Novost glede holesterola

Že nekaj časa poslušamo, da poznamo dober in slab holesterol. In da je dober recimo oljčno olje ali olje rib, pomemben za zdravje srca.

Holesterol

Večino ljudi višja raven tako imenovanega dobrega holesterola HDL ščiti pred srčnimi obolenji, nekateri pa so ravno zaradi višjega HDL-a še bolj ogroženi, so ugotovili raziskovalci z univerze v Cambridgeu. Novica je številne presenetila, saj HDL velja za dobri holesterol, ki ljudi ščiti pred srčnimi obolenji ter varuje žile.

A nedavne raziskave, objavljene v reviji Science, so takšno sklepanje ovrgle. Raziskava je namreč pokazala, da ima eden izmed 1.700 ljudi mutacijo gena, imenovanega SCARB1, posledično pa tudi izredno povečano stopnjo dobrega holesterola. Čeprav bi mislili, da imajo ti ljudje manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ni tako. Ljudje s to gensko mutacijo imajo namreč za razvoj srčnih bolezni kar za 80 odstotkov višje možnosti kot ljudje z normalnimi vrednostmi HDL-a.

Nadaljnje raziskave so pokazale, da zaradi mutacije gena dober holesterol HDL, ki je zadolžen za prenos odvečnega holesterola v jetra, ne opravi svojega dela in zato ne znižuje ravni skupnega holesterola.

Obstajajo tudi živila za zniževaanje holesterola. In ker je še posebej zoprna kombinacija povišanega holesterola in sladkorja v krvi, nekateri prisegajo na koncentrirane ječmenove betaglukane v obliki prahu, ki jih proizvaja slovensko podjetje Valens, ki mu je tudi edinemu v Sloveniji uspelo pridobiti pozitivno mnenje s strani agencije EFSA. Preventiva ima v primeru, ko se gibljete na meji varnih vrednosti, zelo pomembna.Poiščite primerna živila pravočasno, predno vam bodo zdravniki predpisali zdravila.

Zakaj že moramo spremljati svoj holesterol?

V številnih raziskavah so potrdili, da zmanjšanje vsebnosti holesterola v krvi bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in s tem zmanjša nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt, možganska kap in motnje v prekrvitvi okončin.

M.K.