DomovSkrbimo zaseKako pomagati alkoholiku: 7 pomembnih korakov

Kako pomagati alkoholiku: 7 pomembnih korakov

Opazovanje ljubljene osebe, ki se je ujela v past alkoholizma, je lahko zelo boleče. Vendar si svojci pogosto zatiskajo oči pred resnico, saj se bojijo soočenja s težavo. Druga skrajnost pa je agresiven, nepremišljen odziv, ki lahko alkoholika potisne še globlje v zasvojenost. Če želite resnično pomagati osebi, ki je odvisna od alkohola, je nujen premišljen pristop …

- Oglas -

1. Razmislite, kaj natančno boste rekli

Na pogovor se dobro pripravite. Priporočljivo je, da vadite, saj boste tako lažje našli prave besede. Izogibajte se negativnosti, prehitremu sklepanju, kričanju in preostri kritiki. Osebi, ki ima očitno težave z alkoholom, povejte, da ste opazili, da se dogaja nekaj nenavadnega in da vas skrbi. Če je mogoče, se izognite oznaki »alkoholik«. Preostre besede običajno naletijo na gluha ušesa. Seveda pa se morate pripraviti na različne odzive. Tudi če boste sledili osnovnim pravilom, lahko doživite hladen tuš. Pomembno je torej, da predvidite vse možne reakcije. Tako boste lahko ohranili mirno kri.

2. Izberite primeren kraj in čas

Poskrbite, da bosta imela za pogovor na voljo dovolj miru in časa. Osebi, pri kateri ste začeli opažati znake alkoholizma, se približajte, ko je trezna in ko ni pretirano zaposlena. Okolje naj bo karseda pomirjajoče, obenem pa je pomembno, da je zagotovljena zasebnost. Negativen odziv je pogosto vsaj deloma povezan z izbiro neprimernega trenutka ali kraja za pogovor.

3. Bodite karseda empatični

Ko poveste, kar ste nameravali, resnično prisluhnite odzivu. Pomembno je, da slišite, ne samo poslušate. Vaše predpostavke morda niso pravilne. Verjetnost za to, da bo oseba, ki je zasvojena z alkoholom, zanikala resnost težave, je precejšnja, toda to še ne pomeni, da lahko tisto, kar vam govori, preprosto odpišete. Poskušajte se vživeti v njeno kožo in slišati, kaj resnično potrebuje. Empatičen odziv bo pripomogel k temu, da se vam bo bližnji lažje odprl.

- Oglas -

4. Sodelujte pri pripravi načrta

Če oseba pristane na zdravljenje, sodelujte pri pripravi načrta oziroma pri iskanju pomoči. Dobro je sicer, da osnovne možnosti raziščete še pred prvim pogovorom. Povsem praktična podpora je pogosto zelo pomembna. Čustvena podpora namreč ne zadošča, saj so na poti do cilja, torej do ozdravitve, pomembni zelo konkretni koraki. Osebe, ki se spopadajo z alkoholizmom, pogosto težko najdejo moč za »birokratsko plat«, zato je smiselno, da se že vnaprej pripravite na to, da bo najverjetneje potrebna tudi tovrstna pomoč.

5. V družbi alkoholika se izogibajte pitju alkohola

Podporo lahko izrazite tudi tako, da se v družbi svojca ali prijatelja, za katerega veste, da ima težave z alkoholom, izogibate pitju. Pred izpostavljenostjo ga seveda ne morete povsem zaščititi, saj je alkohol dostopen na praktično vsakem koraku. Vendar pa lahko ta drobna gesta pomeni ogromno – še posebej po zaključenem zdravljenju.

6. Poiščite pomoč zase

Priporočljivo je, da poiščete tudi pomoč zase, še posebej če se je odvisnost od alkohola razvila pri vašem partnerju oziroma pri nekom, ki vam je zelo blizu. Spopadanje z zasvojenostjo je seveda zelo naporno tudi za svojce. Morda se vam sicer zdi, da obvladujete situacijo, vendar bo stres prej ali slej terjal svoj davek. Strokovna podpora je torej vsekakor zelo zaželena. Med drugim lahko pomaga pri preprečevanju t. i. soodvisnosti, ki je zelo pogost pojav. S pomočjo terapije boste lažje začrtali mejo med pomočjo in popolnim prevzemom odgovornosti.

7. Upoštevajte, da začetek zdravljenja ni končna postaja

To, da nekdo uvidi, da potrebuje pomoč, je šele polovica poti. Ne veselite se torej prehitro. Boj z alkoholizmom ni sprint, ampak tek na dolge proge. Začetek zdravljenje je nedvomno korak v pravo smer, vendar morate poskrbeti, da bo imela oseba, ki se bori z odvisnostjo od alkohola, pri tem ustrezno podporo bližnjih. To seveda ne pomeni, da morate celotno breme prevzeti nase. Pogovorite se z družino in prijatelji ter oblikujte načrt, ki bo ustrezal vsem.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -