DomovKlub MamaKopanje ali prhanje

Kopanje ali prhanje

Otroke najpogosteje kopamo ali prhamo zvečer pred spanjem. Ni pa to predpisano pravilo in tudi ni nujno, da se to zgodi vsak dan. Po trditvah britanskega zdravnika Davida Strachana je lahko pretirana skrb za čistočo tudi škodljiva. S prepogostim umivanjem telesa se namreč zmanjša otrokova naravna odpornost organizma na viruse in bakterije. Imunski sistem se začne odzivati tudi, ko to ni potrebno, in posledica tega so različne alergije. Te so se od leta 1950 do danes povečale za kar 30 odstotkov.

tuširanje ali kopanje

- Oglas -

Ali bomo otroka kopali ali prhali, je odvisno predvsem od otrokove starosti. Majhnega raje kopamo, da mu voda ne pride na obraz, saj bi se lahko prestrašil in bi se potem bal vode. Za večje otroke pa je prhanje bolj praktično, ker ga hitreje opravimo. Kopanje zvečer je prijetno tudi zato, ker toplota otroka prijetno uspava.

Za nego otrok moramo uporabljati posebna mila in sredstva za kopanje – za tiste, po dopolnjenih dveh letih starosti naj imajo PH vrednost od pet do sedem. Da je sredstvo dobro, lahko spoznamo tudi po količini pene. Bolj se peni, manj primerno je, saj vsebuje večjo količino snovi, ki lahko nadražijo občutljivo otroško kožo. Primerna so tudi mila in geli za prhanje, ki vsebujejo olja, da zaščitijo otrokovo nežno povrhnjico. Otroška koža vsebuje namreč malo maščob in prepogosto umivanje zato ni dobro. Oljne kopeli zaščitijo hidrolipidno zgornjo plast. Če se otrok pri športu in igri prepoti, ga moramo nujno oprhati, lahko samo z vodo. Kopamo pa ga le dvakrat na teden.

Pri otroku v puberteti pa se zaradi močnejšega delovanja hormonov pojavi močnejši telesni vonj, zato se mora oprhati zjutraj, po potrebi tudi čez dan in zvečer, ali pa si mora vsaj temeljito umiti vse kritične dele telesa (podpazduhe, spolovilo, stopala).

- Oglas -

Po kopanju in prhanju je priporočljivo otroka še namazati s posebnim losjonom ali kremo. To še posebno velja za poletni čas, ko je otrok dlje časa na soncu. Koža se tako umiri, osveži in nahrani.

 

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -