DomovKlub Mama(Ne)zadovoljni brez otrok

(Ne)zadovoljni brez otrok

Starši pogosto poudarjajo, kako ni življenja brez otrok in kako je ta sicer naporna naloga nekaj, kar bi moral izkusiti vsak, sicer je v življenju neizpopolnjen. Zdaj izsledki znanstvene raziskave to trditev postavljajo na laž. Številne zvezdnice, ki dokazujejo, da je materinstvo skorajda najlažja stvar na svetu, saj takoj izgubijo kilograme, so vedno videti popolno, nikdar utrujeno in predvsem vodijo megauspešne kariere in so čisto tako sproti še mamice, dajejo ženskam komplekse. Ne pozabite, zvezdnice imajo vsaj pet do deset asistentk, varušk, čistilk in kuharic. In sreča je odvisna od vas samih.

moški in ženska

- Oglas -

Znanstvena raziskava 1,8 milijona Američanov kaže, da imajo starši in ne-starši podobno raven zadovoljstva z življenjem. To dokazuje dokument z izsledki, ki je bil pred kratkim objavljen v Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Objavila sta ga Arthur Stone, dr. med., spoštovan profesor z Oddelka za psihiatrijo in vedenjske vede na Univerzi Stony Brook, in Angus Deaton, dr. med. z Univerze Princeton.

Komu je lepše?

Večina prejšnjih raziskav je ugotovila, da imajo tisti z otroki slabšo kvaliteto življenja. Prav tako , je (za razliko od prejšnjih študij) delo dr. Stona in dr. Deatona z naslovom »Ocenjevalno in hedonistično dobro počutje med tistimi z in brez otrok« preučilo dve komponenti subjektivnega dobrega počutja: splošno oceno udeležencev o njihovem življenju in dnevnih čustvih. Ko so iz pogleda izključili določene življenjske razmere, kot so dohodek, izobrazba, vera in zdravje, so bile življenjske ocene med tistimi, ki so starši in tistimi, ki otrok nimajo, presenetljivo podobne.

»Ko so življenjske razmere pod nadzorom, ni nobenega razloga, da bi pričakovali, da se imajo starši ali ne-starši bolje ali slabše kot drugi,« je povedal dr. Stone. »Vendar pa smo ugotovili, da ljudje z otroki doživijo več čustvenih vzponov in padcev med dobrim in slabim počutjem, pa tudi več dnevnega stresa kot ljudje brez otrok.«

- Oglas -

Imejta že, no, otroke!

Dr. Deaton pa dodaja: »Preprosto je napačno domnevati, da bi morali ti ljudje, samo zato, ker želijo otroke in jih namenoma spravijo na svet, imeti boljše življenje. »Ne-starši niso spodleteli starši in starši niso spodleteli ne-starši. Nekateri ljudje imajo radi pomaranče, drugi jabolka, in ne mislimo, da bi morali jedci pomaranč imeti boljše ali slabše življenje kot jedci jabolk.«

Raziskovalca trdita, da gre pač za različne vrste ljudi z različnimi prepričanji o tem, kaj dobro življenje vsebuje. Ponekod je seveda prisotnega tudi precej pritiska na pare, da postanejo starši. V situacijah, kjer se pari za to odločijo zaradi družbenega pritiska, imajo običajno slabšo ocenjeno kvaliteto življenja.

Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -