DomovZdravjeCelulit je trdovraten in nevaren tudi za zdravje

Celulit je trdovraten in nevaren tudi za zdravje

Kaj sploh lahko še napišemo o celulitu, kar ni vsako leto posebej poudarjeno v času, ko se pripravljamo na sezono kopalk. Boste rekli, da je aprila še prezgodaj za takšne besede? Kar se kopalk tiče, še zdaleč ne, saj je celulit trdovratna reč, ki se je ne da znebiti kar tako na hitro. Kar pa se tiče zdravja, vam priporočamo, da se proti celulitu borite vse leto, saj zmanjšuje prekrvitev kože. Celulit namreč nastane kot posledica povečanja volumna celic mastnega tkiva oziroma nepopolnega izločanja toksinov. In kaj lahko proti tej nadlogi sploh še storimo?

- Oglas -

Celulit

Tiste snovi, ki jih naš organizem ne uspe izločiti, se namreč kopičijo v medceličnih prostorih mastnega tkiva v globokem sloju naše kože in tam prav neprijazno pritiskajo na majhne krvne žilice. Te pa zato mastnim celicam ne morejo dovajati dovolj hranljivih snovi oziroma krvi, kar poškoduje tkivo okrog njih in tako nastane pomarančna koža. Ni presenetljivo, da še vedno velja, da se kar osemdeset odstotkov žensk bori s celulitom in da celulit ne izbira in napade tako vitke kot okrogle.

Od kod celulit

Celulit je težava, ki je sploh ni tako težko »pridelati«. Dovolj je negibanje, nezdrava prehrana in pijača ter tudi – staranje. Starejši, ko smo, težje se ga namreč znebimo. Naj kar takoj poudarimo, da je celulit ena izmed tistih neprijetnosti, ki jih lahko omilimo, a se je nikdar ne uspemo popolnoma znebiti. Okrepiti moramo vezivno tkivo in izboljšati prekrvitev ter odpraviti nakopičeno vodo, hkrati pa še zmanjšati nabrane maščobe. Tako kot ste ga pridelali, ga v nasprotni smeri odpravljajte. Začnite z gibanjem, pijte dovolj vode in se zdravo prehranjujte. Zveni preprosto, mar ne?

- Oglas -

Disciplina je ključna, seveda pa se lahko lotite tudi takšnih in drugačnih načinov odpravljanja, med katere nedvomno spada masiranje prizadetih mest (najbolj običajna so stegna), za kar uporabite majhne masažne pripomočke, namenjene prav temu, prekrvitev pa lahko izboljšate tudi s pomočjo pilingov oziroma luščil za telo, saj so na voljo prav posebne različice, namenjene boju proti celulitu. Pilinge lahko naredite tudi popolnoma sami, pa naj bo z medom, olivnim oljem ali celo jogurtom, v katerega dodate rjavi sladkor, kavno usedlino, sol ali pa kar otrobe.

Je vse v letih?

Ko se namreč staramo, se seveda stara tudi naša koža, kar nedvomno opazite tudi po gubicah na obrazu. Ker se koža stara, kolagen in vezna tkiva pričnejo izgubljati svojo elastičnost, in tako srednji sloj kože postane šibkejši. Staranje pa se pozna tudi na presnovi in na endokrinem in vaskularnem sistemu, ob čemer se manjšajo sposobnosti telesa, da izloča strupene in odpadne snovi, ob čemer se te kopičijo v telesu in tako povzročijo spremembe v maščobnih celicah in na veznem tkivu.

Starejši, ko smo, bolj se maščobe kopičijo v telesu; maščobne celice namreč otekajo in rastejo. V našem telesu obstaja sistem, ki mu rečemo limfna drenaža. Naloga limf je namreč prav odstranjevanje snovi in odvečne tekočine iz telesa. Z otekanjem in rastjo maščobnih celic pa je ta sistem v nevarnosti, saj njegovo čiščenje ni več tako natančno, še manj pa učinkovito, kot je bilo, ko je bilo telo mlajše. Celulit označujemo tudi s stopnjami (ki jih najdete v okvirčku), saj ni vedno viden oziroma je tudi različno nevaren za naše zdravje.

Kako odpraviti celulit

Celulit ima mlade

Zagotovo poznate rek »hudič ima mlade«. Tudi za celulit velja podobno, zato naj vam hitro povemo, da se količina celulita resnično povečuje, kar se vam je nekajkrat do zdaj zagotovo že zdelo. Celulit se namreč nahaja v najglobljih delih kože, v hipodermisu. Povečuje pa se zato, ker se mastne celice povečujejo. V boju proti celulitu nikakor ni dovolj le en ukrep, saj je treba izboljšati tako prekrvitev kot prožnost in se znebiti odvečne maščobe in nakopičene vode.

Za tiste, ki imajo večje težave, so na voljo tudi posegi s pomočjo lepotnih kirurgov. Odločite se lahko tako za klasično liposukcijo kot za ‘Vaser Lipo’, hidroliposukcijo ali ultrazvočno liposukcijo, na voljo pa sta tudi laserska lipoliza in vibroliposukcija. A vseeno vam priporočamo, da se najprej odpravite v kozmetični salon, spremenite svoje prehrambne navade in se lotite telovadbe ter sproščanja. Ne le, da boste lepšega videza, tudi bolje se boste počutili!

Stopnje celulita

Prva stopnja celulita:

Očitna značilnost so utrujene noge, ki jih čutite tudi kot težke. V tem trenutku je čas, da naredite nekaj za svoje zdravje (in videz), saj je to stopnja, na kateri lahko naredite največ. Seveda je najboljša preventiva, a prva stopnja je čas, da se začnete redno gibati, pijete dovolj vode in jeste zdravo, predvsem nemastno hrano in veliko sveže zelenjave. Obiščite tudi kak kozmetični salon ter se izogibajte stresu. Pomarančna koža je videti ob stisku gube na prizadetem mestu.

- Oglas -

Druga stopnja celulita:

To je čas, ko se okrog maščobnih blazinic že začnejo ovijati vlakna kolagena, drobne kroglice in pomarančno kožo pa že vidite skozi povrhnjico, prav tako pa občutite manj čvrsto kožo, v nogah lahko celo začutite krče. Zaobljubite se gibanju (plavanje, tek, kolesarjenje) in poskusite tudi s kakšno kremo, ki jo vtirate na prizadeta mesta. Še vedno velja, da se izogibajte stresa, pijte veliko vode in jejte zdravo hrano.

Tretja stopnja celulita:

Na tej stopnji pa se celulit že kaže kot napredovan, saj je pomarančna koža dobro vidna, koža pa je tudi hladna, kar kaže na to, da je prekrvitev slabša. Koža je tudi tanjša in manj prožna. Naj še enkrat poudarimo, da se celulita ne da znebiti, zato je vsakršen preplah, da je »prepozno«, odveč. Prepozno pravzaprav ni nikoli, saj svoj videz in zdravje lahko izboljšate. V tem obdobju brez telovadbe preprosto ne bo šlo več. Če so vas do zdaj lahko prepričali, da bo samo krema naredila čudež, to zdaj ni več mogoče. Ena ura gibanja dnevno za izboljšavo cirkulacije in krepljenje limfne drenaže ter vtiranje krem in masiranje prizadetih mest za prekrvavitev. Prav tako vam bodo lahko svetovali v kozmetičnih salonih, zato se brez sramu odpravite tudi k njim.

Četrta stopnja celulita:

Ne le, da je na tej stopnji celulit viden s prostim očesom in brez posebnega truda, pač pa so deli telesa, kjer se ta nahaja (najpogosteje na stegnih, bokih, zadnjici in kolenih), tudi boleči na dotik, koža pa popolnoma neprožna zaradi neprekrvljenosti. Poleg že poprej naštetih predlogov za nego, se nujno naročite na pregled v salonu, kjer vam bodo pomagali, saj je ta neprekrvljenost tudi nevarna za zdravje. Ne pozabite, ne gre le za lepoto, pač pa tudi za zdravje!

Kaj pa moški?

Zmotno je prepričanje, da so moški imuni proti celulitu! Sicer je res, da ga razvije približno le 15 odstotkov moških (v primerjavi z več kot 80 odstotki žensk), vendar pa je vseeno možen, v večini pa se razvije okrog trebuha. Moški imajo manjšo količino podkožne maščobe, pa tudi podkožno tkivo je grajeno drugače.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -