DomovKlub MamaNe skrbite glede tega, kdaj otrok shodi

Ne skrbite glede tega, kdaj otrok shodi

Včasih starše skrbi, kdaj bo njihov otrok shodil. Vedno je tako, da se starši pogovarjajo o otročkih in se vsevprek sprašujejo: »Ali je vaš že shodil?« – »Ali vaš že govori?« – »Naš je bral že pri štirih letih!« Vse, kar ti pogovori dosežejo, je to, da starše skrbi, da ni z njihovim otrokom kaj narobe, saj nerad govori, shodil je pri trinajsith mesecih, brati pa se je naučil v šoli. Kako grozno! Zdaj tudi znanstveniki dokazujejo, da to ni prav nič nenavadnega oziroma še bolje: ni pokazatelj, da bo otrok, ki je prej shodil, v življenju uspešnejši.

- Oglas -

otrok shodi

Pogosto je prav trenutek, ko otrok shodi, deležen veliko polemik. Vedno je veljalo, da je bolje, da otrok shodi kar čim prej. Zdaj zdravniki in strokovnjaki pravijo, da nas lahko skrbi le, če otrok ne shodi do osemnajstega meseca. Drugače se starši nimajo kaj bati.

Ni povezave

Strokovnjaki namreč trdijo, da ima starost, pri kateri otrok naredi svoje prve korake, le majhen vpliv na dolgi rok. Študija je namreč pokazala, da je malo verjetno, da bo otrok, ki začne hoditi pri devetih mesecih, napredoval hitreje in bolje tudi pozneje v življenju, kot tisti, ki je kot dojenček pozno shodil.

- Oglas -

In otrok, ki brez pomoči že zelo zgodaj sedi pokonci, ni nujno bolj bister, pravijo izsledki raziskave, objavljene v reviji Acta Paediatrica. Pri raziskavi so namreč sledili inteligenci in koordinaciji več kot 200 otrok, vse dokler niso ti dopolnili osemnajst let. Švicarski znanstveniki so tako ugotovili, da je le malo ali celo nobene povezave med tako zgodnjimi mejniki motorike in poznejšim razvojem.

Tiskovni predstavnik ekipe je dejal: »Čas ne igra nobene vloge. Otroci, ki začnejo hoditi že zgodaj, se niso izkazali niti za bolj inteligentne niti za bolj koordinirane v gibih.«

Kaj je tipično?

Raziskovalci v otroški bolnišnici v Zurichu so sledili napredku 222 zdravih otrok, rojenih med letoma 1978 in 1993. Otroci so bili pregledani sedemkrat v prvih dveh letih in se poskusili na rednih testih ravnotežja, koordinacije in inteligence do osemnajstega leta starosti.

Njihovi starši so si zabeležili datum, na katerega so bili dojenčki sposobni sedeti brez pomoči in narediti vsaj pet korakov, ne da bi se česarkoli oprijemali. V povprečju so otroci prvič sedeli sami pri šestih mesecih in pol. Nekaterim je to uspelo že pri manj kot šestih mesecih, spet drugim pa šele po prvem rojstnem dnevu.

Tipična starost, pri kateri otroci shodijo, je 12 mesecev, vendar so rezultati v razponu od osem mesecev in pol do 20 mesecev. Profesor Mitch Blair s Kraljeve akademije za pediatrijo in zdravje otrok v Angliji, je dejal: »Pogosto vidim starše, ki so zaskrbljeni, da njihov otrok še ne hodi ali pa se tega uči počasneje kot njihovi vrstniki, in so zaskrbljeni glede tega, kaj bi to lahko pomenilo za otrokov razvoj. Pomirjujoče sporočilo je, da je starost, pri kateri otroci shodijo, različna in povezava med poznejšo hojo in nižjo inteligenco ali slabo koordinacijo pozneje v življenju ni dokazana.« Glede otrokovega razvoja naj starši preverijo šele, če njihov otrok ne shodi do osemnajstega meseca.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -