DomovZdravjeMožnost za ženske, da si kar same odvzamejo bris materničnega vratu

Možnost za ženske, da si kar same odvzamejo bris materničnega vratu

Odvzem brisa materničnega vratu je postopek, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju (povečanega tveganja za) raka materničnega vratu – četrte najpogostejše vrste raka pri ženskah, ki vsaki 2 minuti odvzame eno življenje. Odvzem brisa, ki mu nato sledi analiza, je sicer kratek, vendar pa izkušnja za mnoge ženske ni ravno najprijetnejša. Postopek pa lahko v določenih primerih vzbuja celo toliko strahu oziroma zadržkov, da ženske raje postavijo na kocko lastno zdravje.

Bris materičnega vratu HPV

Prav to je bil razlog, da so v Avstraliji začeli s preizkusnim ponujanjem možnosti, da si ženska v zdravstveni ustanovi sama odvzame bris. S tem želijo znižati število prepozno odkritih primerov raka na materničnem vratu, kar lahko v končni fazi seveda pomeni tudi odločanje o življenju ali smrti.

Včasih so strahovi preprosto preveliki …

Klasični postopek odvzema brisa poteka tako, da ginekolog ali ginekologinja razširita nožnico z uporabo posebnega pripomočka, imenovanega spekulum. Nato pa se vstavi posebna »ščetka«, s katero se podrgne po materničnem vratu, da se lahko zbere celice za analizo. Razlogi, zakaj imajo mnoge ženske po svetu zadržke, povezane s tem postopkom, so različni. V ozadju sta lahko na primer strah ali sram. Velikokrat je odvzem brisa materničnega vratu še posebej travmatičen za ženske, ki so v preteklosti doživele spolno zlorabo. V Avstraliji je rak materničnega vratu v poznejših fazah v kar 80 odstotkih diagnosticiran pri tistih žensk, ki se odvzemov brisov niso udeleževale redno. Zaposleni v zdravstvu so se dobro zavedali te težave, zato so razvili možnost tega, da si ženske, ki to želijo, kar same odvzamejo bris.

- Oglas -

V lanskem letu novo opcijo izkoristilo že več kot 1400 žensk

Testiranje nove možnosti je pokazalo, da gre v številnih primerih za precej učinkovitejšo metodo kot pošiljanje pisnih opomnikov ženskam, naj se naročijo na odvzem brisa. Lani je na primer opcijo za to, da si same odvzamejo bris, izkoristilo več kot 1400 prebivalk Avstralije. Da je ta opcija sploh na voljo, je bila sicer pred tem potrebna posodobitev samega testa, ki se v Avstraliji izvaja za analizo zbranih brisov oziroma celic materničnega vratu. Tako je bil uveden test ugotavljanja prisotnosti virusa HPV (humani papilomavirus). HPV je virus, ki povzroča približno 99 odstotkov vseh primerov raka materničnega vratu.

Nova verzija testa je tako osredotočena na ugotavljanje, ali je omenjeni virus prisoten, namesto da bi se iskalo predrakave spremembe celic. Potencialne težave lahko torej predvidi prej, kar pomeni, da lahko reši tudi več življenj. Podobno možnost kot v Avstraliji želijo sicer zdaj ponuditi tudi ženskam v drugih državah – predvsem v revnejših, kjer je redno testiranje brisa materničnega vratu precejšnja redkost.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -