DomovZdravjeRedna uporaba odvajal povečuje verjetnost za demenco

Redna uporaba odvajal povečuje verjetnost za demenco

Uporaba odvajal je dandanes zelo pogosta. Drži sicer, da po odvajalih najpogosteje posegajo starostniki, saj so pri tej populaciji težave z zaprtjem najbolj razširjene. Vendar odvajala nemalokrat uporabljajo tudi mlajše osebe, saj sodobna prehrana, ki vsebuje veliko predelanih živil in (pre)malo vlaknin, ni najbolj ugodna za prebavo.

Redna uporaba odvajal lahko privede do najrazličnejših težav. Študije so denimo razkrile, da se lahko zaradi pogoste uporabe odvajal spremeni sestava črevesnega mikrobioma in učinkovitost imunskega odziva. Tovrstne spremembe lahko spodbudijo kopičenje strupenih snovi, ki so povezane s kroničnimi vnetji in poškodbami nevronov, pa tudi s kopičenjem amiloidnih oblog, kar je osnovni biomarker demence. Raziskovalci so se pred nedavnim odločili, da preverijo, ali resnično obstaja korelacija med redno uporabo odvajal in povečano verjetnostjo za demenco. Svoje ugotovitve so strnili v študiji, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Neurology.

- Oglas -

Analizirani podatki za več kot 500.000 oseb

Raziskovalci so analizirali obsežno bazo, pri čemer so zajeli podatke, ki so se nanašali na več kot pol milijona oseb. Povprečna starost teh oseb je bila 56,5 leta. Med njimi je bilo 3,6 odstotka posameznikov, ki so poročali o redni uporabi odvajal v mesecu pred izpolnjevanjem vprašalnika oziroma odgovarjanjem na vprašanja. Kot redna uporaba je bilo opredeljena uporaba odvajal večino dni v tednu.

Pri rednih uporabnikih odvajal verjetnost za demenco občutno večja

Zdravstveno stanje oseb, ki so bile analizirane, se je v povprečju spremljalo 9,8 leta. V obdobju spremljanja je bila demenca diagnosticirana pri 1,3 odstotka rednih uporabnikov odvajal in pri 0,4 odstotka oseb, ki odvajal niso uporabljale oziroma ki so odvajala uporabljale samo občasno. Raziskovalci so nato pri analizi podatkov upoštevali še demografske dejavnike, ki povečujejo verjetnost za demenco. Ugotovili so, da se verjetnost za demenco, povezano z različnimi vzroki, v primeru redne uporabe odvajal poveča za 51 odstotkov, tveganje za t. i. vaskularno demenco pa kar za 65 odstotkov.

Več različnih vrst odvajal = posebno visoko tveganje za demenco

Pomembna je ugotovitev, da se verjetnost za demenco povečuje premo sorazmerno s številom različnih odvajal. Pri osebah, ki so redno uporabljale samo eno vrsto odvajal, se je verjetnost za demenco povečala za 28 odstotkov (v primerjavi z neuporabniki oz. občasnimi uporabniki odvajal), pri tistih, ki so redno uporabljali najmanj dve vrsti odvajal, pa kar za 90 odstotkov. Posebno problematična so lahko sicer t. i. osmotska odvajala, ki praviloma niso primerna za dolgotrajno uporabo.

Korelacija ne velja za Alzheimerjevo bolezen

Ob besedi demenca večina najprej pomisli na Alzheimerjevo bolezen. Toda čeprav so raziskovalci ugotovili, da lahko odvajala povečajo verjetnost za demenco, ta ugotovitev ne velja za vse oblike bolezni. Ena od izjem je prav Alzheimerjeva bolezen, ki sicer predstavlja kar približno 60–70 odstotkov vseh primerov bolezni.

- Oglas -

Kako interpretirati ugotovitve?

Ni sicer povsem jasno, kaj je krivo za korelacijo med redno uporabo odvajal in povečanim tveganjem za demenco, toda raziskovalci domnevajo, da je v ozadju vpliv odvajal na črevesni mikrobiom. Spremenjena sestava črevesnega mikrobioma pa lahko nato vpliva na dogajanje v možganih, saj je lahko zaradi tovrstnih sprememb moteno nastajanje najrazličnejših nevrotransmitorjev, od katerih so odvisne kognitivne funkcije. Spremembe, povezane s črevesnim mikrobiomom, pa lahko sočasno prispevajo tudi k pospešenemu nastajanju strupenih snovi, kar privede do kroničnih vnetij.

Študija sicer ne dokazuje vzročno-posledične povezave med uporabo odvajal in demenco, vendar je korelacija dovolj izrazita, da je vsekakor pametno, da ste pri uporabi odvajal previdni. Preden začnete razmišljati o tej možnosti, je smiselno preizkusiti naravne metode za odpravo zaprtja (povečanje vnosa tekočine in vlaknin, redno gibanje, indijski trpotec, kompot iz suhih sliv itn.).

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -