DomovNovice in zanimivostiOkrogla miza o biotehnologiji

Okrogla miza o biotehnologiji

Razvoj znanosti, tako temeljne kot uporabne nedvomno kaže, da bo 21. stoletje v znamenju biotehnološke revolucije, ki bo na vsakega izmed nas vplivala bolj neposredno in močneje kot vse druge tehnološke revolucije v zgodovini. Prav zato bi nas moralo še kako zanimati, kakšno smer bo ubrala biotehnologija v tem stoletju.

- Oglas -

Biotehnologija

Kako bomo uporabili nove poglede v delovanju genomov rastlin in živali, bomo informacije o človeškem genomu uporabili tako, da bomo spreminjali gensko zasnovo ali pa bomo lahko zaradi njih z novimi načini preprečevali bolezni?

Nove tehnologije preurejanja genov omogočajo tudi izdelavo nove generacije farmacevtskih izdelkov, s katerimi bo mogoče rešiti življenja. Obstajajo pa še druge možnosti, za katere se lahko izkaže, da so pri zadovoljevanju potreb in udejanjanju sanj zdajšnje generacije in prihodnjih rodov še bolj učinkovite. Ves potencial, ki ga biotehnološka revolucija ponuja, je prepoznan v družbah usmerjenih v prihodnost, ki želijo imeti vodilno vlogo.

- Oglas -

Kako je ta potencial prepoznan v Sloveniji, kako in koliko je cenjeno vrhunsko znanje, ki ga imamo? V okviru te tematike namerava Kemijski inštitut proslaviti svojo 70 obletnico delovanja. V tednu med 6. – 10. junijem 2016 bodo organizirali Teden Kemijskega inštituta, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Posebej zanimiva bo okrogla miza, ki jo bo vodila Ina Petric iz spletnega portala Tromba, gostje pa bodo: dr. Matjaž Oven (Biofarmcevtika Mengeš Lek d.d.), dr. Gregor Kosec (Acies Bio), prof. dr. Branka Javornik (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani), dr. Peter Wostner (Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in Evropsko kohezijsko politico), dr. Tomaž Boh (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter prof. dr. Gregor Anderluh (Kemijski inštitut).

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -