DomovAktualnoMarihuana proti kroničnim bolečinam najstnikov?

Marihuana proti kroničnim bolečinam najstnikov?

Zadnje čase so veliko govorili o medicinski uporabi marihuane, ki naj bi blažila kronične bolečine. Tako kot odrasli jih imajo lahko tudi otroci in najstniki. To lahko vpliva na normalen razvoj, kar najstnikom otežuje obiskovanje šole, druženje in tudi fizično aktivnost. Vzrok za to je morda težko najti in zdravila so včasih popolnoma neuspešna. Tako bolniki kot njihovi starši in zdravniki iščejo rešitev, med slednjimi pa se je pojavila še ena, za katero raziskovalci klinike Mayo zdaj pravijo, naj se ji raje izogibajo.

V julijski izdaji medicinskega zbornika klinike Mayo so namreč zapisali, da medicinska uporaba marihuane za lajšanje kroničnih bolečin pravzaprav ni tako priporočljiva kot so sprva menili.

- Oglas -

konoplja

Ali marihuana koristi ali škodi?

Obstaja le malo študij o tveganjih in koristih uživanja marihuane z namenom zdravljenja kronične bolečine pri odraslih, še manj pa obstaja podatkov o prednostih in slabostih uporabe za lajšanje kronične bolečine pri mladostnikih, pravijo raziskovalci. Priporočajo tudi, da zdravniki najstniške bolnike s kronično bolečino preverjajo za uporabo marihuane. Medtem ko medicinska marihuana pomaga nekaterim določenim težavam, posledice, celo s kratkotrajno uporabo, lahko vključujejo utrujenost, motnje koncentracije in zapoznelo reaktivnost, pravijo. »Posledice so lahko zelo, zelo hude, zlasti za mlade, ki se lahko znebijo svoje bolečine ali pa ne, vse to na račun preostanka svojega življenja,« pravi soavtor J. Michael Bostwick, dr. med., psihiater klinike Mayo. Raziskovalci opisujejo primere treh bolnikov srednješolcev na pediatričnem oddelku klinike Mayo s kronično bolečino, ki so povedali, da marihuano redno uporabljajo. Bolečina se je poslabšala za vse tri, kljub njihovi uporabi marihuane. Nobeden izmed njih se ni udeleževal vseh šolskih ur pouka, poročali so o oslabljeni funkcionalnosti in težavah z družbenimi aktivnostmi. Prekomerne doze marihuane lahko povzročijo simptome, ki jih mnogi bolniki že izkusijo ob kroničnih bolečinah, vključno z omotico, anksioznostjo, utrujenostjo, počasnejšimi refleksi, zmedenostjo, težavami s koncentracijo in pomanjkanjem motivacije, pravijo raziskovalci.

Vpliv

Uporaba marihuane pred šestnajstim letom je povezana s prejšnjim razvojem psihoze pri občutljivih bolnikih, kajenje marihuane več kot enkrat tedensko je namreč povezano z dolgotrajno kognitivno poškodbo pri mladostnikih, pravijo avtorji raziskave. Ocenjujejo, da eden od desetih uporabnikov marihuane postane zasvojen, ljudje pod 25 let pa so na to tudi bolj občutljivi, pravi dr. Bostwick.  Več študij je potrebnih, da bi bolje razumevali, kakšen odstotek je mladostnikov, ki z uporabo marihuane skušajo zmanjšati svojo kronično bolečino, preden pridejo po pomoč zaradi te bolečine in kakšen vpliv ima to na njihove funkcije, še pove dr. Bostwick.

- Oglas -

Raziskovalci priporočajo, da se poleg opazovanja mladostnikov s kroničnimi bolečinami, da bi ugotovili, če uporabljajo marihuano, ekipe za nego osredotočijo na to, da jim pomagajo izboljšati sposobnost aktivnosti ne glede na trajajočo bolečino. Bolnikom, ki so opredeljeni kot uporabniki marihuane, je treba ponuditi drugačne rešitve, kot so akupunktura in fizioterapija ter jih poučiti o tveganjih uživanja marihuane.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -