DomovŠporti in gibanjeNajlepše in najbolj priljubljene kolesarske poti v Sloveniji

Najlepše in najbolj priljubljene kolesarske poti v Sloveniji

Za vas smo zbrali najbolj priljubljene kolesarske poti v Sloveniji. Naša prelepa dežela nam ponuja ogromno prečudovite narave; smaragdnih rek, lesketajočih se jezer, lepih gora, bogatih gozdov in zelenega podeželja, skupaj z zgodovinskimi in kulturnimi znamenitostmi. Le kako bi to lahko bolje raziskali kot s kolesom? Kolesarjenje je vedno bolj priljubljena oblika raziskovanja okolice in športnega udejstvovanja. Z vožnjo z avtomobilom okolice zagotovo ne doživiš tako, kot jo na kolesu, s hojo pa smo prepočasni. Kolo je zato idealna izbira za raziskovanje čudovitih kotičkov naše deželice.

Kolesarske poti v Sloveniji

Obiščite kolesarske poti v Sloveniji

Lepih kolesarskih poti je v Sloveniji veliko, zato se je težko odločite za najlepšo. Veliko natančnih opisov poti najdete v vodnikih, zemljevidih in na spletu. Kolesarske poti so lahko dobro ali slabo označene, nekatere pač vodijo po čisti naravi. Če se izgubite, pa za pot povprašajte kar domačine.

- Oglas -

Predlagamo nekaj najbolj priljubljenih nezahtevnih kolesarskih poti, primernih za rekreativne kolesarje.

Kolesarske poti v dolini Soče

Kolesarske poti dolina Soče

Ena izmed lepših pokrajin je zagotovo narava ob bregovih smaragdne Soče. Zaradi raznolikosti pokrajine svoje kolesarske poti tam najdejo tako kolesarske družine z majhnimi otroci, kot tudi gorski kolesarji. Prelepa dolina Soče nudi gorske poti, kolovoze, gozdne ceste ter položne ceste.

Kolesarska pot Solkan – Plave

Kolesarska pot, ki velja za najlepšo v Sloveniji, se je uradno odprla leta 2016. Dolga je 9270 metrov in poteka med Solkanom in Plavami. Dvosmerna kolesarska pot teče tik nad reko Sočo, zaradi česar je tako izjemna.

- Oglas -
Kobarid

Od Tolmina do Kobarida

Lahka pot za nezahtevne kolesarje vodi iz Tolmina preko naselja  Kamno do Kobarida. Kolesarimo skozi vasi, s čimer se izognemo glavni cesti med Kobaridom in Tolminom. Dolžina: 35 km.

Kranjska Gora je pravi raj za kolesarje

Kolesarska pot Kranjska gora

Kranjska Gora – Mojstrana

Kolesarska pot Mojstrana – Kranjska Gora je znana tudi kot pot D2. Poteka iz Mojstrane, mimo jezera Jasna, Kranjske gore, Rateč, do Planice in Mojstrane. Pot je speljana po nekdanji železniški progi iz Mojstrane, preko Kranjske Gore in v Italijo in se imenuje tudi pot Jureta Robiča. Velja za najboljšo in najdaljšo pot na Gorenjskem, saj je dolga skoraj 50 km. Poteka od Jesenic do mejnega prehoda v Ratečah v skupni dolžini približno 28 km. V Ratečah se lahko odločite tudi za pot proti Belopeškim jezerom.

Kolesarjenje po Kranjski gori Belopeška jezera

Kranjska Gora – Belopeška jezera

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka, tik na drugi strani meje, na italijanski strani. 11-kilometrska kolesarska pot iz Kranjske Gore do Belopeških jezer je primerna tudi za družine. Na urejeni stezi vas bodo spremljali najlepši razgledi.

Kolesarske poti po slovenski obali

Izola – Sečovlje

Nezahtevna kolesarka pot med Izolo in Sečovljami je primerna za vse rekreativne kolesarje. Pot je razgibana, označena in urejena. Začetek poti je v Izoli, na križišču Prešernove in Leninove ulice, v smeri gričevja, kjer lahko opazite oznako za kolesarsko traso. Pot vodi proti Portorožu, skozi tunel Šalet. Med nasadi vinogradov in oljk peljete do Dobrave in do Strunjana, skozi predol Valeta, nato se spustite proti Luciji. Mimo Seče in Parecega pridete do Sečovelj.

Kolesarjenje Sečovlje

Porečanka/Parenzana

Kolesarska pot, imenovala Porečanka ali Parenzana, je pot, ki poteka po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem. Pot vas vodi mimo Kopra, Izole ali Pirana. Pogledati se lahko krajinski park Škocjanski zatok in Sečoveljske soline. Pot je obsežna, zato si jo lahko razdelite na etape in po dnevih. Skupna dolžina: 130 km (Milje – Poreč)

Dravska kolesarska pot

Pravijo, da je reka Drava dolga 710 km in da je tako dolga tudi kolesarska pot. Dravska kolesarka pot vas v slovenskem delu pelje od Koroške do Maribora, Ptuja do Ormoža, na poti pa lahko spoznavate mnogo zgodovinsko-kulturne spomenike.

- Oglas -

Pot ima več etap.

  • Pot ima več etap.
  • Ptuj–Ormož, 28 km
  • Dravograd–Radlje ob Dravi, 29 km
  • Radlje ob Dravi–Maribor 45 km
  • Ormož–Varaždin, 30 km
  • Maribor–Ptuj 30 km
  • Varaždin–Legrad, 52 km
S kolesom po Sloveniji

Kolesarska pot ob Muri

Pomurje je znano po bogati zgodovini, lepi kulturi in izjemni naravi ter gostoljubnih ljudeh. Po levem bregu Mure se vaša kolesarska dogodivščina lahko začne v avstrijskem Sicheldorfu od koder greste proti Lendavi, kjer se lahko odločite za desni breg Mure ali za obisk Madžarske. Kolesarska pot po desnem bregu Mure vas vodi od avstrijske meje na severu pa vse do hrvaške meje na jugu. Pot je tako raznolika, s številnimi odcepi in ovinki, da si jo lahko ustvarite povsem po svoje. Najbolj čarobno pa je to, da Muro lahko prečkate na več točkah, celo z vožnjo z brodom, kar je svojevrstna dogodivčina.

Ljubljana – Pot ob žici

Ljubljano obkroža Pot spominov in tovarištva (PST), oz. Pot ob žici. 33-kilometrska pot je speljana po trasi, kjer je v času 2. Svetovne vojne žica omejevala mesto. Imenujejo jo tudi Zeleni prstan Ljubljane.

Cerknica

Cerknica

Kolesarska pot okoli Cerkniškega jezera je primerna tudi za družine. Krožna kolesarska tura je dolga 23 kilometrov in gre takole: Dolenja vas – Dolenje jezero – Gorenje Jezero – Lipsenj – Žerovnica – Grahovo – Martinjak – in nazaj do izhodiščne točke.

Rakov Škocjan

Večinoma makadamska in položna, a razgibana krožna pot skozi Rakov Škocjan je dolga 5 kilometrov. Lahko pa pot začnete v Dolenjem Jezeru in se odpravite proti Dolenji vasi. Na krožni poti skozi dolino se lahko ustavite pri Malem in Velikem naravnem mostu, nato pa greste preko Zelš in Podskrajnika nazaj do izhodišča. Ta pot je dolga 19 km.

Kolesarjenje - Logarska dolina

Kolesarjenje po Logarski dolini

V Logarski dolini lahko prekolesarite glavno cesto, ki se začne z vstopom v dolino in vodi vse do slapa Rinka. Pot je dolga 7 kilometrov in je nezahtevna, ob poti pa boste lahko občudovali naravo. Za vse, ki obožujete klance, pa se lahko odločite za zanimivo in razgibano kolesarsko pot po Solčavski panoramski cesti, kjer vas bodo navdušili razgledi in od koder lahko kolesarite tudi v Avstrijo ali na Jezersko.

Bohinj

V celoti asfaltirana Bohinjska kolesarska pot vas bo popeljala v Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino povezuje kolesarska pot. Občudovali boste lahko številne naravne in kulturne znamenitosti. Odmaknjena je od ceste, dobro označena in primerna za družine.

Izberete lahko kolesarske poti, ki so bližje vam, ali pa kolesa naložite v ali na avtomobil in se do kolesarske poti najprej odpeljete. Ključno je, da kolesarite varno. Vedno pazite tudi na druge udeležence v prometu. Nosite čelado, s seboj pa imejte zalogo hrane in vode za primer, da bi se izgubili. Na prometnih cestah ne kolesarite vzporedno, temveč v koloni.

Preberite tudi: Vsi na kolo za zdravo duševnost

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -