DomovKlub MamaMoj otrok ima MIH - Molarno-incizivna hipomineralizacija

Moj otrok ima MIH – Molarno-incizivna hipomineralizacija

MIH ali molarno-incizivna hipomineralizacija je pogosta razvojna motnja prvih stalnih kočnikov in sekalcev. Pojavi se pri približno četrtini vseh otrok. Gre za »madeže« slabše mineralizirane sklenine, ki so lahko bolj estetske narave ali pa naredijo zobe skeleče in občutljive, lahko se celo odkruši del sklenine. Otroci dostikrat tarnajo, da jih »zebe v zobe«, in zob ne pustijo umivati, saj je lahko higiena v takih primerih boleča. Starši, ali dostikrat na labialnih oziroma sprednjih ploskvah sekalcev svojih otrok opazite rumene madeže, ki jih kljub drgnjenju ne morete odstraniti? Ali ima prvi stalni kočnik rumenkaste vrške in jih del manjka? No, vaš otrok ima MIH!

- Oglas -

Kaj je MIH?

Mojca Koželj, dr.dent.med.
Mojca Koželj, dr.dent.med., Zobozdravstvo Koželj

MIH je kratica za molarno-incizivno hipomineralizacijo. Kaj to pravzaprav pomeni? Gre za slabšo mineralizacijo zunanje plasti zoba – sklenine, ki se pojavi na prvih stalnih kočnikih in sekalcih. Razvojna okvara se lahko pojavi na enem ali več zobeh in je že izražena ob izrastu zoba v ustno votlino. Lahko gre le za ostro omejeno kredasto zabarvanje ali pa je sprememba rumeno rjave barve in zajema cel zob. Za razliko od kariesa se pogosto nahaja na mestih, kjer ta ne nastane. To so vrški zob ali sprednje ploskve sekalcev. Na sekalcih se pogosteje pojavijo dobro omejeni madeži in gre pogosto le za estetsko težavo. Pri prvih stalnih kočnikih je sklenina ob izrastu zoba še prisotna, vendar se zaradi slabše trdnosti in griznih sil odlomi.

Kateri zobje imajo MIH?

Kot že omenjeno, so to prvi stalni kočniki in sekalci. Različica MIH se lahko pojavi tudi v mlečnem zobovju, in sicer so lahko prizadeti drugi kočniki oziroma petke. Hipomineralizacija na mlečnih petkah ne pomeni hipomineralizacijo tudi v stalnem zobovju, vendar je verjetnost nastanka MIH večja.

Zakaj do tega pride?

Točnega vzroka za to okvaro še niso našli. Je pa pogosta, saj zanjo v neki meri trpi kar četrtina otrok. Izgradnja sklenine je genetsko uravnavan in natančen proces, ki je občutljiv na zunanje dejavnike. Stalni kočniki in sekalci se deloma mineralizirajo že med nosečnostjo, vendar njihova mineralizacija traja vse do tretjega leta otrokove starosti. V tem času lahko zunanji dejavniki, kot so na primer povišana telesna temperatura, jemanje antibiotikov, otroške bolezni, celo poškodba mlečnega sekalca, zmotijo proces mineralizacije, kar privede do slabše mineralizirane in drugačno obarvane sklenine. V zadnjem času odkrivajo vse večjo povezavo med MIH in okoljskem onesnaženju ter jemanju antibiotikov med nosečnostjo. Slaba higiena mlečnikov, pitje po steklenici in razvade niso vzrok za nastanek MIH.

- Oglas -
MIH sekalci
MIH sekalci

Kakšne so posledice?

Prva očitna sprememba je barva zoba oziroma dela zoba. Zakaj se to pojavi? Barva je spremenjena zaradi slabše vsebnosti mineralov in manjše gostote skleninskih prizem, ki dajejo sklenini strukturo. Skleninske prizme so prav tako slabše urejene. Vse to se poleg barve odraža tudi v »krhkosti« sklenine. Ta je slabše odporna na grize in se po izrastu zoba v ustno votlino odkruši. Največji problem, ki ga bo vaš otrok izrazil, je občutljivost zob. Zobje so bolj občutljivi na hladno, toplo. Težave se lahko pojavijo tudi pri žvečenju in grizenju. Zaradi občutljivosti je higiena otežena. Zobje so tako pogosto slabše umiti in zato bolj izpostavljeni kariesu. Zaradi slabše higiene in manj odporne sklenine karies hitreje napreduje, saj je notranja plast – dentin, ki je na karies manj odporen, razgaljen in obdan z plakom.

Kaj lahko starši storite za svojega otroka?

Izrednega pomena je tesno sodelovanje med nami, zobozdravniki, in starši ter upoštevanje nasvetov, ki jih zobozdravniki damo. Največ, kar lahko sami naredite, je redno izvajanje zobne higiene in uporaba zobne paste s 1450 ppm delcev fluoridov, ki sklenino dodatno ojačajo, preprečijo zgodnji nastanek kariesa in zmanjšajo občutljivost zob.

MIH kočniki
MIH kočniki

Kaj lahko zobozdravniki naredimo?

Zobe z MIH redno spremljamo. Na začetku je zdravljenje sestavljeno iz rednih premazov sklenine, ki vsebujejo visoko vrednost fluoridov. Ti premazi pomagajo proti skelenju in utrdijo zobe. Zobe, ki nimajo kariesa in niso močno prizadeti, zalijemo. Če se sklenina odlomi, ostre robove zgladimo in na mestu manjka naredimo zalivke.

Zobe, ki imajo uničen velik del krone oziroma so estetski problem, se lahko kasneje protetično obleče. Če je prizadet velik del zoba in njegova ohranitev ni možna, se take zobe lahko odstrani in v načrt vključi stalne druge kočnike, ki se v primeru rastnega potenciala postavijo na mesto šestic.

MIH je pogosta razvojna nepravilnost, vendar s pravilnim in pravočasnim ukrepanjem ter dobrim otrokovim sodelovanjem to ni nič nerešljivega. Velikokrat zobozdravniki že sami opazimo nepravilnost, vas posvarimo in damo vsa potrebna navodila. Dobra higiena in redni obiski pri zobozdravniku so izrednega pomena za uspešno zdravljenje takih zob.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -