DomovNovice in zanimivostiPrvi domači testi za virus HIV že naprodaj

Prvi domači testi za virus HIV že naprodaj

V ZDA so na prodajne police prišli prvi testi za preverjanje okužbe z virusom HIV. Namenjeni so tistim, ki želijo v zasebnosti svojega doma izvedeti, če so se morda okužili z grozovitim virusom. Paketek, ki vam lahko razkrije rezultat že v dvajsetih minutah, ljudje v veliki meri uporabljajo tudi za preverjanje svojih partnerjev.

- Oglas -

hiv

Kako bi se vi odzvali, če bi vam nekdo, s komer se spoznavate in vanj tudi zaljubljate, rekel, da je kupil test za HIV in želi, da ga opravite pred njim? Ni presenetljivo, da ta nova pogruntavščina buri duhove, saj so mnogi naravnost užaljeni ob omembi testa. Vendar pa je prav ta »akcija«, ki so se je lotili zaljubljenci širom po Severni Ameriki, lahko zelo koristna, saj utegne zmanjšati epidemijo tega virusa.

Kriv ali ne?

Vsako leto namreč v ZDA odkrijejo 50 tisoč novih okužb in ta številka se utegne zmanjšati, če bodo zaljubljenci drug drugega še naprej tako vztrajno spraševali in prosili za test. Študije namreč kažejo, da se precejšen delež okuženih na vprašanje o okužbi zlaže ali pa odmahne z roko in se pretvarja, da so užaljeni. Podjetje, ki test proizvaja, sicer pravi, da to ni bil primarni namen izdelka, vendar priznava, da je kar 70 odstotkov izmed 4000 vprašanih odgovorilo, da bi test nedvomno uporabilo v namen preverjanja svojega partnerja. Nekateri so celo predlagali, naj teste prodajajo v paketu po dva, da bi se partnerja lahko testirala skupaj

- Oglas -

S tem, ko se okuženi namreč zlažejo, namreč virus širijo in prav na tak način je največ okužb letno. Izvedli so le eno študijo v ta namen, med homoseksualnimi moškimi, ki imajo redno stike z neznanci in z njimi spolne odnose brez kondoma. Izkazalo se je, da bi tovrstna praksa, če ljudem preide v kri, lahko v veliki meri zmanjšala število okužb. Vodja študije Alex Carballo-Diéguez pravi: »Če to postane družbena norma, bodo vsi ljudje morda začeli testirati svoje partnerje.«

Vprašanje cene in zanesljivosti

Nekateri strokovnjaki pa so mnenja, da je 40 dolarjev preprosto preveč za en test. Vsaj za tiste ljudi, ki nimajo stalnega partnerja ali niso monogamni. Bojijo se tudi, da bi ljudje v primeru negativnega testa popolnoma odmislili kondome in s tem še vedno dali možnost prenosa številnim drugim spolnim boleznim, med drugim tudi gonoreji. Hkrati ima test tudi svoje težave. Skoraj 100% zanesljiv je v primerih, ko zatrdi, da nekdo ni okužen. Vendar je le 93% zanesljiv v primerih, ko izpiše, da okužbe ni, oseba pa je okužena, vendar njeno telo še ne proizvaja protitelesc, ki jih test zazna. Test je podoben nosečniškemu, le da s paličico potegnete po dlesnih. Če bo reševal življenja, je vsekakor dobra izbira.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -