DomovAlternativna medicinaNad glavobol z akupunkturo

Nad glavobol z akupunkturo

Akupunktura se že dolgo uporablja za zdravljenje glavobolov. A do pred kratkim še ne bi bilo jasno dokazano, da je uporabna za zdravljenje glavobolov. Zdaj pa sta dva velika znanstvena pregleda to spremenila, saj je bilo pri enem ugotovljeno, da akupunktura pomaga ljudem pri občasnih ali celo kroničnih napetostnih glavobolih, pri pregledu pa so dognali, da preprečuje migrenske glavobole tako dobro kot zdravila ali celo bolje.

- Oglas -

Ta vrsta alternativnega zdravljenja deluje tako, da vpliva na pretok energije, ki se imenuje či, na poteh, ki vodijo skozi telo, in to je tudi tradicionalno kitajsko prepričanje. Terapevt tako zelo tanke igle zabode v določene točke na teh poteh, da sprosti blokade in pusti čiju, da teče.

Akupunktura

Akupunktura v Sloveniji

Akupunktura ima več različic in običajno vključuje 4 do 10 igel, ki ostanejo tam, kamor jih terapevt zabode, v povprečju 10 do 30 minut. Eno zdravljenje lahko pomeni 6 do 12 seans in velika večina ljudi poroča, da pri tem ne čuti bolečin, če pa že, so skoraj neznatne. Spada med najbolj obetavna netradicionalna zdravljenja glavobolov, največji njeni slabosti pa sta čas zdravljenja in stroški, ki pri tem nastanejo.

- Oglas -

Če se boste odločili, da poskusite to zdravljenje na lastni koži, se podrobno pozanimajte o možnih terapevtih in tudi njihovih sposobnostih. Zahteve za izdajo dovoljenj se razlikujejo glede na državo, v kateri ta način zdravljenja iščete. V Sloveniji je le akupunktura uradno priznana kot komplementarna medicina, po naši zakonodaji pa jo lahko izvajajo samo zdravniki z licenco Zdravniške zbornice Slovenije. O svoji nameri zdravljenja pa vsekakor obvestite tudi svojega zdravnika in se prepričajte, da so vse igle za enkratno uporabo ali pa pravilno sterilizirane pred uporabo.

Drugi v Evropi glede stresa v službi

Skoraj vsak človek bo na neki točki trpel za glavobolom, ki je ena najpogostejših fizičnih težav, zaradi katerih ljudje iščejo olajšanje, zdravljenje ali celo strokovno pomoč. V letu 2012 je bilo ocenjeno, da približno 50 milijonov Evropejcev trpi za glavoboli. Zanimivo je tudi, da so preiskovali nivoje stresa v službi in ugotovili, da je na drugem mestu (takoj za Grčijo) naša preljuba Slovenija, kar vsekakor vpliva tudi na količino glavobolov v naši državi. Večina glavobolov sicer ni nujno simptom drugih zdravstvenih težav, a so lahko zelo moteči in tudi odgovorni za veliko količino časa odsotnosti z dela.

Tradicionalna kitajska medicina ima zelo dosleden in na filozofski osnovi postavljen okvir za etiologijo, fiziologijo, diagnostiko glavobolov in tudi strategije njihovega zdravljenja. Že vse od začetkov uporabe akupunkture je bila ta uporabljena tudi za glavobole. Učinkovita je za migrenske glavobole, zelo dobro pa deluje tudi pri napetostnih glavobolih, posttravmatskih glavobolih in boleznih, povezanih z glavoboli, ki so lahko posledica težav s sinusi, visokim krvnim tlakom ali motnjami spanja. Največja prednost akupunkture pred zahodno medicino je ta, da praktično nima neželenih učinkov. Nekatera zdravila imajo namreč lahko resne neželene učinke in (v nekaterih primerih) dejansko privedejo bolnike do »povratnega« glavobola. Hkrati pa so postopki za zdravljenje glavobolov veliko manj invazivni z akupunkturo kot z operacijo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -