DomovZdravjeZeljni sok – za zdravje brez prebavnih težav

Zeljni sok – za zdravje brez prebavnih težav

Verjetno vsi vemo, da je zelje zelo dobro za naše zdravje. Vendar pa zelje žal mnogim povzroča prebavne težave, zato se mu izogibajo. Idealna rešitev v takšnih primerih je lahko zeljni sok. Naše telo namreč precej lažje prebavi sokove, zato je zeljni sok primeren tudi za tiste z bolj občutljivim želodcem.

- Oglas -

Tako boste organizem oskrbeli z množico pomembnih hranilnih snovi, med drugim tudi z vitamini iz skupine B ter vitaminoma C in K. Če želite skupaj s sokom zaužiti tudi množico koristnih probiotikov, pa vam svetujemo uživanje zeljnice oziroma tekočine, ki nastane pri kisanju zelja.

Zeljni sok

Okrepitev imunskega sistema

Zelje vsebuje zelo veliko vitamina C, zato je zeljni sok kot nalašč za krepitev imunskega sistema. Z zeljnim sokom se lahko tako uspešno pripravite na hladnejše dni, ki so pred nami. Tudi v primeru da se vas je že polotil prehlad, bo prebolevanje precej hitrejše, če boste vmes pili zeljni sok.

- Oglas -

Ublažitev vnetja v telesu

V zelju najdemo tudi ogromno antioksidantov in drugih snovi, ki zavirajo vnetja v telesu. Še posebej dobra izbira je lahko sok iz rdečega zelja, v katerem se nahaja antocianin, ki velja za izjemno močan antioksidant. Učinkovitost soka, pripravljenega iz rdečega zelja, pri zaviranju vnetij v telesu potrjujejo tudi mnoge znanstvene študije.

Zmanjševanje tveganja za raka

Ste vedeli, da zelje vsebuje tudi številne snovi, ki zmanjšujejo možnost za razvoj različnih oblik raka, predvsem raka na želodcu? Te snovi so med drugim lupeol, sinigrin in sulforafan. Poleg tega, da zavirajo razvoj raka, lahko omenjene snovi, predvsem sulforafan, celo upočasnijo razrast rakavih celic pri pacientih s to nevarno boleznijo.

Zeljni sok za zdravljenje želodčnih razjed

Zeljni sok velja tudi za eno najboljših naravnih zdravil za želodčne razjede. Pacienti, ki poleg klasičnega zdravljenja redno uživajo tudi zeljni sok, pogosto okrevajo precej hitreje. Zeljni sok pa lahko pomaga tudi pri blažjih želodčnih težavah.

Zaščita živčnega sistema

Zelje, predvsem rdeče, vsebuje veliko vitamina K. Gre za vitamin, ki ima ogromno pomembnih funkcij, med katerimi je zagotovo treba še posebej izpostaviti zaščito živcev pred poškodbami. Uživanje hrane, bogate z vitaminom K, je tako izjemno pomembno za normalno delovanje živčnega sistema.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -