DomovAlternativna medicinaJoga za boljši vid in očesna telovadba

Joga za boljši vid in očesna telovadba

Očala marsikoga motijo. Ne toliko zaradi videza, saj lahko skoraj vsak najde takšne po meri zase. Bolj nas motijo, ker kažejo, da v našem telesu nekaj ne deluje prav. Pa vendar, ali lahko sploh kaj naredimo, da popravimo kratkovidnost? V svojo vsakodnevno vadbo joge lahko vključimo vaje in tehnike, ki delujejo na oči in izboljšanje vida.

- Oglas -

Naslednje vaje nam morda lahko omogočijo, da očala vsaj za zdaj še pospravimo, seveda, če se s tem strinja naš okulist.

Sprostimo se

Oči mnogokrat izrabljamo do skrajne meje: računalnik, televizor, psihični napori. Joga nas uči tudi pri očesnih dejavnostih poiskati ravnovesje in se naučiti pravočasno sprostiti napetost v očeh. Sprostimo se fizično in duševno, saj se nemirne misli odražajo tudi na očeh.
Vajo sproščanja izvajamo sede ali leže. Zapremo oči. Sprostimo čelo, veke, oči, obrazne mišice, vrat in ramena. Sproščamo se nekaj minut. Če imamo možnost, izvedemo,  globoko sprostitev celega telesa (joga nidra). Povišan očesni pritisk lahko ublažimo tako, da si za 15 minut denemo na oči kosme vate, namočene v hladno vodo.

Vrnimo očem vitalno energijo

Močno pomamemo dlani, da začutimo toploto, in jih nežno položimo na obraz. Energija iz rok ogreje oči in jim povrne izgubljeno prano – vitalno energijo. S tem pomagamo utrujenim očem. Privoščimo si sprehod v naravi. Jejmo uravnoteženo in zdravo hrano. Najbrž ni naključje, da se vid nekaterim ljudem med dopustom izboljša.

- Oglas -

Joga za oči

Prekrvitev

Vse asane, pri katerih imamo glavo navzdol, prekrvijo glavo in stimulirajo čutila v glavi. Vaj ne izvajajmo, če imamo povišan krvni ali očesni pritisk ter vrtoglavico. Primera takšnih vaj sta:

  • Zajec (šašankasana): sedimo v vadžarasani (na petah). Dlani ležijo na stegnih. Zgornji del telesa je vzravnan in sproščen. Ob vdihu dvignemo roke nad glavo, ob izdihu se nagnemo naprej, da se z rokami in čelom dotaknem tal. Zadnjica ostane na petah. Ob normalnem dihanju nekaj trenutkov ostanemo v položaju. Vpliv: prekrvi glavo, deluje na oči in možgane. Pomirja, odpravlja utrujenost, živčnost  in depresijo.
  • Stoja na glavi: Izvajamo v višjih stopnjah joge. Vpliv: povečuje prekrvitev glave, izboljšuje spomin in dobro deluje na vse organe v glavi,  poživlja,  vzpostavlja duhovno in telesno ravnovesje.

Očesne mišice

Oko se premika s pomočjo šestih mišic, ki segajo iz dna očesne votline in so pripete na zrklo. Mišična elastičnost z leti popusti. Vajo lahko izvajamo preventivno ali pa že oslabelim mišicam vračamo tonus (napetost) in fleksibilnost. Opis vaje: Sedimo z ravnim hrbtom, glava je negibna. Oči odpremo in počasi usmerjamo pogled od leve na desno stran. Vedno poiščemo skrajno točko, ki jo še lahko vidimo. Vajo ponovimo tudi s pogledom navzgor in navzdol ter po obeh diagonalah. Na koncu z očmi izvajamo velike kroge v obe smeri. Vsakokrat desetkrat ponovimo. Med posameznimi različicami oči zapremo in jih sprostimo.

Tehnike čiščenja telesa

Imenujejo se hatha joga krije. Naučimo se jih na posebni tečajih v sklopu joge v vsakdanjem življenju. Na oči in vid posebej dobro vplivajo naslednje tri:

  • Čiščenje nosu z vodo (džal neti): V posebno posodo –  neti loto – nalijemo toplo slano vodo. Glavo nagnemo naprej in v levo. Tulec posode vstavimo v desno nosnico in pustimo, da voda priteče ven skozi levo nosnico. Dihamo skozi usta. Ponovimo tudi na drugo stran. Nato izvedemo izpihovanje nosu s kapalbathi pranajamo (opisana je v nadaljevanju). Vaja ima zelo dober učinek na vid, sluh, vonj, okus, spomin in zbranost. Odpravlja posledice očesne preutrujenosti. Lajša glavobol in težave s sinusi. Varuje pred prehladi.
  • Čiščenje čelnih sinusov (kapalbathi pranajama): Glavo in zgornji del telesa nekoliko sklonimo in 25- do 50-krat vdihnemo skozi usta in močno kratko izdihnemo skozi nos. Po vaji izvedemo kratko sprostitev. Obnavlja energijo, izboljša prekrvljenost čelnega in nosnega predela, pomirja in pomaga proti stresu.

Psihološki vidik

Poskušamo najti vzroke določenega stanja v telesu. Tudi o svojem vidu se lahko vprašamo, česa ne želimo videti, ali smo mogoče preveč usmerjeni vase in premalo navzven ali obratno: nas bolj zanima vse okrog nas kot mi sami?
Vse vaje izvajamo redno in brez pričakovanj hitrih rezultatov. Pri očesnih obolenjih se prej posvetujmo z očesnim zdravnikom. S kombinacijo teh tehnik in vaj bomo deležni blagodejnega učinka joge na oči in celotno telo  Naš pogled bo postal jasen, čist in miren. Z očali ali brez.

Darja Ule

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -