DomovNovice in zanimivostiOktober je mesec raka na dojki

Oktober je mesec raka na dojki

Pravimo mu tudi rožnati oktober, saj v znak ozaveščenosti in podpore vsem tistim, ki se borijo z rakom na dojki, svet preplavijo rožnate pentlje. Zahrbtna bolezen, ki ji ta jesenski mesec posvečamo že vse od leta 1985, lahko prizadene vsakogar in kadarkoli. Rak na prsih je lahko namreč tudi moška težava, nikakor pa tudi ni le težava starejših žensk, saj za njim zbolevajo tudi mlade punce.

- Oglas -

rak dojke

Kot za vsako zdravstveno težavo tudi za to šteje, da imate več možnosti, da se borite proti raku ali pa se njegovim krempljem izognete, če se o bolezni vnaprej podučite. Več ko boste o njej brali in bolj ko boste upoštevali navodila, bolj varni boste.

Zdrav način življenja

Kot pri vsaki zdravstveni težavi, je tudi pri raku pomembno, da se zdravo prehranjujete, jeste veliko sadja in zelenjave, se dovolj gibljete, vzdržujete zdravo telesno težo ter se izogibate alkoholnim pijačam. Priporočljivo je tudi, da imate otroka pred tridesetim letom. Seveda pa sta tudi pravočasno odkritje raka dojke in postavitev diagnoze zelo pomembna za uspešno zdravljenje in dolgoročno napoved poteka bolezni.

- Oglas -

Oblik raka dojke je več in nujno je, da veste, da se med seboj razlikujejo. Razlike so predvsem po sposobnosti preraščanja v zdravo tkivo in razsoja bolezni. Večina tumorjev ni rakavih in so benigni, torej nenevarni. To v laičnem jeziku pomeni, da tkivo ne razrašča in je obvladljivo; takšni tumorji torej ne ogrožajo življenja. Celice rakavih tumorjev pa so tiste, ki se razraščajo in vdirajo v druga tkiva. Rak se širi iz mesta, kjer je vzniknil, v okolico, najpogosteje so to področne bezgavke (pri dojkah so to pazdušne, možna je širitev tudi v bezgavke pod prsnico in nad ključnico). Bezgavke se ob tem povečajo.

Spregovorile

V zadnjem času je skokovito naraslo število znanih žensk, ki so prebolele raka na dojki. Veliko izmed teh žensk je o bolezni tudi javno spregovorilo, saj so mnenja, da je ozaveščanje javnosti in spodbujanje žensk k samopregledovanju nujno potrebno. Nekatere izmed njih so imele raka na dojki v družini, druge pa je popolnoma presenetil. Prav vse so mu pokazale zobe in se borile, da bolezni niso pustile zmagati.

Christina Applegate je danes štiridesetletna mamica, a pred štirimi leti jo je presenetila diagnoza raka na dojki. Odločila se je za dvojno mastektomijo in si odstranila obe dojki. »Nisem hotela tvegati,« je povedala.

Maggie Smith je bila stara 73 let, ko so ji povedali za diagnozo. Oskarjevko, ki jo poznamo kot profesorico McHudurro iz Harryja Potterja, so po odstranitvi tumorja poslali še na kemoterapijo in obsevanje.

Kylie Minogue so najprej celo postavili napačno diagnozo, potem pa ji povedali, da ima raka, ji odstranili tumor in morala je na kemoterapijo. Še ena pevka, Sheryl Crow, je diagnozo prejela le malo zatem, ko se je razšla z dolgoletnim partnerjem Lancom Armstrongom.

V Sloveniji sta po tem, da svoji izkušnji delita z javnostjo tudi z namenom, da bi ljudi opozarjali na bolezen, znani Nataša Dobelšek, ki si je dojki odstranila, ker so zdravniki odkrili, da ima okvarjen gen, ki povzroča raka na prsih, in mlada manekenka Jana Koteska, ki pravi, da je primer tega, da rak na dojki ne napada samo starejših žensk.

 

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -