DomovAlternativna medicinaNov način uporabe ekstazija

Nov način uporabe ekstazija

Pravijo, da je to nova alternativna metoda, s katero lahko pomagajo ljudem, da se njihovi možgani lažje soočijo s travmo. Če menite, da je zdravljenje s konopljo kontroverzno, vas bo nova pogruntavščina zagotovo skoraj vrgla s stola. Za zdravljenje posttravmatske stresne motnje namreč zdaj preizkušajo plesno drogo 3,4-metilendioksi-N-metamfetamin, bolje znano pod imenom ekstazi.

tablete

Na stotine veteranov iz Iraka in Afganistana s posttravmatsko stresno motnjo je pred kratkim stopilo v stik s tandemom, ki ga sestavljata mož in žena, ki delata v predmestju Južne Karoline. Mnogi so obupani, moledujejo za zdravljenje in so pripravljeni potovati precej daleč, da bi to tudi dobili.

- Oglas -

Plesna droga

Vojaki nimajo nobenega interesa za tradicionalna zdravljenja ali zdravila na recept, s pomočjo katerih so dobili le malo olajšanja. Zdaj so pripravljeni poskusiti alternativo: MDMA, bolje znano kot ekstazi, »plesno drogo«, ki se je pojavila v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja in ki lahko sproži impulze evforije in povzroči, da ljudje kar izžarevajo naklonjenost. Ameriška vlada je drogo uvrstila na seznam prepovedanih snovi že leta 1985, na tem seznamu pa najdete tudi heroin in LSD. A v zadnjih letih so nadzorniki majhnemu številu laboratorijev izdali licenco za proizvodnjo MDMA v raziskovalne namene.

»Čutim krivdo preživelega, ker sem se vrnil iz Iraka in tudi zato, ker imam zdaj možnost, da preizkusim to zdravljenje,« je povedal Anthony, 25-letnik iz bližine Charlestona. Prosil je, da njegovega priimka novinarji ne navajajo; prav zaradi stigmatizacije jemanja prepovedanih drog. »A danes sem zaradi tega druga oseba,« pravi.

Prehitro veselje

Michael in Ann Mithoefer, mož in žena, ki ponujata zdravljenje, ki združuje psihoterapijo z odmerkom MDMA, pravita, da je 15 od 21-ih ljudi, ki so se v začetku leta 2000 zdravili na tak način, poročalo o skokovitem zmanjšanju ali celo izginitvi simptomov do danes. Mnogi pravijo, da so od tedaj prejeli druge vrste zdravljenja, ne z MDMA.

Mithoeferjeva – on je psihiater, ona pa medicinska sestra – sta sodelovala pri študiji z raziskovalci na Univerzi za medicino v Južni Karolini in neprofitnem Multidisciplinarnem združenju za psihedelične študije. Bolniki v tej skupini so bili večinoma žrtve posilstev in strokovnjaki opozarjajo, da so tovrstna sklepanja prezgodnja, saj temeljijo na majhnem številu, uporabnost droge za vojne travme pa je popolnoma neznana.

- Oglas -

 

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -