DomovZelena stranSončni kolektorji

Sončni kolektorji

Zagotovo ste že slišali za način ogrevanja s sončno energijo. Ste sprašujete zakaj postaja tak način ogrevanja tudi pri nas vse bolj pogost?

sončni kolektorji

Razlogov je verjetno kar nekaj. V Sloveniji imamo velik potencial za izrabo sončne energije, še posebej za proizvodnjo toplote z uporabo sončnih kolektorjev. Ti pa imajo veliko prednosti.

- Oglas -

Ogrevanje s sončnimi kolektorji je ena izmed najboljših alternativnih virov ogrevanja. Njihova osnova je sončna energija, ki je brezplačna, neizčrpna in varčna, saj sonce s sevanjem v manj kot štirih urah pošlje na Zemljo toliko energije, kot jo porabi njeno celotno prebivalstvo v enem letu. Poleg tega pa je tudi okolju prijazna, saj se z njenim koriščenjem dolgoročno zmanjšujejo izpusti škodljivih snovi v atmosfero.

Ker je tak način ogrevanja pri nas še nekaj relativno novega in nenavadnega, se ljudje bolj previdno odločajo za tovrstno investicijo, vendar v zadnjih letih vse pogosteje. Pogosto se sprašujemo, ali so stroški vzdrževanja kolektorjev visoki in koliko bomo z njimi na koncu sploh prihranili.

Stroški njihovega vzdrževanja so nizki, pomembna prednost se kaže tudi v tem, da so kolektorji neodvisni od dviga cen energentov, kot sta plin in olje. Z učinkovitim solarnim sistemom lahko prihranimo do 35 % celotnih stroškov za ogrevanje in do 60 % pri segrevanju sanitarne vode. Svoj delež za okolju prijazno energijo pa prispeva s subvencioniranjem tudi država.

Strokovnjaki pravijo, da ni pomembno s kakšnim sistemom ste se do sedaj ogrevali ter koliko je staro vaše ogrevanje, saj se ogrevalni in solarni sistem medsebojno poveže preko hranilnika tople vode, ki ga ponavadi namestimo kar v kotlovnico. Svetujejo tudi, da kolektorje obrnemo proti jugu, saj jih sonce tako najdlje obseva, najbolje pa jih je postaviti na mesta, kjer je na razpolago veliko sončnih ur in ni osenčenja od drugih objektov.

- Oglas -

Na osnovi številnih prednosti sončnih kolektorjev lahko zaključimo, da je investicija vanje dolgoročno donosna tako za nas kot za okolje.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -