DomovZdravjeLiči – sadež posebnega okusa z blagodejnim vplivom na zdravje

Liči – sadež posebnega okusa z blagodejnim vplivom na zdravje

Večina verjetno pozna liči predvsem iz kitajskih restavracij. Medtem ko je to torej pri nas precej eksotičen sadež, ki ga uživamo precej redko, pa ima na Kitajskem in v nekaterih drugih azijskih deželah liči že več stoletij zelo pomembno mesto v prehrani. Tisto, kar odlikuje liči, delikaten sadež, ki zraste na istoimenskem drevesu, nista le čisto poseben vonj in okus, ki zagotavljata obilico gurmanskih užitkov. Liči je namreč l tudi zelo zdrav sadež, zato bi bilo vsekakor smiselno, da poskušamo z njim večkrat popestriti svoj jedilnik. V njem lahko najdemo številne pomembne hranilne snovi, med drugim tudi vitamine C, B6, B3 (niacin), B2 (riboflavin), folno kislino, baker, kalij, fosfor, magnezij in mangan. Seveda pa je liči tudi izvrsten vir vlaknin.

Liči - zdrav sadež

- Oglas -

Okrepitev imunskega sistema in preprečevanje resnejših bolezni

Hranilna snov, ki pri ličiju med omenjenimi najbolj izstopa, je zagotovo vitamin C. Že z manjšo porcijo ličija lahko zadostimo vsem našim dnevnim potrebam po tem izjemno pomembnem vitaminu. Kot verjetno veste, je vitamin C nujen za močan imunski sistem. Obenem pa je vitamin C tudi antioksidant – in to še zdaleč ne edini v ličiju. Tako lahko uživanje ličija zaradi pestrega nabora antioksidantov, ki jih s tem vnesemo v telo, pomaga tudi pri preprečevanju oksidativnega stresa – s tem pa se zmanjša tveganje za številna resna kronična obolenja.

Močni protivnetni učinki ličija

Liči vsebuje tudi snovi, ki so lahko zelo uspešne pri uničevanju škodljivih virusov. Uživanje ličija lahko torej prispeva k temu, da se virusi v telesu ne razmnožijo pretirano. Med drugim naj bi liči pomagal celo v boju z virusom, ki povzroča herpes. Poleg tega pa je lahko uživanje ličija koristno tudi za hitrejše premagovanje gripe.

Pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka

Kombinacija pomembnih mineralov in vlaknin, ki jih vsebuje liči, lahko blagodejno učinkuje tudi na naš srčno-žilni sistem. Za zniževanje povišanega tlaka je na primer še posebej koristen kalij v ličiju – mineral, ki je znan po tem, da pomaga razširiti krvne žile.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -