DomovZdravjeKolikšna je poraba zdravil pri nas?

Kolikšna je poraba zdravil pri nas?

Za sodobno civilizacijo je značilno tudi, da razpolaga z visoko porabo zdravil. Zato je spremljanje porabe zdravil eno izmed pomembnih področij javnega zdravja, saj lahko pomembno prispeva k odgovornejšemu predpisovanju in uporabi zdravil ter tako predstavlja podlago za načrtovanje in spremljanje sistema zdravstvenega varstva.

- Oglas -

poraba zdravil

Koliko jih pojemo, koliko mora zanje odšteti država?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo pripravili publikacijo o porabi zdravil, predpisanih na zelene in bele recepte, v Sloveniji v letu 2016. V letošnjo publikacijo smo dodatno vključili podatke o porabi dragih bolnišničnih zdravil (seznam B) in porabi ampuliranih zdravil (seznam A), že četrto leto zapored pa smo prikazali tudi porabo cepiv in trende zadnjih let.

V letu 2016 je bilo izdanih prek 17,7 milijonov receptov za ambulantno predpisana zdravila v vrednosti 466,7 milijonov EUR. Vsak prebivalec Slovenije je v povprečju prejel 8,6 recepta s predpisanimi zdravili v skupni vrednosti 226 evrov. V letu 2016 je bilo relativno število izdanih receptov največje v pomurski regiji, kjer so zdravniki predpisali 10.575 receptov/1.000 prebivalcev, sledili sta zasavska regija z 9.675 recepti/1.000 prebivalcev in posavska regija z 9.380 recepti/1.000 prebivalcev. Najmanj receptov je bilo predpisanih v osrednjeslovenski regiji, kjer so zdravniki predpisali 7.667 receptov/1.000 prebivalcev. Slovensko povprečje v letu 2016 je bilo 8.593 receptov/1.000 prebivalcev.

- Oglas -

Srce in ožilje, težava N.1

Kot v preteklem letu, je bilo največ receptov izdanih za zdravila za bolezni srca in ožilja (26,7 %), za zdravila z delovanjem na živčevje (18,9 %) ter za zdravila za bolezni prebavil in presnove (12,9 %). Izmed zdravil za bolezni srca in ožilja (ATC skupina C) več kot 20 % prebivalcev prejema antihipertezive, in sicer zaviralce kalcijevih kanalčkov in zdravila z delovanjem na renin-angiotenzinski sistem, največ v pomurski in posavski regiji. Zdravila za spreminjanje ravni serumskih lipidov so največ predpisovali v pomurski in zasavski regiji, sledijo primorsko-notranjska in obalno-kraška regija, povprečno pa jemlje ta zdravila 11,6 % populacije.

Zdravila z delovanjem na živčevje

Natančneje je predstavljena poraba analgetika tramadola in kombinacij, ki so jih največ predpisovali koroški regiji, poraba antipsihotikov, ki je bila najvišja v primorsko-notranjski regiji, in poraba anksiolitikov z najvišjim predpisovanjem v pomurski in podravski regiji. Predstavljen je tudi trend porabe anksiolitikov v zadnjih 15 letih, ki postopno pada. Iz skupine benzodiazepinom podobnih zdravil je podrobneje predstavljena poraba zolpidema, ki je bila najvišja v primorsko-notranjski regiji. Natančneje so s trendom porasta porabe prikazani tudi antidepresivi – najvišjo poraba le-teh je bila v zasavski regiji.

Statistika ne laže

  • Antidepresive prejema 0,4 % populacije v starosti do 19 let, 6,9 % v starosti 20–64 let in 14,5 % v skupini starejših od 65 let (leto prej 14,3 %).
  • Anksiolitike prejema 0,5 % populacije v starosti do 19 let, 6,5 % v starosti 20–64 let (leto prej 6,3 %) in 18,6 v skupini starejših od 65 let (leto prej 19,2 %).
  • V skupini zdravil za bolezni prebavil in presnove (ATC skupina A) je bila v letu 2016 poraba za 5 % višja kot v letu prej, za 6 % pa so bili višji skupni stroški za ta zdravila.

Podrobneje je z navedenimi regijami največje porabe opisana poraba zaviralcev protonske črpalke. Največ so zaviralce protonske črpalke predpisovali v podravski regiji, sledijo zasavska, koroška, savinjska in pomurska regija. Povprečno je zaviralce protonske črpalke, ki zavirajo izločanje želodčne kisline in delujejo protiulkusno, prejemalo 15,4 % prebivalcev, nekoliko več kot v letu 2015 (15 %). Največ so zdravila za zdravljenje diabetesa predpisovali v zasavski regiji, sledi posavska. Povprečno je zdravila za zdravljenje diabetesa prejemalo 5,2 % prebivalcev, enako kot v letu 2015.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -