DomovNovice in zanimivostiDihalnica na Rakitni

Dihalnica na Rakitni

14. decembra, smo obeležil svetovni dan astme in na Rakitni je 16h začela delovati Dihalnica. Poudarek je bil na zdravju otrok in preprečevanju bolezni dihal (astma, kronični bronhitis, bronhiolitis, sinusitis, alergije), lajšanju težav pri hiperaktivnih otrokih itd. Delavnica traja približno uro in pol, vsekakor pa bo pripomogla k temu, da bomo bolje razumeli tiste, ki se z dihalnimi težavami srečujejo praktično vsak dan.

- Oglas -

pomoč pri dihanju

Nekateri imamo dihanje za samoumevno, saj je najbolj temeljna funkcija življenja. Samo pomislite in se poskušajte za eno samo minuto osredotočiti na svoje dihanje. Pravijo, da se pomena določenih telesnih funkcij (tudi dihanja) zavemo šele takrat, ko nam je njihovo delovanje oteženo ali omejeno. Moramo se zavedati, da dihanje odločilno vpliva na naše dobro počutje in zdravje.

Znanost je dokazala, da:

  • sta vsebnost kisika v celicah in dolžina življenja temeljno povezana s pravilnim dihanjem;
  • rakave celice težko prenašajo visoko nasičenost s kisikom;
  • obstaja direktna povezava med kratko sapo (hitra zadihanost ob naporu) in srčnimi obolenji;
  • obstaja visoka povezava med povišanim krvnim tlakom in nepravilnim dihanjem;
  • se dihanje direktno povezuje z živčnim sistemom in močno vpliva na čustvena stanja;
  • pravilno dihanje vpliva na dobro spanje;
  • prikrita hiperventilacija zmanjšuje vsebnost kisika v celicah in vodi v mnoga kronična bolezenska stanja;
  • prehranjevanje vpliva na dihanje.

Dr. Milan Hosta, ki bo vodil delavnico, se že več kot 10 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem in je na podlagi butejkove metode dihanja razvil celostno metodo soočanja s stresom in nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja (kronična utrujenost, glavoboli, nespečnost, astma, alergije, visok krvni tlak, diabetes, itd.). Je predavatelj s področja kineziologije na Univerzi na Primorskem. Kot doktor filozofije in diplomirani profesor športne vzgoje s certifikatom za izvajanje butejkove metode dihanja in opravljenim tečajem za voditelja Astma šole pri bolnišnici Golnik, dr. Hosta na delavnicah poveže telo, um in duha v nedeljivo celoto. Šele na tak način lahko vsakdo razvije pravo senzibilnost pri soočanju s tiste vrste stresom, ki počasi a vztrajno nažira dobro počutje posameznika. Ob tem pa ponudi tudi vrsto dihalnih in mentalnih ukrepov, s katerimi si lahko v stresni situaciji takoj pomagamo in ublažimo neželene reakcije, kot so: panika, pogubna borba na vse ali nič, umik pred problemom, vdaja v usodo, prevzemanje prevelike osebne odgovornosti, nenadzorovana jeza, ponotranjena žalost in razočaranje ter strah pred velikim uspehom ali neuspehom. V svoje delo vključuje tudi prijeme nekaterih drugih bioterapevstkih metod, ki spodbujajo samozdravljenje organizma.

- Oglas -

Na Delavnici zdravega dihanja boste lahko izvedeli več tudi o uspešnem premagovanju stresa, o uravnavanju krvnega tlaka, lajšanju bolezni dihal, dvigu čustvene inteligence, razvoju intuicije in skladnosti duha in telesa, ki dandanes zavzema še posebno mesto v naših življenjih.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -