DomovKlub MamaPorod in nosečnostCarski rez - razlogi, tveganja in kakšne so prednosti

Carski rez – razlogi, tveganja in kakšne so prednosti

Carski rez je oblika poroda, ki poteka s kirurškim rezom v trebušni predel in maternico. Včasih je carski rez načrtovan vnaprej, v nekaterih primerih pa je potreben zaradi nepredvidenih zapletov med porodom. Tako vedno obstaja tudi možnost carskega reza, čeprav tega ne načrtujete, zato je smiselno, da imate nekaj osnovnih informacij o tem posegu.

- Oglas -

Možni razlogi za načrtovani carski rez

Carski rez

Odločitev zdravnikov za carski rez je lahko povezana z različnimi razlogi. Postopek je na primer potreben, če je ženska tako že rodila in če je bil pri tem opravljen vertikalni rez na maternici, ki pa je danes vse redkejši. Prav tako pa je poseg nujen, če je bil pred tem izveden več kot en carski rez. V obeh omenjenih primerih se namreč močno poveča tveganje za poškodbo maternice med vaginalnim porodom.

Kdaj se izvaja carski rez

Carski rez se poleg tega izvede tudi pri nosečnicah, ki so prestale invazivno operacijo na maternici, na primer miomektomijo. Zdravniki se za carski rez pogosto odločijo tudi pri ženskah, ki pričakujejo več kot enega otroka, ali če je plod zelo velik (gre za stanje, znano kot makrosomija). Vaginalni porod lahko prepreči tudi neustrezen položaj otroka ali placenta, ki je spuščena prenizko in ki tako prekrije maternični vrat. Poseg zahtevajo tudi določene okvare pri plodu. Seveda pa se lahko poleg vseh naštetih pojavijo tudi drugi razlogi, zaradi katerih vas zdravnik naroči na carski rez. Če se to zgodi, se poseg načeloma ne bo izvedel pred 39. tednom nosečnosti, razen če bi obstajali posebni zdravstveni razlogi za zgodnejši carski rez.

Zapleti med porodom, ki zahtevajo nujni carski rez

V določenih situacijah se zdravniki šele med samim porodom odločijo za carski rez, saj se pojavi ovira, ki onemogoči vaginalni porod. Ena takšnih ovir je to, da se vaš maternični vrat neha širiti. Problematično je seveda tudi, če se otrok ne premika več navzdol po porodnem kanalu, poskusi spodbuditve popadkov pa niso bili uspešni.

- Oglas -

Carski rez se včasih izvede zaradi težav s srčnim utripom ploda, zaradi katerih zdravniki predvidevajo, da bi bilo lahko nadaljevanje vaginalnega poroda nevarno. Še eden od razlogov za nujni operativni poseg je zdrs popkovine skozi maternični vrat, kar lahko predstavlja tveganje za zadušitev otroka. Nevarnost, da začne otroku zelo hitro primanjkovati kisika, obstaja tudi v primeru, da se začne placenta ločevati od maternice, zato se tudi v takšnih situacijah izvede nujni carski rez. Povod za tovrsten poseg ob rojstvu otroka pa je v nekaterih primerih tudi genitalni herpes.

Potek carskega reza

Če ste zdravi, carski rez poteka po ustaljeni praksi. Pred samim carskim rezom vam zdravnik razloži, zakaj meni, da je takšen poseg nujen. Podpisati boste morali tudi potrdilo, da se strinjate s posegom. Običajno je lahko partner ob vas tudi v primeru carskega reza, pri čemer pa obstaja tudi nekaj izjem, na primer velika naglica, splošna anestezija ipd. Danes se sicer pri carskem rezu zelo redko uporablja splošna anestezija. Večinoma se zdravniki odločijo za epiduralno ali spinalno anestezijo, kar omrtviči spodnji del vašega telesa, obenem pa vam dovoljuje, da ste med prihodom otroka prisebni.

Carski rez brazgotina

Bolečine pri postopku

Vsekakor se bodo zdravniki prepričali, da ne boste čutili bolečine, povezane s carskim rezom, zato so morebitne skrbi zaradi bolečine odveč. Pred posegom se v sečnico vstavi tudi kateter za odvajanje urina. Pogosto se preventivno ženskam ponudi tudi zdravilo za uravnavanje želodčne kisline.

Če pride do izredne situacije, se namreč lahko zgodi, da boste potrebovali splošno anestezijo, posledično pa obstaja tveganje, da bruhate, medtem ko ste neprisebni. Tako lahko inhalirate vsebino želodca, zaradi česar je možna poškodba pljuč. Sredstvo za uravnavanje želodčne kisline močno zmanjša tveganje za tovrstno poškodbo. Danes ženske pogosto še pred carskim rezom dobijo tudi antibiotik, ki preprečuje okužbo po posegu. Zdravniki običajno zakrijejo operativni predel, zato vam ne bo treba gledati samega reza. Prosite lahko sicer za rahlo znižanje pregrade. Tako boste namreč lahko videli otrokovo rojstvo, ne pa tudi drugih stvari, ki se dogajajo.

Tveganja, povezana s carskim rezom

Carski rez predstavlja večji operativni poseg, zato je povezan z več tveganji kot vaginalni porod. V primeru carskega reza obstaja na primer večja možnost infekcije, izgub večjih količin krvi, krvnih strdkov, intenzivnejših poporodnih bolečin ipd. Možne so tudi poškodbe mehurja ali črevesja, čeprav se to zgodi zelo redko. Vendar pa vseh carskih rezov ni mogoče preprečiti. V nekaterih primerih vaginalni porod žal ni opcija oziroma predstavlja večjo nevarnost kot potencialna tveganja, povezana s carskim rezom. Če gre za poseg, ki je načrtovan vnaprej, je tako zelo pomembno, da se s svojim zdravnikom natančno pogovorite o razlogih za to odločitev in se seznanite s prednostmi posega. Tako boste na dan načrtovanega carskega reza precej mirnejši.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -