DomovNovice in zanimivostiZdravila proti gripi pod drobnogledom

Zdravila proti gripi pod drobnogledom

Vlade številnih držav so po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije leta 2002 iz strahu pred posledicami gripe vložile več milijard dolarjev v nakup zaviralcev nevraminidaznih encimov, med katerimi je oseltamivir. Ko so zdaj so podatke o zdravilu in njegovi varnosti vzeli še enkrat pod drobnogled, so ugotovili veliko nedoslednosti.

- Oglas -

zdravila

Mednarodna skupina raziskovalcev iz Italije, Avstralije, Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Japonske je v neodvisni zbirki podatkov Cochrane Library objavila poročilo o preučitvi več kot 16.000 strani podatkov, pridobljenih iz kliničnih preskušanj in dokumentacije za pridobitev dovoljenja za trženje oseltamivira (protivirusno zdravilo Tamiflu). Pokazali so na precejšna neskladja med objavljenimi in neobjavljenimi podatki.

Medtem ko so neobjavljena poročila o kliničnih preskušanjih omenjala resne neželene učinke (nekateri so bili opredeljeni kot povezani z oseltamivirom), v nekaterih najpogosteje citiranih ni bilo nikakršne omembe takšnih učinkov, v drugih pa je bila navedba, da »z zdravilom povezanih resnih neželenih učinkov niso opazili«.

- Oglas -

Raziskovalci so tudi ugotovili, da veliko raziskav sploh ni bilo objavljenih. Med njimi je tudi največje preskušanje te učinkovine nasploh, v katerem je bilo zajetih več kot 1.400 oseb vseh starosti. Neskladja so našli še pri podatku o številu oseb, okuženih z virusom gripe v testnih in v kontrolnih skupinah, o zmanjšanju števila oseb, ki so potrebovale bolnišnično zdravljenje ter o tem, kako zdravilo deluje kot zaviralec encimov virusa gripe.

Raziskovalci so zato pozvali k raziskave tega zdravila in tudi drugega najpogosteje uporabljenega zdravila za zdravljenje in preprečevanje gripe – zanamivira (Relenza).

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -