DomovZdravjeObiskovanje svojcev v bolnišnici: osnovna pravila, ki jih morate upoštevati

Obiskovanje svojcev v bolnišnici: osnovna pravila, ki jih morate upoštevati

Bolnišnični obiski so lahko zelo naporni. Dejstvo, da je nekdo izmed vaših bližnjih v bolnišnici, vas lahko precej vznemiri, zaradi česar hitro pozabite na določena zlata pravila, ki bi se jih morali držati obiskovalci. Posledično pa lahko vznemirite tako tistega, ki ga nameravate obiskati, kot druge bolnike in bolnišnično osebje. Kako se torej pripraviti na obisk v bolnišnici oziroma kaj so napake, ki si jih obiskovalci ne bi smeli privoščiti?

Obisk svojcev v bolnišnici

- Oglas -

Ne odpravljajte se v bolnišnico, če ste bolni

Verjetno se zdi to večini samoumevni, vendar žal (pre)mnogi še vedno kršijo to pravilo. Večina pacientov v bolnišnicah ima oslabljen imunski sistem, zato lahko še dodatno ogrozite njihovo zdravje, če se tja odpravljate bolni. Njihov organizem namreč ni sposoben tako hitro premagati mikrobov, kot je to značilno pri sicer zdravih ljudeh. Morda se vam sicer zdi, da vaši simptomi niso zelo resni, vendar kljub temu ni vredno tvegati. Prav tako pa ni priporočljivo, da se v bolnišnico odpravite skupaj z mlajšimi otroki. Njihov imunski sistem namreč še ni tako močan kot pri odraslih, zato lahko pride zelo hitro do okužb.

Bodite dosledni pri razkuževanju rok

Naše roke so verjetno najbolj problematične, ko gre za prenašanje potencialno nevarnih mikroorganizmov. Ko ste na obisku v bolnišnici, je to nekaj, na kar bi morali biti še posebej pozorni. Načeloma so v bolnišnicam praktično na vsakem koraku na voljo protibakterijska sredstva za razkuževanje rok. Čeprav sicer z njimi ni smiselno pretiravati, so obiski v bolnišnicah pri tem izjema. Pazite, da si boste dobro razkužili roke, še preden vstopite v bolnišnično sobo, prav tako pa to storite, preden se odpravite domov. Seveda lahko roke po potrebi razkužite tudi med samim obiskom.

Ne vznemirjajte drugih pacientov

Razumljivo je, da ste v bolnišnici predvsem zaradi osebe, ki jo poznate in vam je blizu, vendar to še ne pomeni, da ste lahko neuvidevni do drugih pacientov. Pozorni bodite predvsem na tiste bolnike, ki so nastanjeni v isti sobi kot oseba, ki jo obiskujete. Potrudite se, da ne boste preglasni, saj pacienti potrebujejo predvsem veliko miru in počitka, da lahko čim hitreje okrevajo.

- Oglas -

Ne pretiravajte z dolžino obiska

Za ljudi, ki morajo določen čas preživeti v bolnišnici, je zagotovo zelo pomembno, da vedo, da imajo podporo svojih bližnjih. Vendar pa po drugi strani to ne pomeni, da morate pretiravati, ko gre za trajanje obiska. Naj bo v ospredju kvaliteta skupnega časa, ne kvantiteta. Zaradi vljudnosti namreč bolniki težko povedo, da so utrujeni in da bi jim bilo morda lažje, če bi se poslovili. Obiskovalci bi namreč to lahko napačno razumeli. Prav zato je pomembno, da sami ocenite, kdaj je prišel čas za zaključek obiska. Med vsemi preiskavami ipd. pacienti težko najdejo dovolj časa za počitek, predolgi obiski pa ta čas še nekoliko skrajšajo.

Ne prinašajte nepotrebnih stvari

Morda vam je težko priti na obisk praznih rok, vendar pa morate upoštevati, da z vnosom predmetov v bolnišnico povečujete tveganje za okužbe. Z darili zato raje ne pretiravajte, razen če vas je pacient izrecno prosil za določeno stvar. Prepričajte se tudi, ali pacient sploh lahko uživa določeno hrano, ki jo nameravate prinesti s seboj.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -