DomovZdravjeBomo dočakali skrajšanje čakalnih dob?

Bomo dočakali skrajšanje čakalnih dob?

Vlada je na svoji spletna strani že pred časom predstavila program za skrajšanje čakalnih dob, ki še vedno tarejo paciente in delajo sive lase stroke. Koliko bo obljubo držala, bo pokazala statistika na koncu leta, a zaenkrat lahko pogledamo, kolikšna sredstva naj bi namenili v ta namen za posamezna področja do konca letošnjega leta.

Čakalne vrste

- Oglas -
  • 7,9 milijona namenjamo za izbrane posege. Posege so izbrali glede na (prekomerno) čakalno dobo in posledice, ki jih čakanje povzroča na zdravstvenem stanju čakajočega.
  • Plačali bodo vse prve preglede pri specialistu in osnovno diagnostiko, ki je potrebna za razjasnitev diagnoze (na področju kardiologije in nevrologije na primer UZ srca in obremenilno testiranje). Če bi izvajalci zmogli in bili pripravljeni narediti vse prve preglede, bi to zneslo še dodatnih 8 milijonov.
  • Opravili bodo 1700 koronarografij. Prepričani so, da je ta poseg v dobro pacientov potrebno opraviti čim prej. Zato so se odločili, da bodo omogočili pregled vsem, ki so v čakalni vrsti. To pomeni, da bodo plačali dobro tretjino več koronarografij, kot so jih vsi izvajalci skupaj opravili lani (4934 koronografij so opravi v rednem programu leta 2015).
  • Opravili bodo 500 operacij hrbtenice. To pomeni, da bomo letos omogočili za četrtino več operacij hrbtenice kot v lanskem letu (lani so vsi izvajalci skupaj opravili 2965 operacij).
  • Opravili naj bi 200 operacij rame. Približno 20 odstotkov več kot lansko leto (lani vseh 1273) bo letos operacij ram in s tem naj bi odrešili čakanja vse paciente z napotnico hitro. (Čakajočih na 1.4.2016 z napotnico hitro: 249)
  • Opravljenih naj bi bilo 600 artroplastik kolena.
  • Kaj pa posegi na arterijah? Tu gre za življenjsko ogrožujoča stanja, medtem ko krčne žile na nogah, kjer gre za vene, praviloma to niso. Poleg 21, ki čakajo z napotnico hitro, bo na vrsto prišlo še 70 tistih, ki čakajo z napotnico redno in bomo čakalno dobo prepolovili. (čakajočih na 1.4.2016: 194)
  • Opravili bodo še 400 operacij dimeljske kile pri odraslih. Na operacijo dimeljske kile bodo po opravljenem programu čakali samo še tisti, katerih stanje zaradi čakanja ni ogroženo in čakajo z napotnico redno. V tem programu bomo namreč opravili 400 operacij, kar je toliko, kolikor jih čaka z napotnico hitro.

M.K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -