DomovZdravjePomemben korak pri razvijanju hormonske kontracepcije za moške

Pomemben korak pri razvijanju hormonske kontracepcije za moške

Razvijanje učinkovite hormonske kontracepcije za moške je področje, s katerim se ukvarja kar precej raziskovalcev, in to že vrsto let. Klinični preizkus, ki so ga pred nedavnim izvedli raziskovalci z Univerze Washingtona s sedežem v Seattlu, nakazuje, da čas, ko bo tovrstna kontracepcija za moške nekaj povsem običajnega, morda vendarle ni tako zelo daleč …

V preizkus nove kontracepcijske kapsule za moške vključenih 40 prostovoljcev

V preizkusu »kontracepcijskih kapsul za moške«, imenovanih 11-beta-MNTDC, je sodelovalo 40 zdravih moških. Pri tem jih je 30 dobivalo kapsule z dejanskimi učinkovinami, 10 pa placebo. Preizkušanje nove potencialne hormonske kontracepcije je trajalo 28 dni, moški pa so morali v tem obdobju zaužiti po eno kapsulo dnevno. Osnovni princip delovanja teh kontracepcijskih kapsul za moške je zmanjšanje tvorbe hormonov, ki vplivajo na nastajanje spermijev in testosterona v testisih.

Občutno znižanje ravni hormonov, ki vplivajo na tvorbo spermijev

Na koncu preizkusnega obdobja se je izkazalo, da se je pri moških, ki so jemali prave kontracepcijske kapsule, tvorba hormonov, ki so nujni za nastajanje spermijev, res zmanjšala. To nakazuje, da lahko kapsule zares pomagajo pri zmanjševanju količine spermijev. Naslednji korak bo tako preverjanje, ali to res drži in ali je upad števila spermijev zadosten za kontracepcijske učinke. Tokratni preizkus je bil namreč precej kratek, saj so za zaustavitev tvorbe spermijev potrebni približno trije meseci.

- Oglas -

Testosteron upade le v testisih, ne pa tudi v drugih delih telesa

Kaj natančno vsebujejo kontracepcijske kapsule, ki so bile osrednji element opisanega preizkusa? V njih lahko najdemo obliko progesterona, ki blokira nastajanje hormonov LH in FSH. Prav to pa sta ključna hormona za nastajanje spermijev. Pri tem je pomembno, da kontracepcijske kapsule za moške obenem vsebujejo tudi snov, podobno testosteronu. Kapsule namreč povzročijo upad količine testosterona v testisih, vendar omenjena snov prepreči, da bi prišlo do upada tudi v drugih delih telesa. Tako ni nevarnosti, da bi prišlo na primer pri moških do zmanjšanja poraščenosti, povišanja glasu ipd.

V določenih primerih nezaželeni stranski učinki, ki pa niso bili prehudi

Razveseljujoče je tudi dejstvo, da nihče izmed prostovoljcev ni predčasno zaključil sodelovanja v študiji. Čeprav so imeli nekateri nekaj težav z nezaželenimi stranskimi učinki (npr. z glavoboli, aknami, utrujenostjo in rahlim upadom libida), pa ti večinoma vendarle niso bili prehudi. Ena ključnih dilem tistih, ki se ukvarjajo z razvijanjem hormonske kontracepcije za moške, je namreč ta, kako zagotoviti visoko stopnjo učinkovitosti/zanesljivosti brez pretirano motečih stranskih učinkov.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -