DomovZdravjeŽolčni kamni - majhna tvorba, velika nadloga

Žolčni kamni – majhna tvorba, velika nadloga

Žolčni kamni so tiste vrste diagnoza, pri kateri se na poti do ugotavljanja, kje se težava skriva, pacient sooči bodisi z eno vrsto skrajnosti, ko opozorilnih znakov sploh ni, bodisi z drugo vrsto skrajnosti, ki se pojavi kot strela z jasnega v obliki bolečine. Z odgovori na nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj je področje, ki zadeva težave z žolčnimi kamni, odstrla Ana Grilc Šikovec, splošna kirurginja, ki je v novomeški splošni bolnišnici zaposlena na Oddelku za abdominalno kirurgijo.

- Oglas -

V večini primerov človek niti ne ve, da ima žolčne kamne. Da ni vse v redu, opozori nenadna bolečina – in takrat brez zdravnika ne gre.

Kje »bolijo« žolčni kamni in kakšni so simptomi in znaki?

Kateri so najpogostejši prvi znaki, ki začnejo kazati na to, da utegne iti za težave, povezane z žolčem? Kot je razkrila sogovornica, večina bolnikov (kar dve tretjini) z žolčnimi kamni nima težav in je pojav le-teh slučajno ugotovljen s preventivnim ultrazvočnim pregledom trebuha ali ultrazvočnim pregledom zaradi kakšnih drugih težav. V teh primerih gre za asimptomatske žolčne kamne. Kadar pa se pri posamezniku vendarle pojavijo (opozorilne) težave, je najpogostejši simptom nenadna in stalno trajajoča bolečina v žlički in/ali pod desnim rebrnim lokom, ki traja 15-30 minut in se lahko širi pod desno lopatico ali nazaj v hrbet. Lahko jo spremljata slabost in siljenje na bruhanje, pogosto bolniki tudi bruhajo. Če se kamen sprosti v skupni žolčevod ali pomakne nazaj v žolčnik, bolečina preneha.

»Če bolečina traja več kot 6 do 12 ur, moramo pomisliti na zaplet (vnetje žolčnika, vnetje žolčnih vodov in vnetje trebušne slinavke),« opozarja zdravnica, ki je svojo poklicno pot posvetila endoskopski kirurgiji. Obenem omeni tudi, da je intenzivnost bolečine lahko različna, vse od blage, pa do zmerne ter v najbolj ekstremni obliki do hude bolečine, ki jo lahko spremljata slabost in bruhanje.

- Oglas -
Ultrazvok žolčnih kamnov

Najbolj problematični so majhni žolčni kamni

Velikost žolčnih kamnov je različna. Največ težav povzročajo drobni, nekaj milimetrov veliki kamni (ti so zaradi svoje majhnosti poimenovani kar žolčni pesek), ki lahko potujejo iz žolčnika ter zaprejo izvodilo žolčnika ali žolčne vode. »Tako lahko povzročijo vnetje žolčnika, moten iztok žolča z zaporno zlatenico, lahko povzročijo tudi vnetje  trebušne slinavke.« Po drugi strani so neugodni tudi kamni večji od dveh centimetrov, ker lahko zaradi svoje velikosti ovirajo praznjenje žolčnika in povzročijo vnetje.

Zanimivo pri tej zdravstveni nadlogi je tudi poimenovanje. Zakaj ime kamni, ali so morda žolčni kamni dejansko tudi videti kot kamni? »Da, dejansko gre za kamne, včasih so pomešani z muljem oziroma žolčnim blatom,« pritrdi sogovornica. Po sestavi so holesterolski, pigmentni in mešani, rumene, rjave ali črne barve. Na mestu se zazdi tudi poistovetenje z bolnikom, ki poseg za seboj že ima in so torej žolčni kamni že odstranjeni. Kot starši radi shranijo prvi izpadli zob otroka, se morda najde tudi kak odrasel, ki si zaželi spomin na premagano nevšečnost v fizični obliki. »Včasih so jih pacienti dobili po operaciji. Danes jih več ne dajemo, še vedno pa se zgodi, da si jih kdo želi za spomin,« se nasmehne Grilc Šikovčeva ob nekoliko nevsakdanjem vprašanju.

Kaj pravzaprav vpliva na nastanek žolčnih kamnov?

Žolč je izloček jetrnih celic in omogoča izločanje v vodi slabo topnega holesterola in bilirubina iz telesa. V žolčniku se žolč shranjuje, koncentrira in sprošča. »V posebnih razmerah se slabo topne snovi v žolču lahko oborijo in sprimejo v večje skupke, ki jim rečemo žolčni kamni. K nastanku kamnov prispeva tudi motnja krčenja žolčnika. Najpogosteje, v kar 70 do 80 odstotkih, so kamni holesterolni, čisti ali mešani, redkejši pa so pigmentni kamni iz kalcijevega bilirubinata,« sam postopek nastajanja in vrste žolčnih kamnov predstavi splošna kirurginja Ana Grilc Šikovec. Da pojav ni zanemarljiv, podkrepi še s podatkom, da število bolnikov z žolčnimi kamni narašča in dosega v razvitih zahodnih državah 10-15%. Pogosteje se pojavljajo po 40. letu, v starosti nad 65 let to diagnozo postavijo v več kot v 30% primerov. Nastanek žolčnih kamnov je pogostejši pri ženskah, pri sladkornih bolnikih, pri bolnikih s celiakijo in pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo. Debelost povečuje nevarnost za žolčne kamne zaradi povečanega vnosa in sinteze holesterola, po drugi strani pa shujševalna kura razmere še dodatno poslabša, ker zaradi stradanja ni praznjenja žolčnika. Pri dieti brez maščob namreč pride do mirovanja žolčnika, kar lahko vodi v 20-30% do žolčnih kamnov. Eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na pojav žolčnih kamnov, je tudi približevanje jeseni življenja, kar pomeni, da se težave s starostjo lahko še povečajo, saj je pri starostnikih vnetje žolčnika s kamni na prvem mestu med vnetnimi obolenji trebušne votline.

Žolčni kamni

Rešitev je laparoskopska operacija žolčnih kamnov

Pacientom, ki imajo težave zaradi žolčnih kamnov je najpogosteje svetovana operativna odstranitev žolčnika s kamni in upoštevanje stroge diete, o kateri sledi nekaj več informacij v nadaljevanju. Bolečine v povezavi z žolčnimi kamni se sicer lajšajo lajšamo z zdravili za ublažitev krčev (spazmolitiki) in bolečin (analgetiki). V primeru hudih bolečin in vztrajnega bruhanja, pa je potrebna aplikacija zdravil in tekočin v žilo ali celo bolnišnično zdravljenje. Operativno zdravljenje z odstranitvijo žolčnika je potrebno pri vseh bolnikih, pri katerih se pojavljajo klinične težave. »Tudi če ni težav, se operativno zdravljenje priporoča pri sladkornih bolnikih, bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom in bolnikih z umetnimi srčnimi zaklopkami ali pred menjavo le teh. Sicer pa pri ostalih, relativno zdravih osebah, ki nimajo zgoraj omenjenih bolezni in kljub prisotnosti žolčnih kamnov težav ne zaznavajo, operativni poseg ni potreben. Se pa priporoča operacija pri tako imenovanem porcelanastem žolčniku (v steni kronično vnetega žolčnika se nabira kalcij), pri holesterolozi žolčnika in več kot 1 cm velikih polipih žolčnika, ker predstavljajo povečano tveganje za razvoj raka žolčnika,« opisuje Ana Grilc Šikovec, ki je v več kot dvajsetih letih opravila okrog 2000 operacij žolčnika.

Na kratko o operativnem posegu

Vsaka operacija nosi določeno tveganje, tako s kirurške strani kot s strani splošne anestezije, o čemer ste lahko podrobneje prebrali ravno v prejšnji, junijski številki revije Bodi eko. »Pacientom predstavimo potek operacije in jih seznanimo z možnimi zapleti, ki so krvavitve, okužbe kirurške rane, ognojki v ležišču žolčnika, operacijske poškodbe drugih organov in poškodba žolčevodov. Vsako operativno odstranitev žolčnika začnemo laparoskopsko, razlog za preklop na klasično operativno tehniko pa so v večini obsežne prirastline po predhodnih operacijah.« Pred operacijo dobijo pacienti tudi vse informacije glede splošne anestezije, v primeru spremljajočih obolenj opravijo še pregled pri anesteziologu.

Po uspešnem operativnem posegu, s katerim se rešuje ena najpogostejših težav, ki jih imamo ljudje s prebavnim traktom, bolniki najprej in v največji meri zaznajo bistveno zmanjšane bolečine, veliko prednost pa predstavljajo tudi kratka hospitalizacija ter hitro okrevanje in vrnitev k vsakodnevnim dejavnostim.

Spremenjene prehranjevalne navade

Kot že nakazano, se z operativnim zdravljenjem vse težave čudežno ne odpravijo, pač pa je potrebno tudi nekoliko prilagoditi življenjski slog. Sem spada tudi uvajanje sprememb z vidika oblikovanja jedilnika in uživanja živil, pri čemer je posebej pomembno izogibanje mastni hrani, solatam in drugim jedem, ki sprožajo napade. Med tista živila, ki veljajo v primerih žolčnih kamnov za prepovedana, se uvrščajo mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi, vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc, suho sadje, lešniki, orehi, mandeljni, ostre začimbe in konzervirana živila. Po operaciji žolčnih kamnov sicer ni več potrebna posebna dieta, vendar takšne osebe pogosto težje prenašajo mastno hrano. 

- Oglas -

Kljub temu, da nastanka žolčnih kamnov ne moremo povsem preprečiti, pa že z vidika zdravega življenjskega sloga lahko največ storimo z uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem in opravljanjem ustreznih preventivnih pregledov.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -