DomovZdravjeNeurejenost področja bolnikov z astmo

Neurejenost področja bolnikov z astmo

Mreža NVO 25×25 je na nedavni tiskovni konferenci z naslovom in glavnim sporočilom: »Skrbi nas za urejenost bolnikov z astmo« želela javnosti sporočiti resnost težave. Pobudo za obravnavo te tematike je dalo Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, ki je ena izmed članic mreže. Obeta se namreč uvedba terapevtskih skupin za astmo.

- Oglas -

Astma

Mreža si s svojimi aktivnostmi prizadeva, da bi se vsaj ohranjala urejenost kroničnih bolnikov, predvsem pa izboljšalo poznavanje različnih kroničnih bolezni in s tem opolnomočenost bolnikov in njihovih najbližjih, kar je po našem mnenju osnoven in nujno potreben pogoj za obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Astma je huda, zelo razširjena bolezen (v Sloveniji prizadeva kar 16% odraslih oseb v starosti 18 do 65 let, delež obolelih otrok pa je še celo nekaj večji). Zdravljenje je zahtevno, uspeh zdravljenja pa je predvsem odvisen od t.i. urejenosti bolezni, ki je tudi glavni cilj zdravljenja. Zdravljenje je v veliki meri odvisno tudi od sodelovanja bolnikov.

Danes so bolniki organizirani v Društvo pljučnih  in alergijskih bolnikov Slovenije. Prve ideje o organizirani skrbi za pljučne bolnike pri nas pa so starejše od 100 let, kar kaže na breme bolezni. Astma  močno poslabša kvaliteto življenja obolelih in njihovih svojcev, hude pa so tudi socialne in ekonomske posledice za njihove družine. Neurejena bolezen lahko povzroča velike zaplete in poslabšanje   prognoze zdravljenja. Posledično je to zelo slabo za bolnike  in tudi za zdravstveno blagajno. Prav zato  Mreža NVO 25×25 poziva odločevalce, da v prizadevanjih za kratkoročno zmanjševanje stroškov zdravljenja  astme, poslušajo slovensko stroko in najdejo  rešitve , ki bodo v korist bolnikom  in bodo hkrati zniževali stroške  zdravljenja.

- Oglas -

Tematika je povezana z uvajanjem terapevtskih skupin za astmo, kar naj bi po zamislih predlagateljev vplivalo na znižanje cen zdravil. V Mreži temu ne nasprotujemo, opozarjamo pa na dolgoročne posledice ukrepa tudi za bolnike in tudi za javnozdravstveno blagajno. Ker je minilo že več kot dve leti od uvedbe prvih terapevtskih skupin zdravil, predlagamo, da se pripravi neodvisna raziskava posledic uvedbe terapevtskih skupin zdravil, predvsem za urejenost kroničnih bolezni in s tem seznani tudi javnost.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -