DomovBolezni in simptomiCrohnova bolezen in ulcerozni kolitis

Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis

Obeležujemo svetovni dan, namenjen podpori ljudem s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Te dni je bilo veliko govora in razprav o tako imenovanih smernicah za bolnike s KVČB oziroma kronično vnetno črevesno boleznijo, bolezen, ki jo še pred desetimi leti nismo prav dobro poznali.

Črevesne bolezni

Letos je Društvo za KVČB izdalo prevod izobraževalni priročnik Smernice za bolnike s KVČB hkrati pa tudi poudarjajo, da je za uspešno obvladovanje bolezni ključno dovolj zgodnje odkrivanje in bolniku prilagojeno zdravljenje. Posebnost letošnje obeležitve svetovnega dneva KVČB bje bil vijolično osvetljen kapnik Briljant v Postojnski jami.

- Oglas -

»Smernice za bolnike smo že od leta 2014 pripravljali na evropski ravni skupaj z Evropsko organizacijo za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (ECCO) in Evropsko zveze društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (EFCCA). Pri tem smo sodelovali zdravniki, medicinske sestre in bolniki, zato smo prepričani, da nam bodo nove smernice pomagale razumeti najnovejše klinične raziskave ter nam vsem zagotoviti dragocene informacije o naši bolezni,« je pojasnila Mateja Saje, predsednica Društva za KVČB.

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Gre za imunsko pogojeno bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Bolezen je kronična, torej ni popolnoma ozdravljiva. Za bolezen so značilni zagoni vnetja in različno dolga obdobja umiritve (remisije), v katerih naj bi bil posameznik brez težav.

Najpogosteje se pojavi med 15. in 35. letom, pojavnost bolezni pa narašča tudi pri otrocih. Globalno je 5 milijonov, v Evropi okoli 2,2 milijona, v Sloveniji pa okoli 7000 ljudi s KVČB.M.K.

M. K.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -