DomovZdravjePo naključju odkrite celice, ki bi lahko predstavljale univerzalno rešitev za raka

Po naključju odkrite celice, ki bi lahko predstavljale univerzalno rešitev za raka

Znanstveniki z Univerze Cardiff so pred kratkim povsem po naključju odkrili novo vrsto limfocitov T, ki bi lahko pomenili velik preboj pri zdravljenju različnih rakavih obolenj. Zdi se, da je na vidiku skorajda univerzalna rešitev, ki bi lahko pomembno vplivala na obravnavo številnih  pacientov z rakom …

- Oglas -
Celice proti raku

Vrsta limfocitov T, ki uničujejo zgolj rakave celice, zdrave pa pustijo nedotaknjene

Kot omenjeno, je bilo odkritje novega tipa celic naključno, saj so raziskovalci preučevali posebno obliko genetskih preiskav, pri tem pa so naleteli na doslej še neznane limfocite T. Osnovni namen limfocitov T, ki jih uvrščamo med bele krvničke, je sicer prav povečevanje naše imunske odpornosti oziroma krepitev imunskega sistema, ki se tako lažje ubrani pred najrazličnejšimi nevarnostmi.

Specifika pred kratkim odkritega podtipa levkocitov T pa je ta, da so se te celice sposobne usmeriti na rakava tkiva in jih uničiti, medtem ko nimajo negativnega vpliva na zdrave celice, kar je sicer precejšnja težava pri mnogih vrstah zdravil proti raku. Raziskovalci menijo, da se s tem odpira možnost za univerzalno zdravljenje raka, ki bi bilo primerno za paciente z različnimi vrstami te bolezni in pri katerem bi se uporabljala zgolj ena vrsta celic.

Na vidiku oblika zdravljenja, ki bi lahko prišla v poštev pri najrazličnejših vrstah raka

Uporaba našega lastnega imunskega sistema za premagovanje rakavih obolenj sicer ni nova ideja. Vendar pa so tovrstne terapije običajno primerne zgolj za eno vrsto raka. Po drugi strani pa je delovanje na novo odkritih limfocitov T nekaj, česar doslej še ni bilo mogoče videti.

- Oglas -

Zgodnje analize kažejo, da gre za celice, ki lahko uničijo praktično katero koli vrsto rakavih celic. Tako naj bi bile med drugim primerne za zdravljenje raka pljuč, dojk, danke in debelega črevesa, prostate, jajčnikov in ledvic. Če bodo uspeli znanstveniki najti način, kako učinkovito izkoristiti delovanje teh zelo posebnih celic, bi bilo to lahko odkritje, ki ga nekateri primerjajo celo z iznajdbo antibiotikov.

Podrobnejše raziskovanje mehanizmov delovanja na novo odkritih celic

Za levkocite T je značilno, da imajo poseben receptor, ki komunicira z molekulo, znano kot MR1. To molekulo je mogoče najti na površini vsake celice v našem telesu. Znanstveniki domnevajo, da je omenjena molekula nekakšen indikator poteka presnovnega procesa v posamezni celici. Ker je za rakave celice značilen moten presnovni proces, lahko levkociti T, ki so jih odkrili raziskovalci z Univerze Cardiff, zaznajo, katere celice so rakave in katere zdrave.

Vse to je sicer za zdaj zgolj špekulacija. Raziskovalci namreč še niso povsem prepričani, kako natančno deluje ta doslej neznana vrsta levkocitov T – kako jim torej uspe razločevati med rakavimi in zdravimi celicami. Vendar pa je zelo pomembno že to, da celicam to uspe in da pustijo zdrave celice nedotaknjene.

Intenzivno iskanje načinov, kako novo odkritje uspešno uporabiti v praksi

Znanstveniki so se sicer že lotili iskanja možnosti, kako izkoristiti to izjemno pomembno odkritje pri zdravljenju raka v prihodnosti. Prav lahko se torej zgodi, da bo pristop pri obravnavi oziroma zdravljenju pacientov z rakom že kmalu precej drugačen od tistega, kot ga poznamo danes. Trenutni načrt je ta, da bodo poskušali raziskovalci iz krvi izločiti običajne levkocite T in jih genetsko modificirati, tako da bodo začeli uporabljati receptor za odkrivanje rakavih celic. Tako nadgrajene celice naj bi vzgajali v laboratorijih in jih nato vrnili v pacientov krvni obtok. Potrebnih bo sicer še kar nekaj testiranj, vendar so začetna odkritja vsekakor zelo obetavna.

Preberite tudi: Rak ščitnice: simptomi, ki jih ne smete prezreti!

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -