DomovZdravniški nasvetVprašanje: Kalcinacija v ramenskem obroču

Vprašanje: Kalcinacija v ramenskem obroču

Vprašanje kalcinacija: Pred časom sem opazila, da me boli rama. Bolečina se je stopnjevala, dokler se nisem sama že težko sama oblekla. Ultrazvok je pokazal kalcinacijo. Ne vem, kaj to točno sploh je in kako se da pri tem pomagati. Ali lahko karkoli naredim sama? Kakšno zdravljenje me čaka? Kako lahko to preprečim, da se mi ne bi zgodilo še kje drugje?

Hvala za odgovor!  
Melani

Kalcinacija in tendonitis v rami

Spoštovana gospa Melani!

- Oglas -

S težavami v ramenskem obroču, ki jih povzročajo spremembe v mehkih predelih sklepa, se v ambulanti pogosto srečujem. Neredko se bolniki odločajo za samoplačniški ultrazvočni pregled sklepa in se vrnejo z vprašanjem o kalcinacijah. Ob tem nekateri tožijo o sočasni bolečini in težavah pri premikanju roke. Vprašanja, ki nam jih zastavljajo bolniki, so naslednja: Zakaj moje telo nalaga kalcij v območje kite? Ali naj uživam manj kalcija? Ali se kalcij nalaga tudi drugje v telesu? Ali je mogoče kalcij iz kite odstraniti?

Kalcinacija je pogostejša pri starejših

Kalcinacija je najpogostejša težava pri ljudeh v srednji starostni dobi in starejših, ki izvajajo ponavljajoče se gibe, kot so dvigovanje, prenašanje, delo z računalniško miško ipd., srečamo pa jih tudi pri mlajših poklicnih športnikih, na primer pri rokometaših. Strokovnjaki pri kalcinaciji v kitah še niso dokončno dorekli pomena poškodbe. Teoretično bi si lahko nalaganje kalcijaoz. kalcinacijo razložili kot mehanizem poprave tkiva, ki je bilo izpostavljeno nenadni ali ponavljajoči se poškodbi. V tetivi, ki ima v primerjavi z drugimi tkivi pičlo žilno zgradbo, bi proces nalaganja kalcija lahko reševal situacijo, ki nastane kot posledica majhnih poškodb. Drugi menijo, da je nalaganje kalcija posledica obrabe, tretji pa, da se najprej pojavi vnetje kite (tendinitis).

Zakaj nastane?

Najverjetneje je kalcinacija posledica čezmerne in nepravilne rabe sklepa. Ponavljajoče se trenje na območju kite najprej povzroči lokalno vnetje, ki mu sledijo slabljenje funkcije, zatekanje, občutljivost in refleksni krči v mišicah. Začetni vezivno-hrustančni obrabi mišičnih vlaken sledi odlaganje kalcija, ki ima v tem obdobju sestavo krede. Potem ko se kalcij naloži, se sproži vnetni proces in telo pozove makrofage (gr. makros = velik; phagein = požirati oz. žreti), ki skušajo nevarnost odstraniti. Kot dopolnilo k tej »reševalni akciji« se v okolici tvorijo še majhne nove žilice. Proces se zaključi z nalaganjem kolagenskega tkiva, kar težave umiri oziroma je vključeno v obdobje celjenja.

- Oglas -

Kako poteka kalcinacija?

Opis procesa kalcinacije že delno nakazuje možne oblike zdravljenja: v obdobju vnetja in izrazitih bolečin svetujemo počitek prizadetega dela telesa in hlajenje z ledom. Hrana ali dieta z zmanjšanim vnosom kalcija tu nima nobenega neposrednega vpliva. Pogosto zdravnik predpiše nesteroidni antirevmatik. Vsem priporočamo ohranjanje gibljivosti v ramenu s postopnimi, rednimi in ravno prav intenzivnimi vajami. Svetujemo fizikalno terapijo, ki vsebuje vaje za ohranjanje gibljivosti, ultrazvočno zdravljenje in protibolečinsko stimulacijo. Z njo kalcinacije ne odstranimo, temveč zmanjšamo le vnetje.

Prepozno k zdravniku

Žal bolniki na obravnavo čakajo tudi po tri mesece in več, zato jim takrat, ko bi bil čas najustreznejši, ne moremo pomagati. Kadar po fizioterapiji ne ugotovimo ugodnega učinka, svetujemo zdravljenje z metodo globinskih udarnih valov. Pri hudih bolečinah lahko zdravnik bolnika napoti na t. i. subakromialno infiltracijo (»blokado«) z anestetikom in protivnetnim sredstvom. Mnenja o učinkovitosti in koristi takšnih »blokad« se med različnimi specialisti razlikujejo. Kadar so območja kalcinacij obsežna, se specialist ortoped odloča o kirurški, artroskopski odstranitvi.

Spoštovana bralka, upam, da sem vam pri razumevanju vaših težav pomagala. V letu, ki prihaja, vam želim čim več osebne sreče in zdravja.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -