CT z manj sevanja

Po zaslugi novejšega tehnološkega dosežka bi računalniška tomografija (CT) lahko prinašala bistveno manjše sevanje. Standardno slikanje prsnega koša z računalniško tomografijo naj bi na primer izpostavilo bolnika sevanju, ki ustreza približno 70 rentgenskim slikanjem, ob novi tehnologiji pa le enemu ali dvema. Odmerki sevanja bodo odvisni od velikosti bolnika, preiskovanega dela telesa in diagnostične naloge, pojasnjujejo avtorji inovativne tehnologije.

- Oglas -

ct - tomografija

Veo, kot se novost imenuje, že uporabljajo ponekod v Evropi, Kanadi, Aziji in ZDA. Gre pravzaprav za nov način obdelave podatkov, ki temelji na iterativni rekonstrukciji in uporablja zapletene algoritme, s katerimi poskuša iz razpoložljivih rentgenskih podatkov »iztisniti« čim več informacij.

Medtem ko klasična CT slika (posname 64 prečnih prerezov preiskovalnega tkiva naenkrat), ki sestoji iz tisočev posameznih posnetkov, nastane skoraj v trenutku, pa Veo obdela le dve sliki na uro. Pri pregledu urgentnih bolnikov, pri katerih so rezultati potrebni takoj, ga torej ne bodo uporabljali.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -