DomovAlternativna medicinaHipnoza proti vročici v menopavzi

Hipnoza proti vročici v menopavzi

Hipnoza lahko pomaga zmanjšati vročico, ki obliva ženske v menopavzi, za kar 74 odstotkov, kaže raziskava, ki jo podpira ameriški Nacionalni center za komplementarno in alternativno medicino. To je prva nadzorovana študija tehnike za upravljanje vročinskih valov, za katerimi trpi kar 80 odstotkov žensk v menopavzi. Študija je bila ta mesec objavljena na spletu v reviji Menopavza.

Hipnoza in menopavza

- Oglas -

Dve skupini

Nadzorovane, naključne študije bi lahko začele vojno med aktivnimi zdravili in neaktivnimi tabletami placeba. A za povezavo uma s telesom je težko najti placebo. Raziskovalci na Body-Mind oddelku Medicinskega raziskovalnega laboratorija na Univerzi Baylor v Teksasu, na šoli za zdravstveno nego na Univerzi v Indiani in na Visoki šoli za izobraževanje na Univerzi v Teksasu, so se soočili s tem izzivom.

Ena skupina žensk se je petkrat tedensko prepustila hipnozi, pri kateri so prejele sugestije, naj mislijo in si predstavljajo hladnost, varno mesto, sprostitev, karkoli jim je bilo bliže. Priskrbeli so jim tudi zvočni posnetek in jih pozvali, da s hipnozo nadaljujejo vsak dan. Druga, kontrolna skupina, pa se je prepustila ‘strukturirani pozornosti’ in je imela pet seans, med katerimi je strokovnjak za hipnozo vodil razpravo o njihovih simptomih, poskrbel za medosebne izmenjave izkušenj, spremljal, meril in jih spodbujal ter se izogibal negativnim sugestijam. Tudi one so dobile posnetek, za katerega so jih prosili, da ga poslušajo vsakodnevno, vendar je imel ta posnetek informacije o vročinskih valih.

Hipnoza pomaga

Vse ženske so vodile dnevnike, v katerih so sledile vsem oblivom vročice, njihovi pogostosti in silovitosti, imele pa so tudi merilnike z monitorji na koži, ki so objektivno merili vročinske vale. Po dvanajstih tednih so ženske, ki so šle skozi hipnozo, poročale o 75 odstotkih manj vročinskih valov, v primerjavi s 13 odstotki manj med ženskami v kontrolni skupini, in 80 odstotno znižanje v ocenah vročinskih valov (kombinacija pogostnosti in jakosti), v primerjavi s 15 odstotki v kontrolni skupini. Merilniki so pokazali 57 odstotno zmanjšanje vročinskih valov pri ženskah, ki so se posluževale hipnoze, v primerjavi z 10 odstotki pri kontrolni skupini. Prav tako so udeleženke hipnoze poročale o bistveno manj motnjah vročinskih valov v vsakdanjem življenju in boljšem spancu kot članice kontrolne skupine. Poleg tega pa je bila ta skupina izrazila visoko stopnjo zadovoljstva z zdravljenjem.

- Oglas -

Kako hipnoza lajša vročinske vale, ni jasno. Avtorji študije so razmišljali, da morda zato, ker lahko hipnoza izboljša delovanje parasimpatičnega živčnega sistema. Temu sistemu pogosto rečemo sistem za počitek in prebavo in pritisne na zavore simpatičnega ali ‘bojuj se ali beži’ živčnega sistema, ki nadzira telesne funkcije, ki pospešijo posledice vročinskih valov, kot so znojenje in srčni utrip.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -