DomovKlub MamaPorod in nosečnostKako se pripraviti na porod? Koristni napotki!

Kako se pripraviti na porod? Koristni napotki!

Materinstvo je izjemno lepo, a tudi zelo zahtevno. Od matere zahteva ogromno potrpežljivosti in telesnih ter čustvenih naporov. Kako se pripraviti na rojstvo otroka in na novo poglavje, ki sledi v vašem življenju?

- Oglas -

Pripravite se na porod

Ko se pripravljate na porod, se morate zavedati, da ne obstaja »pravilno« ali »napačno« obnašanje med porodom. Najbolje je, da ste taki, kot hočete biti sami. Porod ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe, ampak ga opravite vi. Nihče drug ne more tega storiti namesto vas, pri tem vam lahko drugi samo pomagajo. Pri porodu zaupajte sebi in temu, kar vam govori vaš notranji jaz. Sledite svojim čustvom in se obnašajte v skladu z njihovim tokom. V mislih imejte: zmogla bom!

priprava na porod

Kateri znaki napovejo porod?

Vsak začetek poroda je drugačen. V nekaterih primerih ga napovejo popadki, podobni močnim menstrualnim krčem. Lahko poči mehur in odteče voda – po kapljicah ali z močnim izbruhom. Ženske včasih mislijo, da se je porod začel, ko občutijo Braxton-Hicksove popadke. A gre za lažne popadke – pravi porodni popadki so ritmični in jasni.

Porodni popadki

Poleg ritmičnosti in jasnosti je za porodne popadke značilno, da naraščajo do vrhunca in nato postopoma upadejo. Začetno bolečino v večini primerov občutimo v križu, nato pa se preseli še na spodnji del trebuha. Ti popadki lahko trajajo od nekaj ur do nekaj dni. Babica ali porodničar ugotovita začetek poroda z merjenjem jakosti in pogostosti popadkov ter po tem, koliko je odprt maternični vrat. Včasih so potrebni tudi umetni popadki.

- Oglas -

Kako se spopasti s popadki?

Če imate občutek, da se bo porod začel vsak trenutek, a se to ne zgodi, bodite aktivni – plavajte, hodite, izvajajte telesne dejavnosti, ki so nenevarne in ob njih uživate. Če vam prija, si privoščite kopel. Ta običajno nekoliko upočasni dogajanje, če se porod ni začel. V času, ko doživljate popadke, čim več počivajte ali spite – morda bo do trenutka, ko bo na svet prijokal otrok, minilo še nekaj ur ali dni.

Kdaj v porodnišnico?

Ženska gre v porodnišnico običajno takrat, ko ima popadke v trajanju najmanj 45 sekund, ki se ponavljajo vsakih 5 minut. V porodnišnico morate takoj, če vam odteče voda, če doživljate neznosne bolečine, začnete krvaveti ali se porod začne pred 36. tednom. Zdravnik bo presodil, ali vas bodo zadržali v porodnišnici ali ukrepali. Kadar koli imate dvom, pokličite svojega zdravnika ali na interventno številko 112 in vprašajte za nasvet.

Med porodom

Popolnoma normalno je, da se med porodom menjujejo občutki in razpoloženja. Morda boste v enem trenutku polni moči in pričakovanja ter uglašeni z lastnim telesom, v drugem pa razdraženi, utrujeni in v nenehnem boju z bolečino. Mislite na to, da vsak popadek pomeni korak bliže k rojstvu otroka. Pri vsaki ženski so bolečine drugačne, večinoma pa jih občutijo, ko je odprtost materničnega vratu od 7 do 8 centimetrov. Bolečine so lahko prisotne v križu in nogah, lahko se vam začne kolcati, vzdigovati, lahko se vam sprazni črevo ali vam postane slabo.

Prva porodna doba je doba, v kateri se maternični vrat odpre di 10 centimetrov (to se zgodi v času od ene do 36 ur). Popadki bodo z vsakim odprtim centimetrom daljši, močnejši, razmak med njimi pa bo vse krajši. Medtem ko čakate na naslednji popadek, si lahko pomagate s sesanjem kock ledu. Morda vam bo pomagalo, če se osredotočite na dihanje. Poskusite najti položaj, ki vam najbolj odgovarja. Morda vam bo pomagalo, da hodite naokrog. Če ležete, imejte glavo višje od trebuha, obraz in medenica pa naj bosta sproščena.

V drugi porodni dobi je ženska odprta 10 centimetrov. Ta doba traja od nekaj minut do nekaj ur. V tem času lahko začnete s potiskanjem – kleče, čepe ali vzravnano. Morda bo laže, če med vsakim popadkom večkrat potisnete, namesto da se lotite enega dolgega potiska. Ko vas začne peči presredek, pod mesto, kjer bo pokukala dojenčkova glavica, položite toplo mokro kompreso, ki vas bo zaščitila pred tem, da bi se presredek pretrgal.

Tretja porodna doba napoči, ko se otrok rodi. Otrok bo takoj zelo pozorno spremljal okolico, si ogledal vaš obraz, poslušal vaš glas, vas vonjal ter zlezel k vašim prsim. Po 20 do 30 minutah (v primeru, da ste dobili injekcijo pitocina, pa še prej), se bo porodila posteljica. Morda boste doživeli poporodne popadke, ki so značilni za matere, ki so že rodile. V prvih urah po porodu imate čas, da vzpostavite prvi stik z otrokom. Ko bo zaspal, si boste lahko odpočili tudi vi.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -