DomovAlternativna medicinaZdravilni učunki omele pomagajo pri boju proti raku

Zdravilni učunki omele pomagajo pri boju proti raku

Zdaj ugotavljajo, da je taista rastlina lahko prijetna še na drugačne načine, saj strokovnjaki namreč dokazujejo, da bi lahko bila učinkovita pomoč pri boju proti nekaterim vrstam raka. Saj poznate tisto navado s tradicionalnim prazničnim poljubom pod omelo?

Omela

Polzajedalska rastlina raste na številnih drevesih, vključno z jablano, hrastom, brestom in borom. Ima obliko grmička polkrožnega obrisa, svoje korenine pa poganja v veje dreves in iz njih srka hranilne snovi. Je tudi dvodomna rastlina, ki cveti od marca do maja. Kot tradicionalno zdravilo so jo uporabljali druidi in stari Grki in je bila na splošno znana kot zdravilo za vse.

- Oglas -

Starodavna modrost

Zdaj jo že stoletja uporabljajo v evropskem zeliščarstvu za zdravljenje epilepsije, hipertenzije, glavobola, težav v menopavzi, neplodnosti, artritisa in revmatizma. Vse od leta 1920 pa jih preučujejo glede zdravljenja različnih vrst raka, predvsem trdnih tumorjev. A pri tem ne govorimo o majhnih, občasnih raziskavah. Delovanje omele so namreč dodobra raziskovali (in ga še vedno). Za ljudi, ki so v postopku zdravljenja raka, jo pogosto uporabljajo kot dopolnilno terapijo, seveda pa to spada v ‘predal’ alternativnega zdravljenja.

Pri nas v Evropi so pripravki iz omele pogosto uporabljani in celo predpisani za zdravljenje določenih vrst raka, saj njen izvleček deluje protirakavo, kar so dokazali z raziskavami v laboratorijih. Izvleček omele naj bi tako izboljševal delovanje imunskega sistema, kar povečuje izdelavo imunskih celic. Pri zdravljenju raka ga injicirajo pod kožo, v žilo ali kar neposredno v tumor.

Različni ekstrakti

Protirakava dejavnost omele pa je odvisna tudi od gostiteljske rastline. Tako drugačna omela raste na brestu kot raste na jablani in zato je tudi nekoliko drugačna njena kemična sestava. Za zdaj pa še niso opravili raziskav glede tega, katere vrste ekstrakt je priporočljiv za katerega raka. Klinične (človeške) študije o omeli in raku so izvajali predvsem v Nemčiji in v številnih študijah dokazali učinkovitost omele v boju proti raku. Vendar pa kritiki v ZDA menijo, da so te študije premajhne ali nepravilno oblikovane.

V eni študiji med letoma 1993 in 2000 so raziskovalci preučili uporabo ekstrakta na bolnikih z rakom na črevesju in ugotovili, da so imeli ti bolniki manj neželenih učinkov kemoterapije ali obsevanja in bolj olajšane simptome, pa tudi več jih je preživelo raka kot pa med tistimi, ki ekstrakta omele niso prejeli (v sklopu dodatne terapije). Ta ugotovitev je tako potrdila določena dognanja, da omela zmanjša nelagodje in nezaželene simptome drugih tradicionalnih terapij, kot je denimo kemoterapija. Podobne ugotovitve so prišle na plan pri preučevanju vpliva na trdne tumorje.

- Oglas -

Kaj pa strupenost?

Iz bele omele so izolirali strup lectin Viscumin. Poenostavljenje omelinega zdravljenja ni uspelo, poleg tega pa vsebuje še druge strupene snovi. Kljub strupenosti jo uporabljajo v ljudskem zdravilstvu tudi za preprečevanje poapnenja žil in za zniževanje krvnega pritiska, saj širi žile, pomaga pa tudi pri odvajanju urina.

 

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -