DomovBolezni in simptomiTelogeni efluvij (pospešeno redčenje las): vzroki in zdravljenje

Telogeni efluvij (pospešeno redčenje las): vzroki in zdravljenje

Telogeni efluvij (Telogen effluvium) je poimenovanje za čezmerno izpadanje las in posledično redčenje las, ki je običajno povezano z obdobji zelo intenzivnega stresa ali s travmatičnim dogodkom. Težave ne smemo zamenjevati z alopecijo areato, ki spada med avtoimunske motnje.

- Oglas -

Telogeni efluvij je težava, ki v osnovi prizadene korenine lasnih mešičkov. Zaradi poškodb, ki nastanejo, je oviran normalen cikel rasti las. Las prezgodaj vstopi v t. i. fazo telogena, za katero je značilno mirovanje lasnega mešička. Lasje začnejo tako pospešeno izpadati. Na srečo gre običajno zgolj za začasno težavo, ki izzveni, ko odpravimo primarni vzrok.

Najpogostejši vzroki za je telogeni efluvij

Kot omenjeno, je telogeni efluvij težava, ki je pogosto povezana s stresnimi obdobji. Pri tem morate upoštevati, da je izpadanje las možno z zamikom, torej po tem, ko je akutna epizoda zelo hudega stresa za vami. Od poškodbe lasnih mešičkov do opaznega čezmernega izpadanja las lahko včasih minejo celo trije meseci. Ljudje zato čezmernega izpadanja las pogosto nitine ne povežejo s stresom, čeprav je prav to primarni razlog za težave. Podobno velja tudi za travmatične dogodke. Ni namreč nujno, da se bodo težave s čezmernim izpadanjem las pojavile neposredno po dogodku.

Telogeni efluvij je lahko povezan tudi z neustrezno prehrano. Čezmerno izpadanje in opazno redčenje las je lahko tako posledica nezadostnega vnosa esencialnih hranilnih snovi. Če poskrbite za to, da bo imelo telo na voljo zadostno količino vseh snovi, ki jih potrebuje, se izpadanje las praviloma ustavi, lasje pa se nato postopoma obnovijo.

- Oglas -

Med možne vzroke za težavo spadajo še nekatere nalezljive bolezni. Telogeni efluvij pa je obenem tudi precej pogosta težava po porodu, kar je sicer običajno vsaj deloma povezano s stresom.

Izpadanje las zaradi stresa Telogen effluvium

Pot do diagnoze

Postopek diagnosticiranja praviloma vključuje fizični pregled lasišča in t. i. test z vlečenjem las (»pull test«). Pri tem testu zdravnik zgrabi nekaj las (približno 20–30) in jih nežno povleče navzdol. Ne gre torej za puljenje, ampak za rahel poteg.

Če v roki ostane več kot približno 20 odstotkov las, je verjetnost za to, da je v ozadju telogeni efluvij, precej visoka. Za dokončno potrditev diagnoze so sicer nato smiselne tudi dodatne preiskave, na primer pregled lasišča z digitalno trihoskopijo. Zdravnik pa se lahko odloči tudi za krvne preiskave, s pomočjo katerih je mogoče izločiti druge diagnoze.

Ukrepi oz. možnosti zdravljenja

Če je telogeni efluvij potrjen, sledi odkrivanje primarnega vzroka, saj je to osnova za uspešno zdravljenje. Pogosto so smiselne vsaj manjše spremembe, povezane s prehrano (povečanje vnosa specifičnih hranilnih snovi in/ali povečanje kaloričnega vnosa). Pri tem niso pomembni samo vitamini in minerali (na primer železo), ampak tudi beljakovine in maščobne kisline. Po potrebi se lahko uporabijo tudi prehranska dopolnila.

Običajno se priporoča tudi nekoliko pogostejše umivanje las. S tem namreč odstranimo stare, odmrle lase in spodbudimo nastop faze rasti.

Na voljo so tudi posebni losjoni za lasišče, ki so namenjeni prav stimulaciji lasnih mešičkov. Zanimivo pa je, da lahko včasih pomaga tudi dodajanje melatonina, ki je v osnovi namenjen uravnavanju ciklov spanja in budnosti, vendar lahko pozitivno vpliva tudi na cikle rasti las.

Med najnovejše možnosti zdravljenja telogenega efluvija pa spada zdravljenje s plazmo, bogato s trombociti. Gre za metodo v razvoju, ki se trenutno uporablja samo pri osebah, pri katerih druge metode zdravljenja niso bile uspešne. Pri tej metodi se uporabi bolnikova kri, ki je najprej ustrezno obdelana, nato na s pomočjo mikroigel injicirana v lasišče.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -