DomovKlub MamaPorod in nosečnostUmetni popadki - so res tako nedolžni in kaj moramo vedeti?

Umetni popadki – so res tako nedolžni in kaj moramo vedeti?

Umetni popadki sprožajo ali pospešujejo porod in z njimi se tudi v naših porodnišnicah sreča večina porodnic. Pravzaprav je to tako vsakdanji pojav, da se večinoma niti ne vprašamo, ali zanj obstajajo resnični medicinski razlogi, pogosto pa se niti ne zavedamo, da gre tu za zdravilo, ki – kot vsa druga zdravila – s seboj nosi precej resne možne stranske učinke.

- Oglas -
Umetni popadki

Umetni popadki so pravzaprav zdravilo syntocinon in so namenjeni za sprožitev ali pospešitev poroda, za krčenje maternice po carskem rezu, za preprečevanje in ustavljanje krvavitev po porodu, v nekaterih primerih pa jih uporabljajo tudi pri spontanih splavih.

Naravni ali umetni popadki?

Oksitocin – hormon, ki ga umetni popadki nadomeščajo – se pri naravnem porodu v telo sprošča postopoma in predoziranje ni možno. Povsem drugače pa je pri umetnih popadkih, saj se različne porodnice različno odzovejo na sicer standardizirane predpisane odmerke. Previdnost pri dajanju tega zdravila je ključnega pomena, saj prevelik odmerek lahko povzroči poškodbe maternice, prezgodnjo ločitev posteljice, vstop plodovnice v kri porodnice ter poškodbo otroka, vsak od teh zapletov pa je izjemno nevaren in lahko povzroči tudi smrt.

Izjemna previdnost je nujna pri porodnicah, ki so v preteklosti rodile s carskim rezom, saj lahko prevelik odmerek syntocinona predstavlja preveliko obremenitev in posledično raztrganje maternice, kar je lahko usodno tako za otroka kot za mamo.

- Oglas -

Stranski učinki

V navodilih proizvajalca so med pogostimi stranskimi učinki našteti slabost, glavobol, krvavitve in nereden srčen utrip. Poleg teh so redkejši – a še vedno možni – tudi kožni izpuščaji, hude alergijske reakcije, bolečine v trebuhu, utrujenost in omamljenost, nezavest. Umetno pospešeni popadki so intenzivnejši, bolj boleči in daljši, težje pa jih ne prenašajo le porodnice, temveč tudi dojenčki, saj se maternica krči močneje in dlje časa, to pa jih prikrajša za kisik in pogosto kažejo znake stresa.

Informirana izbira

Po nekaterih podatkih zdravila za sprožanje in pospeševanje poroda prejme kar 70% porodnic, kar je izjemno visok odstotek, ki priča o tem, da v številnih primerih ne gre za medicinsko utemeljene razloge rabe zdravil. O tem več kot zgovorno govori tudi primer porodnice, ki je prišla v porodno sobo z močnimi lastnimi popadki, ki jih je osebje želelo še pospešiti. Na vprašanje zakaj, je babica odgovorila le z: »Za vsak slučaj.«

Ključnega pomena je, da se porodnice zavedajo svoje pravice do informirane izbire – najsi predlagano intervencijo sprejmejo ali zavrnejo. Zakon o pacientovih pravicah opredeljuje tudi pravico do obveščenosti o možnih tveganjih, stranskih učinkih, negativnih posledicah in drugih neprijetnostih predlaganega posega, vključno s posledicami njegove opustitve. Medicinsko osebje je torej dolžno pojasniti tako razloge za dodajanje sintetičnega oksitocina za sprožitev in pospeševanje poroda, kot tudi vse možne negativne vplive tako na porodnico kot na otroka.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -