DomovKlub MamaMalček na zabavi

Malček na zabavi

Otrok šele pri približno treh letih povsem razume, kaj je zabava, a že pri dveh čuti, da gre za posebno priložnost. Malčka na zabavo pripravimo tako, da mu o njej pripovedujemo nekaj dni prej in z njim razpravljamo, kdo bo prišel. Večji otrok lahko že pomaga pri vabilih in pripravi preprostih prigrizkov. Sam že dobro ve, koga bi rad  povabil in kakšno zabavo si želi.

- Oglas -

otroška zabava

Da bo potekala, kot mora

Jedilnik naj bo preprost, z zdravimi prigrizki, morda sladoledom, ob rojstnem dnevu pa postrežemo še torto. Namesto sokov in pijač z mehurčki naj otroci pijejo mleko in vodo.

Da bo zabava potekala nemoteno, je dobro določiti prostor, kjer bomo otrokom postregli s hrano in kjer bo mogoča tiha igra, ter prostor za burnejše dejavnosti.

- Oglas -

Tla pod mizo prekrijemo s polivinilom, kozarce napolnimo le do polovice, da ne bo polivanja.

Pripravimo si vlažne krpice in papirnate brisače, da lahko hitro pobrišemo, kar se polije, in očistimo umazane roke in obraze.

Pri roki je dobro imeti nekaj rezervnih hlač in majic. Manjše otroke vsake toliko opomnimo na kahlico, saj bi iz vznemirjenja lahko pozabili, da morajo iti lulat. Igrače, na katere je otrok posebej navezan in jih noče deliti z drugimi, pospravimo, da ne bi prišlo med otroki do prepira.

Kako dolge naj bodo zabave

 • DVELETNIKI
  Malčki te starosti bodo na zabavi uživali le, če bo na njej malo prijateljev in bo kratka. Običajno je dovolj ena ura. Dobro je, če starši ostanejo na zabavi, saj majhni otroci še niso preveč družabni in se najraje igrajo v prisotnosti staršev. Da bo zabava uspešnejša, pripravimo nekaj starosti primernih dejavnosti za otroke in starše.
 • TRILETNIKI
  Večji malčki na zabavi zdržijo uro in pol. Povabimo le  pet, šest otrok in jim omogočimo individualno igro z izbranimi igračami in pripravimo nekaj preprostih skupinskih dejavnosti. Otroci so še premajhni za skupne igre, morda pa bodo uživali v pesmicah, ki jih spremlja gibanje, denimo Ringa ringa raja. Če imamo vrt in na njem igrala, bodo navdušeni nad njimi.
 • ŠTIRILETNIKI
  Pri tej starosti otroci že resnično uživajo na zabavi. Število povabljenih naj bo omejeno na šest do osem gostov in zabava naj ne traja več kot dve uri. Pripravimo nekaj igrač in kostumov, vendar naj bo organizirane igre čim manj. Večina otrok uživa v preprostih igrah, denimo loteriji in iskanju skritega zaklada. Poskrbite, da bodo vsi dobili nagrado.
 • PETLETNIKI
  Za tako velike otroke pa je zabavo že treba načrtovati, da se bo posrečila. Poskrbeti je treba za odvečno energijo petletnikov, na primer z živahno igro. Ker petletniki še vedno težko potrpijo, da pridejo na vrsto, naj bo število povabljenih majhno. Zabava naj traja dve uri. Poleg organiziranih iger in zabave naj bodo že od začetka na voljo igrače za tiste, ki pridejo prej, in za čas po torti, ko čakajo, da jih pridejo iskat starši.

(povzeto po knjigi Moj čudežni malček, založba MK)

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -