DomovZdravjeMladi jemljejo preveč zdravil proti bolečinam

Mladi jemljejo preveč zdravil proti bolečinam

Mladostniki ne spadajo med pogostejše uporabnike zdravil, vendar si posebno pozornost zaslužijo že zato, ker se v tem obdobju soočajo s številnimi spremembami na telesni, razumski, čustveno-osebnostni in družbeni ravni. Z rastjo, razvojem in načinom življenja so lahko povezane značilne zdravstvene težave in tako tudi posebnosti pri uporabi zdravil.

- Oglas -

zdravila proti bolečinamMladostniki (od 10 do 19 let) predstavljajo v Sloveniji približno desetino prebivalstva, vendar so jim predpisani le približno trije odstotki zdravil, ki se izdajajo v lekarnah. Pravzaprav ta starostna skupina med vsemi potrebuje najmanj zdravil. Zdravila, ki jih največkrat potrebujejo, so namenjena zdravljenju okužb in bolezni dihal. Za mlade je značilna tudi nekoliko večja potreba po zdravilih za bolezni sečil in spolovil ter kontracepcijskih tablet pri mladostnicah.

Poglavitne zdravstvene težave mladostnikov so poškodbe, motnje duševnega zdravja, slabe prehranjevalne navade, neredna telesna dejavnost in tvegano spolno vedenje. Zdravnika najpogosteje obiščejo zaradi bolezni dihal, kože in podkožja, nalezljivih bolezni, zajedavcev, poškodb in zastrupitev. Po nasvet v lekarno največkrat pridejo zaradi:

  • težav s kožo: mastna koža, mozolji
  • težav z alergijami: izcedek iz nosu, dražeč kašelj, srbečica, kožni izpuščaji
  • čezmerne telesne teže
  • nezaščitenega spolnega odnosa: ‘jutranja tableta’, test nosečnosti
  • glavobola in preobremenjenosti
  • nakupa prehranskih dopolnil (vitaminov in rudnin).

 Vsaka kapsula ni zdravilo

Mladostniki imajo določeno znanje o zdravilih, a pogosto premalo poglobljeno in nepopolno, ugotavljajo lekarniški farmacevti. Vedeti bi morali, kaj so zdravila in kako dostopati do njih, in se tudi zavedati, da vsi izdelki v farmacevtski obliki niso zdravilo. V obliki tablet in kapsul so namreč tudi prehranska dopolnila, ki v nasprotju z zdravili nimajo dokazanega učinka o zdravljenju bolezni, je poudaril Bojan Madjar, mag. farmacije, vodja lekarne Puconci, Pomurske lekarne.

- Oglas -

V mladostnikom namenjeni knjižici je poudarjeno, da gre pri prehranskih dopolnilih le za živila, katerih namen je dopolniti vsakdanjo prehrano. To so koncentrirani viri hranil, vitaminov, rudnin, vsebujejo pa lahko tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastlinske izvlečke, mikroorganizme in druge snovi. Zakon prepoveduje, da bi jim pri oglaševanju pripisovali zdravilne lastnosti, čeprav se to kljub vsemu pogosto dogaja.

Kaj ne gre skupaj

Informacije, kot so ime zdravilne učinkovine, namen in pravilni način uporabe, odmerjanje in shranjevanje zdravila, možni neželeni učinki, kaj storiti v primeru pozabljenega odmerka in podobno, lahko mladostnik dobi pri zdravniku, farmacevtu in v samih zdravilu priloženih navodilih. Manj zanesljive so lahko informacije pridobljene od vrstnikov, iz revij in s spleta. Splet je privlačen vir, ker omogoča anonimnost, vendar informacije, ki jih tu najdemo, niso nujno tudi točne in lahko zavajajo, opozarjajo strokovnjaki. Zato priporočajo, da na spletu zaupamo le tistim informacijam, za katere je razvidno, da jih pripravljajo neodvisni strokovnjaki.

Mag. Nini Pisk, mag. farmacije, vodja farmakoinformacijske službe v Gorenjskih lekarnah, se zdi pomembno, da mladostnik ve, da sočasna uporaba več zdravil lahko vpliva na povsem nepričakovano učinkovanje. Svetuje, naj se mladi dobro seznanijo s svojimi zdravili in naj vedno povejo zdravniku in farmacevtu, katera zdravila, ki se dobijo na recept ali pa tudi brez njega, uporabljajo.

Med informacijami, ki jih mladi (in tudi drugi uporabniki zdravil) morda spregledajo, so na primer, da je zdravilo treba jemati s tekočino (najbolje vodo) in da na njihovo delovanje lahko vplivata določena hrana ali pijača.

  • Mleko in druga s kalcijem bogata živila lahko zmanjšajo učinkovitost določenih zdravil, na primer nekaterih antibiotikov.
  • Rastlina šentjanževka ali uživanje nekaterih antibiotikov lahko zmanjša učinek kontracepcijskih tablet.
  • Dobro je vedeti tudi, da kajenje poveča možnost neželenih učinkov kontracepcijskih tablet.
  • Sočasno uživanje zdravil in alkohola je nevarno.

Mag. Piskova opozarja, da alkohol lahko spremeni učinek zdravila, vpliva na koncentracijo zdravila v krvi in tudi poveča neželene učinke. “Alkohol lahko v kombinaciji z zdravili povzroči zmanjšanje sposobnosti upravljanja vozil in strojev oziroma ta neželeni učinek zdravila še dodatno potencira; prav namerne in nenamerne poškodbe pa so vodilni vzroki smrti pri mladostnikih.”

Neustrezna sočasna uporaba zdravil in alkohola ter posledično zmanjšana psihofizična sposobnost velja predvsem za zdravila, ki delujejo na osrednje živčevje (pomirjevala, uspavala, antidepresivi, nekatera zdravila proti bolečinam, zdravila za zdravljenje duševnih motenj in zasvojenosti …) in tudi nekatera druga zdravila. “V splošnem velja, da se moramo sočasni uporabi zdravil in alkohola izogibati, mladostnik pa lahko vedno vpraša v lekarni farmacevta za nasvet.”

In zunaj lekarn?

otrok zdravilaŽe omenjena prehranska dopolnila in druge pripravke je mogoče kupiti tudi drugje, ne le v lekarni, med drugim v spletnih trgovinah, kjer je njihova kakovost in varnost lahko posebej vprašljiva. Najpogosteje mladostniki zunaj lekarn iščejo pripravke za hujšanje in športno prehrano, je še povedala mag. Nina Pisk.

- Oglas -

Njihova uporaba je po njenem mnenju pogosto nepotrebna in lahko celo nevarna. “Debelost in predvsem čezmerna hranjenost postajata ob zmanjšani telesni dejavnosti med mladostniki obeh spolov čedalje pogostejši pojav. Druga skrajnost je pretirana skrb za fizični videz, zaradi katerega predvsem fantje pogosto posegajo po izdelkih za povečanje mišične mase, ki vsebujejo beljakovine ali celo anabolne steroide. Zelo pomembno je, da se mladostniki zavedajo morebitnih škodljivosti izdelkov, ki jih želijo v ta namen uporabiti. Tako pri zniževanju čezmerne telesne teže kot pri pridobivanju na mišični masi sta bolj pomembna ustrezen zdrav način življenja in primerna telesna dejavnost. Pri hujšanju so na prvem mestu večja poraba energije, redno uživanje več dnevnih obrokov zdrave hrane in hkrati opuščanje energetsko goste in hranilno manjvredne hrane.”

Povedala je, da je tudi svetovanje lekarniškega farmacevta v prvi vrsti usmerjeno v spremembo načina življenja oziroma odpravo vzrokov za debelost. Pojasnila nam je, zakaj omenjeni pripravki za mladostnike niso primerni. HUJŠANJE. Stroge shujševalne diete ali uživanje raznih dietnih izdelkov za zniževanje telesne teže za mladostnike imajo običajno bolj kratkoročen učinek, hkrati pa lahko pride tudi do pomanjkanja vnosa nekaterih hranilnih snovi (vitamini, minerali), ki so za organizem v tem času še zelo pomembni, pove strokovnjakinja. POVEČANJE MIŠIČNE MASE. Intenzivna vadba resda poveča potrebo po beljakovinah (proteinih), a običajni dnevni vnos naj ne bi presegel 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže, kar lahko dosežemo z ustrezno prehrano. Prav tako ni nobene osnove za trditev, da bi morali uživati posamezne esencialne aminokisline, še ugotavlja sogovornica.

Vprašajte za nasvet

V lekarni ni na voljo zdravila na recept ali brez recepta, ki bi bil primeren za zniževanje telesne teže pri mladostnikih, mlajših od 18. let. Tudi izdelkov z beljakovinami (proteini) in anabolnimi steroidi ni mogoče dobiti v lekarni; mladostniki jih dobijo v raznih športnih klubih ali si jih priskrbijo po spletni strani. Mladostniki in še pogosteje njihovi starši pa pogosto pridejo v lekarno prosit za nasvet glede jemanja teh izdelkov, nam je povedala. “Ob tem jih opozorimo na škodljiv vpliv čezmernega vnosa beljakovin, škodljiv vpliv anabolnih steroidov na telesni in čustveni razvoj mladostnika, hkrati pa skušamo mlade prepričati, da z ustrezno telesno vadbo lahko dosežejo želeno telesno pripravljenost in zunanji videz.

Zdravila so tudi zlorabljena

Po podatkih iz Združenih držav Amerike zloraba zdravil med mladostniki v zadnjih letih močno narašča, zato je možno pričakovati, da bo trend zlorabe zdravil v prihodnjih letih naraščal tudi v Sloveniji, meni mag. Nina Pisk. “Čeprav je dostop do zdravil v ZDA precej drugače urejen kot v Sloveniji, opozarjajo, da mladostniki pogosto zlorabljajo zdravila za zdravljenje bolečin, ki so dosegljiva na zdravniški recept, izdelke, ki so namenjeni lajšanju prehladnih obolenj in vsebujejo sestavine, ki delujejo na osrednje živčevje, zdravila za odvajanje blata … Dobijo jih pri vrstnikih, pri zdravnikih na recept, doma pri starših ali starih starših,” je opozorila..

Raziskava Sekcije farmacevtov javnih lekarn med 3680 slovenskimi mladostniki je pokazala, da je že kar 74 odstotkov anketiranih uporabilo zdravilo proti bolečinam. Med njimi jih je največ dobilo zdravilo v lekarni skupaj s starši (39,2 odstotka), sami v lekarni (30,7 odstotka) ali pa so jih dobili pri starših (28,2 odstotka). Več kot polovica mladostnikov, ki so navedli, da so kupili zdravilo v lekarni skupaj s starši, je bilo starih manj kot 14 let. Enako velja za delež mladostnikov, starih 18 let ali več, ki so zdravilo kupili sami.

“V dveh tretjinah so, ne glede na vir preskrbe, zdravilo proti bolečinam uporabljale mladostnice. Čeprav se prav zaradi menstrualnih bolečin res lahko poveča uporaba zdravil za odpravljanje bolečin pri mladostnicah, lahko ugotovitve nakazujejo po eni strani prepogosto uporabo protibolečinskih zdravil med mladostniki, po drugi strani pa na prevzeto navado od staršev, da se bolečino v prvi vrsti skuša odpraviti z uporabo zdravil,” še ugotavlja strokovnjakinja.

Osebna kartica zdravil

Meni, da bi morali v prihodnosti bolj načrtovano spremljati uporabo zdravil pri mladostnikih. “Pomembno je, da mladostniki o zdravilih ter namenu njihove uporabe vedo več. O tem bi se morali več izobraževati že v šolah, več bi se morali pogovarjati tudi doma s starši, ki bi jim morali biti zgled pri pravilni in varni uporabi zdravil.”
Poudarja, naj bodo tudi starši seznanjeni z zdravili, ki jih uporablja mladostnik. Poleg tega naj bodo pozorni, če mladostnik prepogosto uporablja določeno zdravilo, ki je dosegljivo na recept ali brez recepta ali če ugotovijo, da na primer starim staršem pogosto zmanjka določenih zdravil. Meni, da bi k spremljanju porabe zdravil tudi pri mladostnikih veliko pripomogla ‘osebna kartica zdravil’, kjer bi bila zapisana vsa zdravila, izdana na recept ali brez njega, ki jih oseba uporablja. “Tu bi se lahko zelo dobro vključili lekarniški farmacevti, saj so za zdaj znani le statistični podatki o zdravilih, ki jih oseba dobi v lekarni z receptom. Tako bi se lahko tudi ugotovilo pogostost oziroma prepogostost uporabe ali celo zlorabe določenih zdravil pri mladostnikih. Za zdaj to spremljamo le po pogostih obiskih, izdaji zdravila na recept in po nakupih določenih izdelkov pri posameznikih, ki redno obiskujejo določeno lekarno, in si to vtisnemo v spomin.”

Informacije so na voljo

Mladim obiskovalcem lekarn so 25. septembra delili informativno knjižico o pravilni in varni uporabi zdravil. V nekaterih lekarnah je še na voljo, veliko so jih razdelili v osnovne in srednje šole. Dosegljiva je tudi na spletni strani Slovenskega farmacevtskega društva. Magistri farmacije v lekarnah so jim bili tistega dne na voljo tudi s svojimi nasveti. Na nekaterih šolah so pripravili predavanja. Glede informacij o zdravilih in drugih farmacevtskih izdelkih se mladostniki in starši lahko obrnejo na lekarniške farmacevte tudi sicer, skozi vse leto.

Ne berejo navodil

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu je v maju opravila anonimno anketno raziskavo, ki je zajela 3680 mladostnikov. Pokazalo se je, da se za informacije o zdravju in zdravstvenih težavah mladi najpogosteje obračajo na starše (69 odstotkov), zdravnike (65 odstotkov) in farmacevte, brskajo pa tudi po spletnih straneh ter spremljajo medije. Raziskava je pokazala, da odrasli in mladostniki premalo poznajo in uporabljajo priložena navodila za uporabo zdravil; tako denimo priloženo navodilo ob uporabi zdravila prebere le 27,5 odstotkov mladostnikov. Mladostniki farmacevte v lekarnah prepoznavajo kot zanesljiv in verodostojen vir informacij o pravilni ter varni uporabi zdravil. A seveda se pri iskanju informacij obračajo tudi na starše, zdravnike in na svetovni splet.

Urinski testi na droge

Na farmacevte se obračajo tudi starši mladostnikov, ki jih zanimajo podobne stvari kot mlade. Dostikrat jih zanima nakup urinskih testov za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih mamil. “Zloraba psihotropnih snovi med mladostniki vztrajno narašča, zato je pomembno, da je, ko se želi razjasniti dilemo, ali oseba jemlje droge oziroma tudi v primeru, ko želimo ugotoviti vzdrževanje abstinence od drog, pripomoček enostavno dostopen,” meni o testu mag. Nina Pisk, mag. farmacije.
Testi lahko zaznajo eno ali več psihoaktivnih snovi hkrati, a z njimi je treba znati pravilno rokovati. Vsakemu testu so priložena navodila, ki opozarjajo na pravilno razlago pridobljenih rezultatov ter na vplive, ki lahko povzročijo, da so rezultati negativni oziroma tudi lažno pozitivni. “Vedeti moramo, da so droga ali njeni presnovki v seču prisotni v različnem časovnem intervalu od uporabe droge, preiskovanci pa pogosto skušajo vplivati na rezultat testiranja, na primer z redčenjem seča, dodajanjem raznih kemično reaktivnih snovi v seč, predhodnim uživanjem večjih količin vode … To so tudi najpogostejša vprašanja, o katerih se pogovarjamo s starši ob izdaji teh izdelkov v lekarni.”

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -