DomovŠporti in gibanjeKrav Maga - najboljša samoobrabna veščina za vsakogar

Krav Maga – najboljša samoobrabna veščina za vsakogar

Krav Maga je učinkovita samoobramba za vsakega posameznika, ne glede na spol in starost. Hkrati Krav Maga krepi tudi samozavest, izboljša fizično pripravljenost in kar je najbolj pomembno, krepi tudi naše zdravje.

Ali je samoobramba potrebna vsem? Koliko ljudi bi se je radi naučili? Ali želite, da jo obvladajo tudi vaši otroci? Se vam zdi svet varen, da lahko hodimo brezskrbno po ulici, v službo, na zabavo ali v šolo?

Pogovarjali smo se z ustanoviteljem kluba Krav Maga v Sloveniji, trenerjem Grand Master Karli Zaniug, 7.DAN v Krav Maga.

- Oglas -

Krav maga za razliko od večine borilnih veščin ne prihaja z Daljnjega Vzhoda, temveč jo je razvila izraelska vojska. Verjetno to pomeni, da je precej bolj sodobna in zato tudi bolj uporabna v vsakdanjem življenju?

Ja, Krav Maga je izraelski borilni sistem ter v prevodu pomeni »kontaktna borba«. Je v narekovanju “mladi borilni sistem”, saj je nastal med 2. svetovno vojno. Krav Maga uči, kako v najkrajšem možnem času onesposobiti nasprotnika in je t. i. tehnika mešanih borilnih veščin . Povzete so uporabne tehnike iz različnih borilnih veščin, kakor tudi specifične samoobrambne tehnike, ki se priučite le na Krav Maga treningih. Krav Maga je zelo uporaben in zelo učinkovit v vseh vsakodnevnih življenskih nevarnostih, kot je napad, bodisi verbalen ali pa fizičen.

Terja krav maga gibljivega in fit posameznika, ali je primerna za vsakogar?

Treningi Krav Maga so primerni za vsakega , ki je fizično zdrav, ne glede na spol, starost, stopnjo fizične pripravljenosti in poprejšnje izkušnje z borilnimi veščinami.

- Oglas -

Iz te borilne veščine izvira mnogo »trikov«, ki jih vidimo v akcijskih filmih, na primer pritisk s prsti na občutljive točke telesa in brca v mednožje. Torej tečajnike poučite, kje so najbolj občutljive točke njihovega napadalca?

Tako je. Na samih treningih se poleg fizične in psihične pripravljenosti na morebitni napad naučimo tudi anatomijo človeka. Naučimo se kam zadati udarce, da so najučinkovitejši in si s tem pripomoremo preprečiti ali pa zmagati napad. Kot vemo, ulica je brez milosti, zato se je potrebno tudi na “nepošten” način tudi obraniti…

Kdor ve, kje boli, ne rabi fizične moči, bi lahko rekli. Torej je krav maga idealen način samoobrambe za otroke in ženske?

Idealen je za vse. Moške, ženske in otroke. Lahko bi rekli, da je primeren za vse tiste, ki se želijo naučiti učinkovite samoobrambe, ki je uporabna povsod.. Kot vemo, da se veliko nasilja dogaja ravno doma in v šolah, pa tudi na zabavah in ulici. Torej, Krav Maga je idealen način kako se ubraniti tako znanih, kot neznanih napadalcev. Je realen, učinkovit in s tem tudi posledično brutalen, saj Krav Maga ni šport, je metoda preživetja namenjena za vsakogar.

- Oglas -

Kako se je mogoče rešiti, če se nam nekdo približa in nas zgrabi od zadaj?

Tukaj se vedno rad pošalim in pravim; prvo poglej, pa potem udari.. mogoče te je znanec samo objel.. No, vseeno je zavedanje okolice eden od ključnih stvari pri Krav Maga. Vedno pogledamo s kom in koliko oseb imaš opravka.. Na vprašanje, če se nam nekdo približa in nas zgrabi od zadaj, je odvisno od več faktorjev.. kako nas zgrabi, kdo nas zgrabi.., pa vendar neglede na to, vedno ciljamo na vitalne dele človeka, kot so mednožje ali ugriz v roko.. Pravimo, da je telo ena velika bolečina, pri Krav Maga pa se še naučimo kje še bolj boli in tako se lahko čim hitreje rešimo iz ujete situacije.
Recept: udarec v mednožje, ugriz, pobeg, klic na pomoč.

Sicer pa se s krav mago verjetno marsikdo ukvarja tudi zato, ker je to odlična rekreacija?

Pomaga, da ostanemo gibljivi, imamo dobre reflekse, porabimo kalorije …
Tako je. Naše ogrevanje je 30-minutno izvajanje cross fita, tako, da pridobivanja kondicije in kurjena maščob ne manjka. Izvajamo tehnike učinkovite samoobrambe, imamo pa veliko elementov treniranja iz drugih borilnih veščin, kot so boks, tajski boks, rokoborba, juda, borbe na tleh, itd. Torej vse na enem mestu, pravijo zadovoljni člani.

Večina borilnih veščin poudarja disciplino in gradi dobro samopodobo. Se s treningi ljudje spremenijo tudi na drugih področjih, na primer emocionalnem, ne pa zgolj na telesnem?

Definitivno se življenje posameznika izboljša na vseh področjih. S treningi se izboljša moč, samozavest in izboljša se tudi socialno življenje, ki ga živi vsak posameznik. Ogromno pozitivnih pohval imamo s strani domačih, oziroma znancev ter prijateljev udeleženca na naših treningov. Pravijo, kako se sedaj bolje počutijo in imajo višjo samozavest na vseh področjih.

Za mojstre borilnih športov pravijo, da so zreli, umirjeni, poduhovljeni in predvsem nenasilni ljudje. Vi ste poleg tega še vegan. Torej niste le proti nasilju med ljudmi, temveč tudi proti izkoriščanju živali?

Hmm.. Ne rad se poistovetim s tem kar počnem in kako se prehranjujem. Nobenega ne silim s svojim slogom življenja. Prehranjujem se vegansko zaradi mojega prepričanja, da imamo vsi pravico do življenja, sreče in nenasilja. Nekako po moje gredo borilne veščine in zdrav način življenja skupaj. Vsak pa naj se sam odloči kako bo živel in kakšni so njegovi vplivi na okolico. Kako že rečejo.. “ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI”. Po tem sloganu živim in se mi zdi zelo primeren na to vprašanje.

Več na www.kravmaga-slovenia.com.

»Hvala vam na prijetni družbi in pogovoru. Zelo priporočam, da se vsak nauči učinkovite samoobrambe Krav Maga in živi varno, zdravo ter srečno življenje.«

Lep pozdrav in se vidimo na treningu, Grand Master Karli Zaniug

Vse informacije za vpis novih članov za leto 2019/2020, najdete na naslednji povezavi: Krav Maga Academy Slovenia (število prostih mest je omejeno).

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -