DomovZdravjeNikar zeliščne cigarete

Nikar zeliščne cigarete

Zeliščne cigarete, ki ne vsebujejo tobaka, se lahko zmotno smatrajo za varnejšo alternativo kajenju tobaka. Vendar pa tudi cigarete, ki ne vsebujejo tobaka oziroma nikotina, ob gorenju sproščajo zdravju škodljive snovi. V dimu zeliščnih cigaret so ogljikov monoksid, katran ter številne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, podobno kot v tobačnem dimu, s to razliko, da v zeliščnih cigaretah in njihovem dimu ni nikotina.

Cigarete

- Oglas -

V različnih raziskavah so namreč ugotovili, da so v dimu zeliščnih cigaret znatne količine katrana in ogljikovega monoksida. Ravni ogljikovega monoksida v dimu zeliščnih cigaret lahko presegajo tiste v tobačnem dimu. V dimu zeliščnih cigaret ni nikotina ali njegovih presnovkov, so pa različne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, nekatere od teh so prisotne celo v višjih ravneh kot v tobačnem dimu. Raziskave tudi kažejo, da je mutageni potencial dima zeliščnih cigaret podoben tobačnemu ter, da dim zeliščnih cigaret vodi v spremembe dednega materiala (DNA) v pljučnih celicah. Te spremembe so potencialno rakotvorne, torej osnova za pojav pljučnega raka, raziskovalci pa so zaključili, da je tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih.

Ogljikov monoksid, katran ter rakotvorne in druge zdravju škodljive snovi v dimu zeliščnih cigaret predstavljajo tveganje za zdravje in lahko privedejo do bolezni srčno-žilnega sistema, različnih vrst raka, bolezni dihal in drugih bolezni. Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil v Sloveniji potrjen februarja letos, zato izenačuje zeliščne cigarete s tobačnimi pri prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih, prepovedi prodaje mladoletnim ter prepovedi oglaševanja, promocije in razstavljanja teh izdelkov ter določa zdravstvena opozorila, ki morajo biti nameščena na embalaži zeliščnih izdelkov za kajenje.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -