DomovZelena stranRegrat - divja zakladnica zdravja in pomladna solata

Regrat – divja zakladnica zdravja in pomladna solata

Regrat (Taraxacum officinale), ki ga poznamo pod različnimi imeni: mleč, mlečec, navadni regrat, otavčič, solatnik in žoltenica veliko ljudi nabira za pomladno regratovo solato. Stoletja so ljudje najrazličnejša zelišča in živila, ki so jih uporabljali za prehranjevanje in naravno zdravljenje, nabirali v naravi, v divjini. Uporabljali so jih za lajšanje najrazličnejših težav, od revmatizma do gripe, izpuščajev in vnetja mehurja. Tudi danes nam podeželje, domači vrt in travniki ponujajo izobilje okusne zelenjave in hrane, ki je brezplačna, le nabirati jo je treba. Med tako zelenjavo sodi tudi regrat.

- Oglas -
Regrat

Regrat je znan je predvsem kot vztrajen in bujen plevel, nekaj držav pa ga goji za prodajo. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in mineralov, njegove zdravilne učinkovine pa so zlasti uporabne za zdravljenje prebavnih motenj in jetrnih obolenj.

Regrat je uporabni plevel

Regrat po svetu večinoma raste divje, vendar zaradi njegovih zdravilnih lastnosti ga v nekaterih državah Evrope tudi gojijo. Pri nas raste na travnikih in zelenicah ter ob poteh. Rastlina je bližnja sorodnica navadnega potrošnika – cikorije. Regrat ima značilne suličasto oblikovane in globoko narezane liste ter votla gola stebla z lepimi rumenimi cvetovi. Osamljen rumeni cvet cveti večino rastnega obdobja; ob zori se odpre, z mrakom pa zapre. Zapre se tudi pred prihodom dežja, zato so nekatere kulture s pomočjo regrata napovedovale vreme. Ko cvet dozori, se spremeni v puhasta semena, ki jih raznaša veter ali kakšen razigran otrok.

Uporaba regrata

Pri regratu je za uporabo in uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Poseben užitek je nabiranje nežnih zelenih listov za prvo spomladansko solato. Listi so najbolj okusni v času pred cvetenjem. Cvetovi se nabirajo ves čas cvetenja, v glavnem se uporabljajo le v kulinariki. Korenina, ki se uporablja izključno v zdravilne namene, vsebuje največ zdravilnih snovi in jo izkopavamo med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom. Tako liste kot korenino sušimo v senci, na toplem in zračnem prostoru. Pri izkopavanju korenine moramo biti pazljivi, da je ne ranimo, ker odteče zdravilni mlečni sok. Da ga čim več zadržimo v korenini, jo sušimo skupaj z listi, ki jih odrežemo, ko so že suhi. Korenina mora biti dobro posušena, ker lahko plesni in tako postane neuporabna.

- Oglas -
Zdravilni regrat

Kje nabiramo regrat?

Regrata nikoli ne nabirajmo na travnikih in poteh ob prometnih cestah! Rastlina namreč zelo dobro sprejema strupe in težke kovine (kadmij, svinec) iz izpušnih plinov. Raje ga nabirajmo na rastiščih, ki so zunaj mestnih središč, odmaknjena od prometnic in drugih virov onesnaževanja.

Regrat tudi kot ljudsko zdravilo

Rastlina je zelo dobro preizkušeno ljudsko zdravilo. Ljudski zdravilci že dolgo predpisujejo regratovo korenino za jetrne in prebavne težave, liste pa pri zastajanju vode. Regrat vsebuje več spojin, ki krepijo delovanje jeter in ledvic, zato je rastlina koristna pri celi vrsti bolezni, kjer je potrebno izločanje strupenih snovi. Prav zato je zelo primerna zelenjava za pomladansko in jesensko čistilno kuro, ker pospešuje izločanje (in spodbuja delovanje ledvic in jeter). Ni pomembno, ali se odločimo za nakup regratovega soka pri zeliščarjih ali si doma pripravimo regratov čaj, pomembna je dolžina kure, ki mora trajati od štiri do šest tednov. Po opravljeni kuri se človek počuti zares dobro in pomlajeno. Vsak dan je treba dvakrat popiti skodelico čaja ali zaužiti jedilno žlico regratovega soka.

Regrat nima opaznejših neželenih učinkov. Pri prevelikih odmerkih lahko povzroči kožni izpuščaj, želodčne težave ali drisko. Če se to zgodi, ga nehajte jemati in se o teh reakcijah pogovorite z zdravnikom, farmacevtom …

Regrat ugodno vpliva tudi na vezivno tkivo, ki je zaradi njegovega učinka dobro prekrvavljeno, zato ga priporočajo pri zdravljenju protina in revme, saj gre pri teh boleznih za presnovne motnje, ki okvarijo tudi vezivno tkivo. Revmatiki ugotavljajo, da se po regratovi kuri bolje počutijo, da so napadi bolečin redkejši in bolečine blažje.

Študije, ki so proučevale koristne učinke regrata na jetra, so pokazale, da rastlina poveča tvorbo in pretok žolča iz jeter in žolčnega mehurja, s tem pa pomaga pri zdravljenju težav, na primer žolčnih kamnov. Listi imajo močno diuretično delovanje, kar pripisujejo visoki vsebnosti kalija, ki je naravno sredstvo za odvajanje vode. Regrat včasih pomešajo z drugimi prehranskimi dopolnili za krepitev delovanja jeter, med drugimi s pegastim badljem, črno redkvijo, krvavim mlečnikom, listi rdeče pese, inozitolom, metioninom in holinom. Takšne mešanice v trgovinah z zdravo prehrano navadno prodajajo pod imenom lipotropna formula, to je izdelek, ki pospešuje presnavljanje maščob.

Regratovi cvetovi

Kaj o regratu pravi znanost?

Novejše raziskave pa so pokazale, da je z regratom mogoče zmanjšati nastajanje žolčnih kamnov. Pri mnogih ljudeh se ti kamni delajo kar naprej, regrat pa lahko spremeni nagnjenost k njihovi tvorbi. Z regratovim čajem lahko pomirimo žolčnik in tako zmanjšamo tudi pogostnost kolik – krčev.

Regratova sposobnost, da izboljša delovanje jeter, pomeni, da lahko rastlina – skupaj z drugimi spojinami za krepitev jetrnih funkcij – pomaga lajšati simptome previsoke ravni estrogena v telesu, denimo endometrioze in cikličnih bolečin v dojkah. Ker spodbuja jetrne sposobnosti za odstranjevanje odvečnega estrogena iz telesa, pomaga povrniti hormonsko ravnovesje ženskam, ki jih mučijo tovrstne težave.

Korenina regrata vsebuje številne zdravilne snovi: taraksacin, taraksacerin, holin, inulin, saponine, čreslovino, encime, maščobne kisline, provitamin A, vitamin D in B2. Listi vsebujejo: ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine C in B, rudninske snovi, kot so kalij, kalcij, natrij, fosfor, mangan, kremenčeva kislina. Cvetni koški so predvsem bogati s ksantofili.

Regratova korenina deluje blago odvajalno, zato si lahko kot ne premočno zdravilo proti zaprtju pripravimo regratov čaj. Regrat tudi povečuje telesne sposobnosti za vsrkavanje železa, bodisi iz hrane bodisi iz prehranskih dopolnil, zato je lahko koristen pri anemiji. Starejše raziskave nakazujejo, da bi utegnil biti koristen tudi pri zdravljenju raka. Japonci so patentirali suho zamrznjeni izvleček regratovih korenin, s katerim zdravijo tumorje, Kitajci pa regratove izvlečke uporabljajo za zdravljenje raka na dojki (ta pristop so potrdili pozitivni izidi študij na živalih). Vendar je treba opraviti več študij na ljudeh, ki bi raziskale dejansko učinkovitost te rastline pri specifičnih vrstah raka.

- Oglas -

Znanstveniki so ugotovili, da regrat pri živalih znižuje krvni tlak, kar nakazuje, da bi lahko igral pomembno vlogo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Njegov diuretični učinek pa pride prav pri zdravljenju zastajanja vode v telesu in napihnjenosti. Regratove diuretične lastnosti odseva tudi njegovo nespoštljivo francosko ime – pissenlit (pomoči posteljo). Njegovo angleško ime dandelion pa izvira iz francoskega izraza dent de lion, kar pomeni levji zob – zaradi nazobčanih listov.

Regratov čaj

Regrat v ljudskem zdravilstvu

Dolgoletna tradicija priporoča, da regrat uživate za naslednje koristi:

  • za krepitev delovanja jeter, pri hepatitisu, žolčnih kamnih: 500 mg pripravka iz regratove korenine v prahu dvakrat dnevno. Lahko pa trikrat dnevno zaužijete tudi eno ali dve žlički tekočega regratovega izvlečka.
  • pri zaprtju: trikrat dnevno spijte skodelico regratovega čaja.
  • pri anemiji: zjutraj in zvečer spijte žličko svežega regratovega soka ali tinkture s pol kozarca vode.
  • pri zastajanju vode: trikrat dnevno spijte skodelico čaja iz regratovih listov

Svež regratov sok ali tekoči ekstrakt vedno zaužijte z vodo! Kapsule ali tabletke z izvlečkom regratove korenine pa lahko jemljete s hrano ali brez nje.

Iz babičine skrinje

Regratov čaj proti revmi

Posebej starejši pogosto trpijo za bolečimi obolenji sklepov, kakršni sta revma in protin. Pojem revma združuje vrsto zelo različnih obolenj. Sem sodijo artroza, do katere pride zaradi obrabe sklepov, pa tudi revmatična vročina in artritis, pri katerem so sklepi vneti. Pri protinu pa gre za presnovno bolezen. V sklepih se nabirajo velike količine sečne kisline, kar sčasoma privede do značilnih vozličev na členkih.

Ko napredujejo, so vsa ta obolenja zelo boleča. Na srečo pa obstaja veliko starih zdravil, ki olajšajo bolečine. Zdravila preteklih rodov so vsaj tako dobra kot tablete proti bolečinam iz farmacevtske tovarne. Z doma pripravljenimi naravnimi zdravili si boste prav gotovo znatno izboljšali življenjske kakovosti. Naslednji čaj se je izkazal predvsem pri kronični revmi.

Sestavine: • 40 g korenin in zeli regrata • 20 g cvetov črnega trna • 20 g korenike obrežnega šaša • 20 g njivske preslice

Priprava: zelišča zmešajte. Zavrite vodo po potrebi in z njo prelijte mešanico (250 ml na 1‒2 žlički mešanice) ter pustite stati 10 minut. Odcedite in osladite z medom. Zjutraj in zvečer popijte po eno skodelico čaja.

Regratov čaj za jetra

Jetra so pomembna tako za prebavo kot presnovo, krvni obtok in ravnovesje hormonov. Med drugim tvorijo žolč, ki omogoča prebavo maščob, ki jih v telo vnašamo s hrano. Samo zdrava jetra lahko tvorijo dovolj žolča. Na delovanje jeter močno vplivata prebogata in premastna hrana, čezmerno uživanje alkohola in nikotin. To pripelje do težav, kot so kolike s krči. Pri redni uporabi preverjenih receptov iz babičine zakladnice zdravilnih zelišč bodo jetra in žolčnik vedno dobro delovali.

Sestavine čaja za jetra: • 250 ml vode • 30 g plodov pegastega badlja • 15 g zeli črne mete • 15 g regratove korenine z zeljo • 15 g listov poprove mete

Priprava: vodo zavrite, zelišča zmešajte in 2 žličke mešanice prelijte z vrelo vodo ter pustite stati 10 minut, odcedite, dodajte med in dnevno popijte 2‒3 skodelice.

Zdravilni pripravki iz regrata

Regratov čaj proti ledvičnim kamnom

Ta čaj popijte v 20 minutah. Učinkovine v njem, ki močno pospešijo izločanje seča, pomagajo pri izločanju obstoječega ledvičnega peska ali majhnih ledvičnih kamnov.

Sestavine: • 20 g korenine regrata z zeljo • 10 g listov trepetlike • 10 g listov koprive • 10 g brezovih listov • 500 ml mrzle vode • približno liter tople vode

Priprava: zelišča zmešajte in 2 žlici prelijte z mrzlo vodo. Zavrite in kuhajte 20 minut, potem precedite. Prevretek razredčite s toplo vodo tako, da dobite 1500 ml tekočine.

Regratov poparek proti aknam

Ta poparek je namenjen čiščenju kože od znotraj.

Sestavine: • 20 g regrata • 20 g listov koprive • 10 g lubja krhlike • 10 g janeža

Priprava: zelišča zmešajte, vodo zavrite in v 250 ml vode dodajte 2 žlički mešanice. Pustite stati 10 minut, precedite in kot kuro pijte trikrat dnevno.

Liker za zdravje otrok

Velikokrat se starši pritožujejo, da otroci neradi jedo. Preden pa je izrečena takšna obsodba, je potrebno vzeti pod drobnogled otrokove prehranjevalne navade. Morda so vzrok le danes običajne sladkarije, ki mu kvarijo tek? Babičino domače zdravilo za izboljšanje teka je otroški liker iz domačih zelišč. Otroci ga radi pijejo, spodbuja jim tek in dobro vpliva še na prebavo!

Sestavine: • po eno žličko ingverja, kardamoma in koriandra • 10 g kumine • 10 plodov zvezdastega janeža • 15 g posušenih regratovih cvetov • ščep melise • 100 g medu • liter jabolčnega soka

Priprava: začimbe in zelišča osladite z medom in zavrite skupaj z jabolčnim sokom. Počakajte, da se ohladi, nato še enkrat zavrite in počakajte, da se ponovno ohladi. Še zadnjič zavrite, nato skrbno precedite in vlijte v sterilne steklenice. Neješč otrok naj vsak dan popije šilce tega napitka.

Slastni medeni sirup iz nežnih regratovih cvetov

V babičini kuhinji ni nikoli manjkalin z regratovim sirupom/medom so pripravljale slastne koktejle in enkratne sladice! Kapre pred leti niso bile nekaj samoumevnega, kot so danes. Babice so tudi ta problem znale rešiti ‒ mlade regratove popke so vložile v domač jabolčni kis in pikanten nadomestek za kapre je bil pripravljen. Včasih so dodale še kakšno domače zelišče in sol ter poper.

Sestavine: • 250 g sijočih cvetnih glavic regrata • 750 ml vode • kg sladkorja • neškropljena limona

Priprava: limono narežite na rezine in skupaj s cvetovi 20 minut kuhajte na šibkem ognju. Nato tekočino precedite, cvetove in limono pa dobro ožemite. Sladkor vmešajte v vročo tekočino in pustite 15 minut rahlo vreti. S sirupom napolnite čiste kozarce za marmelado in jih dobro zaprite. Kozarce s sirupom/medom shranite na hladnem, suhem mestu. Tako shranjen sirup/med bo uporaben tudi več kot eno leto.

Recepti z regratom

Krompirjeva juha z regratom

Krompirjeva regratova juha

Sestavine za štiri osebe: • 4 večje krompirje • 100 g regratovih listov • žlica olja • 4 žlice kisle smetane • sol • poper po okusu

Priprava: krompir olupimo in zrežemo na drobne kocke. Enako zrežemo tudi polovico regratovih listov. Oboje prepražimo na olju, prilijemo nekoliko več kot liter vode in dodamo začimbe. Juho kuhamo dobrih 20 minut, nato dobro sesekljamo s paličnim mešalnikom. Drugo polovico regrata sesekljamo na zelo drobno, potresemo po juhi, dodamo kislo smetano in na rahlo zavremo. Namesto smetane lahko juho zabelimo z žlico segretih ocvirkov, zaseko ali s praženo šunko.

Regrat v solati

Regrat v solati

Sestavine za dve osebi: • 5 g sezamovih semen • 250 g mladih, nežnih regratovih listov • 50 g špekca (vrsta mesnatega regrata) • 50 g redkvice • žlica olja • sol • kis

Priprava: sezam popražimo, regrat dobro očistimo, redkvice narežemo na rezine. Nato vse sestavine med sabo zmešamo, začinimo in postrežemo.

Za boljši okus lahko dodamo tudi trdo kuhana jajca.

Preberite tudi: Kopriva: Uporaba v domačem zdravilstvu in kulinariki

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -