Revolucionarna kuhinja

Danes po 115-tih državah sveta poteka že peti Food Revolution Day, ki ga bo izvajalo prek 2000 ambasadorjev gibanja. Tega je domislil svetovno znani kuhar Jamie Oliver, katerega cilj je navdušiti ljudi za pripravo in uživanje hrane iz prvinskih sestavin, kar ugodno vpliva na naše zdravje. Oliver dosega cilj s širitvijo te ideje prek ambasadorjev po celem svetu, ti pa so tudi v Sloveniji.

otroci in zdrava preharana

Letos so se prvič združili trije ambasadorji projekta in svoja znanja bodo delili med obiskovalce Mestne igralnice v Mali ulici v Ljubljani. Gre za ustanovna člana društva Planet Zemlja Ireno Mraz in Viljema Grdadolnika ter Ireno Tomažin iz zavoda Kalejdoskop, tradicionalno enodnevni dogodek pa bodo podaljšali na tridnevnega.

Dogajanje lahko spremljate tudi na portalu www.foodrevolution.si, ki ga je društvo Planet Zemlja ustvarilo pred štirimi leti, ko je tudi uradno začelo z aktivnostmi v svetovnem gibanju Food revolution.

Za vspodbudo nekaj podatkov

Medtem ko ima težave s čezmerno telesno težo težave 1,4 milijarde odraslih in več kot 41 milijonov otrok, mlajših od 5 let, se 159 milijonov otrok zaradi podhranjenosti bori za preživetje.

»Prihodnje generacije moramo oborožiti z znanjem o pomenu in vplivu sveže pripravljene hrane na naše zdravje, da bodo lahko zrastli v zdrave in srečne ljudi,« pove Jamie Oliver, pobudnik prehranske revolucije, ki razvija in deli recepture za hitro pripravljene jedi, jedi iz ostankov hrane ipd, saj se zaveda, da je dinamika življenja vse zahtevnejša in količine zavržene hrane, predvsem zaradi neznanja, še vedno prevelike.

Ker vedno več ljudi zboleva zaradi dnevno neprimerno pripravljene ali predelane hrane, ki vsebuje veliko nezdravih maščob, soli, sladkorjev in umetnih aditivov, svoj davek pa prispevata tudi pomanjkanje gibanja na svežem zraku ter spoštovanja kulture prehranjevanja, bo gibanje Food revolution nadaljevalo svoje poslanstvo.

M.K.