DomovZelena stranEko oblačila - bombaž

Eko oblačila – bombaž

Bombaž je vsestranski material, iz katerega se izdelujejo različna oblačila, brisače ipd. Velja za enega najbolj zračnih in naravnih materialov, vendar temu ni ravno tako. Izdelovanje tkanin ima namreč velik vpliv na okolje in tudi pri izdelavi »naravnega« materiala, kot je bombaž, se uporabljajo ogromne količine kemičnih snovi, pesticidov in insekticidov, ki so škodljive tako za nas kot tudi za okolje.

- Oglas -

bombaž

Včasih smo si oblačila menjavali generacijsko, ko smo jih prerasli, so jih nosili naši bratje in sestre, pozneje morda tudi kakšna sestrična, vendar oblačila tudi po tem niso bila tako sprana in raztegnjena kakor oblačila, ki jih danes kupimo in le nekajkrat operemo. Razlika je predvsem v tem, da včasih ni bilo takšne ponudbe oblačil, zato so bila dražja in manj dostopna kot danes. Bistvena razlika pa je v tem, da so bila oblačila takrat pretežno iz bombaža, pridelana so bila bolj naravno, saj se je v proizvodnji  uporabljalo manj gnojil in agresivnih kemičnih snovi kot danes. Res je, da je bil pridelek posledično nižji, cena izdelka pa višja, vendar kakovost končnega izdelka ni bila sporna.

Danes je ravno nasprotno. Potrošniki smo tisti, ki trgu narekujemo tempo, ta pa sledi našim potrebam. Potrošniki in proizvajalci imajo enako logiko. Prvi si želijo vse več različne ponudbe po čim nižjih cenah, drugi pa čim večji pridelek, čim nižje stroške in visok dobiček.

- Oglas -

Vse to se vrti v krogu, kakovost oblačil pa posledično pada. Za pridelavo klasičnega bombaža uporabljajo vse več kemikalij, kar potrjuje podatek, da se za njegovo gojenje uporablja le 3 % vseh kmetijskih zemljišč, po drugi strani pa kar 25 % vseh kemičnih pesticidov in gnojil. Škodljivci se na kemikalije hitro prilagodijo, zato se količine teh sredstev vsako leto povečujejo. To seveda občutimo na zdravju mi in naši otroci, zastrupljamo pa tudi planet na katerem živimo. Kljub temu pa se stvari spreminjajo in stanje se izboljšuje. V opoziciji do tega se pojavlja ekološka predelava bombaža, v kateri se uporabljajo zgolj organska gnojila in naravna sredstva proti škodljivcem.

Kakšni so trendi?

V zadnjih letih se je močno zvišala globalna prodaja tekstilnih oblačil iz ekološko pridelanega bombaža. To se je zgodilo kljub gospodarski krizi, razlog temu pa je verjetno v tem, da postajamo ljudje vse bolj ekološko ozaveščeni, skrbimo za svoje zdravje, ob enem pa se začenjamo vse bolj zavedati, da imamo pomembno vlogo kot posamezniki tudi v skrbi za okolje.

Vse večje povpraševanje po ekoloških oblačilih pa se odraža tudi v vse večji ponudbi ti. »organskih kolekcij« znanih blagovnih znamk, kot so Replay, Diesel, Nike, Chanel. Njihovi najpogostejši slogani poudarjajo ravno to, da lahko ekološka ozaveščenost sedaj združuje tudi lepo in moderno. Tako lahko v določenih trgovinah naletimo na srajce iz organskega bombaža z gumbi iz kamna, kokosa, lesa ali školjk. Za ekološka oblačila uporabljajo bombaž, svilo ali lan, ki so vzgojeni na naraven, ekološki način, iz nemodificiranega semena in brez uporabe umetnih gnojil, strupenih fungicidov, insekticidov in pesticidov. Tudi v njihovi nadaljnji obdelavi in proizvodnji sledijo normam ekološke proizvodnje in uporabljajo naravna barvila.

Ekološki bombaž

Za vzgojo ekološkega bombaža uporabljajo podobne postopke, kot so jih uporabljali včasih – redno kolobarijo izdelke in s tem ohranjajo kakovost zemlje. Namesto umetnih gnojil uporabljajo naravni kompost, prepovedana pa je tudi uporaba insekticidov. Namesto teh ekološki kmetovalci spodbujajo naravne sovražnike, škodljivce pa napeljejo stran od bombaža s sajenjem drugih pridelkov. Za tak način pridelave potrebujemo več znanja in potrpljenja, zato je tudi pridelek nižji in posledično dražji. Če želimo narediti nekaj dobrega zase, za življenje svojih otrok in našega planeta, potem moramo te »slabosti« odmisliti, kajti oblačila, ki so narejena iz take tkanine, so zdravju in okolju prijazna ter veliko bolj kakovostna. To še posebej velja za otroška oblačila iz ekološkega bombaža, ki se dotikajo kože, saj obstaja manjša verjetnost, da bodo izzvala alergijo.

Pozor!

Pri nakupu izdelkov iz ekološkega bombaža morate biti previdni. Ni dovolj, da preberete na etiketi tekstilnega izdelka, da je iz ekološkega bombaža, kajti to ne pomeni nujno, da je ta izdelek res eko tekstilni izdelek. Poleg samega ekološkega bombaža je pomembna tudi proizvodnja v kateri je neko oblačilo izdelano. To pomeni, da lahko kupite ekološki bombaž, ki je obarvan z zelo strupenimi barvami, kar pa na etiketi ni navedeno. Ravno zaradi tega mora imeti vsak tovrstni izdelek certifikat (kot so GOTS, EU Ecolabel, Fairtrade, BSCI, ÖKO-TEX idr.) in doseči standarde za tekstil. Zaradi tega je izvor eko izdelka brez certifikata še vedno vprašljiv.

Kompromis za zdravje in okolje

Najbolje je narediti kompromis med ceno in količino, na prvo mesto pa moramo vedno postaviti zdravje in skrb za okolje. Tako si lahko privoščimo nekoliko dražja ekološka oblačila, ki so bolj kakovostna in pomembna za zdravje nas in naših otrok, le naučiti se moramo racionalno kupovati in se vprašati, kaj nam več pomeni – polna omara cenenih, nekakovostnih oblačil, ki jih bomo dvakrat oprali in vrgli, ali manjša količina kakovostnih izdelkov, ki bodo nam in našemu zdravju služila leta in leta. Z odločitvijo za slednje ne bomo naredili veliko zgolj zase, temveč tudi za svoje okolje, na katerega pogosto pozabljamo.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -