DomovKlub MamaPorod in nosečnostTrebušna slinavka – kakšne so lahko težave v nosečnosti

Trebušna slinavka – kakšne so lahko težave v nosečnosti

Trebušna slinavka (pankreas) je organ, ki lahko nosečnicam povzroča kar nekaj preglavic. Pri tem je še posebej pogosta težava t. i. gestacijski diabetes oziroma nosečniška sladkorna bolezen, včasih pa lahko pride tudi do akutnega vnetja trebušne slinavke.

- Oglas -
Trebušna slinavka gestacijski diabetes sladkorna bolezen

Gestacijski diabetes in trebušna slinavka

Kaj je gestacijski diabetes?

Podobno kot diabetes tipa 1 ali 2 tudi gestacijski diabetes povzroči povišanje ravni sladkorja v krvi. Ko jeste, vaš prebavni sistem razgradi večino hrane v sladkor, imenovan glukoza. Ta nato vstopi v krvni obtok in pride do vaših celic, ki jo uporabijo kot vir energije. S pomočjo inzulina, hormona, ki ga izloča trebušna slinavka, mišične, maščobne in druge celice absorbirajo glukozo iz krvi. Vendar pa v primeru, da vaša trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, v krvi ostane preveč glukoze.

Med nosečnostjo pa pride poleg tega pogosto tudi do inzulinske odpornosti celic, in sicer z namenom, da bi bilo otroku na voljo več glukoze. Za večino nosečnic sicer to ni težava. Ko telo potrebuje dodaten inzulin, da predela presežno količino glukoze v krvi v energijo, trebušna slinavka enostavno izloči več tega hormona. Zaplete pa se, kadar trebušna slinavka ne more proizvajati zadostnih količin inzulina, ki jih zahteva nosečnost. Vrednost krvnega sladkorja postane povišana, saj celice ne porabljajo glukoze. Posledica tega je gestacijski diabetes.

Pomembno je, da se gestacijski diabetes prepozna čim prej, saj lahko povzroča težave tako materi kot otroku. Medtem ko gre pri drugih oblikah diabetesa za kronično težavo, pa je gestacijski diabetes začasen. Po porodu se bo vrednost krvnega sladkorja najverjetneje zelo hitro uravnala. Kljub temu pa morajo biti ženske, ki so se soočale z gestacijskih diabetesom, še posebej previdne, saj obstaja pri njih povečana nevarnost, da kasneje zbolijo za to boleznijo.

- Oglas -

Trebušna slinavka in gestacijski diabetes: Kateri so dejavniki tveganja?

Med najpogostejše dejavnike tveganja za pojav gestacijskega diabetesa uvrščamo višjo starost nosečnice, prekomerno telesno težo, sindrom policističnih jajčnikov in uživanje določenih zdravil (na primer zdravil proti astmi in avtoimunskim boleznim, betablokatorjev ter antipsihotikov). Večja nevarnost za gestacijski diabetes obstaja tudi pri nosečnicah, katerih bližnji sorodnik je sladkorni bolnik, in pri tistih, ki so se v prejšnji nosečnosti že spopadle z gestacijskim diabetesom in drugimi težavami, ki jih povzroča trebušna slinavka.

Trebušna slinavka

Akutno vnetje trebušne slinavke

Vnetje trebušne slinavke sicer ni značilno le za nosečnost, vendar se lahko včasih pojavi tudi v obdobju veselega pričakovanja. Simptomi, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da se je trebušna slinavka vnela, so bolečina v abdominalnem predelu, slabost in dehidracija, vnetje pa lahko privede do zelo resnih zapletov, med drugim celo takšnih, ki pomenijo smrtno ogroženost.

Razlogi za akutno vnetje trebušne slinavke med nosečnostjo

V primerjavi z gestacijskim diabetesom je vnetje trebušne slinavke precej redkejši zaplet. V večini primerov je vnetje povezano z žolčnimi kamni. Domneva se, da obstaja zaradi povišanja teže in hormonskega nihanja med nosečnostjo precej večja nevarnost za tvorbo žolčnih kamnov. Žolčni kamni nato potujejo po žolčevodu in ovirajo izločanje trebušne slinavke, posledično pa pride do vnetja. Še eden od možnih razlogov, zaradi katerih se trebušna slinavka vname, je visoka raven maščob, natančneje trigliceridov, v krvi. Ko postane vrednost trigliceridov previsoka, kisik ne more nemoteno potovati do trebušne slinavke po krvnem obtoku, zato se trebušna slinavka vname.

Zdravljenje akutnega vnetja trebušne slinavke

Potek zdravljenja v primeru, ko se trebušna slinavka vname, je v nosečnosti podoben kot pri drugih pacientih, pri čemer pa obstaja nekaj izjem. Poskrbeti je treba za to, da si prebavni trak odpočije, in za ublažitev bolečin, pogosto pa je zaradi dehidracije potrebna tudi infuzija tekočine. Če je do vnetja trebušne slinavke prišlo zaradi žolčnih kamnov, se morebitna operacija žolčnika oziroma njegova odstranitev večinoma izvede šele po porodu, le v izjemnih primerih, ko čakanje ni mogoče, že med samo nosečnostjo.

Kadar je vnetje trebušne slinavke posledica povišane ravni trigliceridov v krvi, pa se običajno predpišejo zdravila in pripravi načrt za spremembo prehrane, kar pomaga preprečiti ponavljajoče se napade. Če se napad pojavi zelo pozno v tretjem trimesečju, se načeloma priporoča poroda, saj se bo raven trigliceridov v krvi tako samodejno znižala. Vnetje trebušne slinavke je lahko v nosečnosti resen zaplet, zato morate v primeru kakršnih koli bolečin v trebušnem predelu takoj poiskati pomoč zdravnika. Na srečo pa se stvari v večini primerov danes srečno končajo, čeprav naj bi bila vneta trebušna slinavka med drugim pogosto povezana tudi s prezgodnjimi porodi.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -