DomovBolezni in simptomiSerotoninski sindrom: redek, vendar nevaren stranski učinek antidepresivov

Serotoninski sindrom: redek, vendar nevaren stranski učinek antidepresivov

Včasih je lahko duševna stiska tako huda, da je praktično neizogibno (tudi) jemanje antidepresivov. Čeprav so danes antidepresivi načeloma zelo varni, pa so lahko z njihovo uporabo povezana tudi določena tveganja. Mednje med drugim sodi tudi t. i. serotoninski sindrom. O njem govorimo, ko je raven serotonina v telesu previsoka. To je seveda običajno povezano z uživanjem zdravil, ki vsebujejo serotonin.

- Oglas -

Poleg antidepresivov, natančneje selektivnih zaviralcev privzema serotonina (običajno se uporablja angleška kratica SSRI), so lahko za serotoninski sindrom kriva tudi določena zdravila, namenja lajšanju simptomov migrene – običajno gre za zdravila, ki vsebujejo triptane. Več o depresivnih stanjih si preberite tukaj.

Serotoninski sindrom

Serotoninski sindrom lahko povzroči kombiniranje antidepresivov z nekaterimi drugimi zdravili in s šentjanževko

Še posebej velika nevarnost za serotoninski sindrom obstaja, če poleg antidepresivov zaužijete tudi droge, kar je seveda razumljivo. Poleg tega pa bi morali biti previdni tudi pri nekaterih prehranskih dopolnilih. Ljudem, ki jemljejo antidepresive, se tako na primer odsvetuje hkratna uporaba pripravkov na osnovi šentjanževke, saj lahko to privede to prevelikih količin serotonina v telesu. Problematično je lahko tudi kombiniranje z določenimi zdravili za lajšanje simptomov prehlada, ki vsebujejo dekstrometorfan, podobno pa velja tudi za nekatera zdravila prosti slabosti. Kot smo že omenili, pa so lahko problematična tudi protimigrenska zdravila, ki vsebujejo triptane.

- Oglas -

Še posebej visoko tveganja za serotoninski sindrom obstaja, če ta zdravila kombinirate s selektivnimi zaviralci privzema serotonina ali z zaviralci ponovnega privzema serotonina/noradrenalina. Na znake serotoninskega sindroma morate biti še posebej pozorni v prvih 24 urah po začetku jemanja antidepresivov oziroma po spremembi odmerka. Načeloma je sicer serotoninski sindrom zelo redek, vendar gre za nevarno stanje, zato previdnost nikakor ni odveč. Poleg previdnosti pri kombiniranju različnih zdravil je zelo pomembno tudi to, da odmerek pri antidepresivih povečujete izjemno počasi, v primeru kakršnih koli težav pa se posvetujete z zdravnikom oziroma s psihiatrom.

Tipični znaki serotoninskega sindroma, na katere bodite pozorni

Kako torej prepoznati serotoninski sindrom, če bi do njega kljub previdnosti vseeno prišlo? Pojavijo se lahko zelo hitre spremembe razpoloženja oziroma kognitivnih procesov. Tako pride do povečane anksioznosti, razdražljivosti, zmede ipd. V skrajnem primeru pa celo do delirija. Serotoninski sindrom se lahko poleg tega kaže tudi v obliki prebavnih težav, predvsem kot diareja, ki jih spremljata tudi slabost in bruhanje. Precej tipičen znak je tudi občutek napetih, otrdelih in bolečin mišic. Med precej značilne simptome serotoninskega sindroma sodijo tudi zelo suha usta, ki so sicer lahko tudi »zgolj« eden izmed manj nevarnih  stranskih učinkov uvajanja antidepresivov, tresavica, povečano znojenje in povišana telesna temperatura. Po drugi strani pa je možna tudi drugačna težava – hipotermija oziroma prekomeren padec temperature telesa.

Če se vam zdi torej kar koli od tega, kar doživljate, nenavadno, vam svetujemo, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Seveda pa panika kljub temu ni potrebna, saj obstaja velika verjetnost, da se izkaže, da ne gre za nič resnejšega.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -