DomovBolezni in simptomiOšpice – Kaj moramo vedeti o tej nalezljivi bolezni?

Ošpice – Kaj moramo vedeti o tej nalezljivi bolezni?

Znano je, da je se zadnje čase po svetu povečala obolelost z ošpicami, nekaj primerov pa smo potrdili in obravnavali tudi v Sloveniji. Ošpice so bolezen, ki je sicer prisotna na celem svetu, na njen pojav pa vpliva tudi precepljenost prebivalstva. Preden smo uvedli cepljenje, so bile epidemije na nekaj let, trajale pa so nekaj mesecev. Tudi v Sloveniji je bila to zelo nalezljiva bolezen, vse dokler nismo uvedli cepljenja.

- Oglas -

Cepljenje proti ošpicam

 “Cepljenje proti ošpicam smo uvedli leta 1958. Drugi odmerek cepljenja je bil uveden v državni program cepljenja leta 1974. V kolikor ste cepljeni po program z dvema odmerkoma, ste pre boleznijo predvidoma zaščiteni. Osebe, ki so rojene pred letom 1960, so proti ošpicam odporne in cepljenje ni potrebno” lahko preberemo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ošpice v Sloveniji

V zadnjih letih smo tako zaznali le nekaj primerov ošpic, pa še te so bile prinešene iz drugje. “Bolezen se pojavlja po vsem svetu. Na njen pojav vplivata gostota prebivalstva in dostopnost do cepljenja. Pred uvedbo cepljenja so se pojavljale epidemije ošpic na 2 do 5 let in so trajale 3 do 4 mesece. V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95. V zadnjih letih v Sloveniji beležimo le še posamične uvožene primere bolezni, ki povzročijo nekaj sekundarnih primerov.”, navajajo na NIJZ.

Ošpice so hitro nalezljiva bolezen

Ošpice so akutna bolezen, ki jo povzroča virus, prenašajo pa se z izločki iz ust in nosu; precej hitro so nalezljive posredno – aerogeno; preko virusov iz kužnih kapljic v zraku. Virus ošpic je tako nalezljiv, da se je mogoče okužiti že po desetih minutah prisotnosti v čakalnici, kjer je tudi kužni človek, virus pa se zadržuje še dve uri po tem, ko je okuženi že odšel.

- Oglas -

Inkubacijska doba – torej čas od okužbe do pojava bolezni znaša od 4 do 10 dni. V tem času simptomi še ne nastopijo. Največja možnost za okužbo imajo osebe, ki proti ošpicam niso zaščitene in so bile v stiku z obolelim v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu izpuščaja pri okuženem. Proti ošpicam niso zaščitene osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in ki so rojene po letu 1960. Žal lahko zbolijo tudi tisti, ki so cepljeni, saj nobeno cepivo ne zaščiti 100-odstotno, temveč 97 do 99-odstotno. Če zbolimo kljub temu, da smo cepljeni, pa zbolimo za milejšo obliko in tudi manj smo kužni.

Ošpice simptomi

Kakšni so simptomi ošpic in kako jih prepoznati?

Ošpice potekajo v dveh obdobjih; najprej v kataralnem, kjer se pojavi izcedek iz nosu, vnetje veznic, poviša se telesna temperatura, pojavi se občutljivost na svetlobo in kašelj. Na ustni sluznici se pojavi rdeča lisa z belo sredico – Koplikova pega. Po nekaj dneh nastopi drugo obdobje – obdobje izpuščajev; telesna temperatura upade, na telesu se pojavijo izpuščaji – sprva na glavi in vratu nato pa se razširijo povsod. Ker nastane toliko manjših izpuščajev, se le-ti sčasoma združijo v večje lise, ki kasneje potemnijo in nato izginejo. Če zapletov ni, bolezen izzveni v roku dveh do štirih tednov.

Sprva so simptomi ošpic torej podobni prehladu:

 • vročina;
 • kašelj;
 • vnetje veznice;
 • izpuščaj;
 • nahod.

Kasneje pa se pojavi izpuščaj. Izpuščaj se običajno pojavi najprej na obrazu in sicer v času od tretjega do sedmega dneva bolezni, nato pa se razširi po telesu, traja pa do sedem dni.

Možni zapleti

 • Vnetje srednjega ušesa (akutna bakterijska okužba);
 • vnetje možganskega tkiva;
 • bakterijska pljučnica;
 • driska;
 • bruhanje;
 • bronhitis:
 • vnetje srčne mišice;
 • smrt.

Največje tveganje za zaplete in tudi smrt sicer obstaja pri dojenčkih in pri imunsko oslabljenih bolnikih. Zapleti se pojavijo v približno 30 % primerov.

Zdravila za ošpice ni

Ošpice so izjemno nevarne, saj se z zapleti sreča vsak 15. okuženi, vsak tisoči pa umre. Edina in najboljša zaščita je torej cepljenje. Virus razen človeka namreč nima nobenega drugega gostitelja, izven telesa pa ne preživi dolgo.Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni, da se lahko lajša in zdravi le simptome, denimo vročino in slabo počutje.

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen

Kako vemo, da imamo ošpice?

Diagnozo postavi zdravnik. Diagnozo je težje postaviti v prvi fazi, ko so simptomi podobni prehladu in lažje v drugi, ko so že vidne temne pege.

Kako lahko preverite, da ste zaščiteni proti ošpicam?

Če oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam. Tovrstno testiranje je samoplačniško in ga v Sloveniji izvajajo:

- Oglas -
 • Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana
 • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj
 • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Maribor NLZOH, Prvomajska 1, 2000 Maribor
 • Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zaloška 4, 1000 Ljubljana

Če ugotovite, da proti virusu ošpic niste zaščiteni, se lahko cepite pri zdravniku. Cepivo je vedno v dveh odmerkih. Odrasli prejmejo oba odmerka v presledku enega meseca, otroci pa prvi odmerek cepiva dobijo že v starosti enega leta do starosti enega leta in pol, drugi odmerek pa prejmejo ob vstopu v osnovno šolo. V Sloveniji uporabljamo kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Preberite tudi: Bokavirus je pri otrocih pogostejši, kot si mislimo

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -