DomovBolezni in simptomiHipertenzija še vedno velika težava

Hipertenzija še vedno velika težava

Ob letošnjem svetovnem dnevu hipertenzije so medicinski strokovnjaki s področja visokega krvnega tlaka v kavarni Slamič pripravili srečanje za medije in skozi njihove oči skušali posredovati naslednje sporočilo: Aktivno ukrepanje pri doseganju in vzdrževanju “zdravih” številk je naša skupna odgovornost.

- Oglas -

Krvni tlak

O razsežnostih problema hipertenzije v Sloveniji in obvladovanju te bolezni so razpravljali mag. Jana Brguljan-Hitij, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo, UKC Ljubljana, in predsednica slovenskega Združenja za hipertenzijo prim. mag. Barbara Salobir, dr. med., Klinični oddelek za hipertenzijo, UKC Ljubljana, asist. Andrej Erhartič, dr. med., Klinični oddelek za hipertenzijo, UKC Ljubljana, pa tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Lekarniške zbornice Slovenije.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen sodobnega človeka in dosega razsežnosti globalne epidemije. Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti odrasel človek na svetu oz. 1,8 milijarde ljudi. Skrb vzbujajo tudi podatki, da se s povišanim krvnim tlakom danes sooča že skoraj 50 % odraslih Slovencev. Ker bolezen nima simptomov, se je večina ne zaveda, med zdravljenimi pa je kar 75 % takih, ki zaradi neupoštevanja zdravnikovih navodil in nerednega jemanja zdravil nimajo dobro urejenega krvnega tlaka.

- Oglas -

Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. Te dni, vse do 24. maja 2016, bodo po vsej Sloveniji potekale brezplačne meritve krvnega tlaka (v bolnišnicah, referenčnih ambulantah zdravstvenih domov in v lekarnah).

M. K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -