DomovBolezni in simptomiRak ščitnice: simptomi, ki jih ne smete prezreti!

Rak ščitnice: simptomi, ki jih ne smete prezreti!

V zadnjih letih se ogromno govori o boleznih ščitnice – torej o prekomernem, predvsem pa nezadostnem delovanju ščitnice, s čimer je lahko povezanih ogromno neprijetnih simptomov. Seveda pa je lahko še resnejša bolezen rak ščitnice.

Čeprav je rak ščitnice na srečo relativno redka bolezen, pa je po drugi strani zaskrbljujoče, da v zadnjem časa narašča število diagnoz predvsem pri mladih ženskah. Pogosto sicer zdravniki raka ščitnice odkrijejo skorajda »pomotoma«, torej medtem ko opravljajo druge preiskave, ki morda niti niso povezane s ščitnico. Podobno kot pri mnogih vrstah raka simptomi tu sprva niso zelo izraziti, zato morate biti nanje še toliko bolj pozorni. Kaj so torej tisti tipični znaki, na katere morate paziti?

- Oglas -

Rak ščitnice

Bulica v vratu

Nihče nas ni nikoli učil, da bi si morali pregledovati tudi vrat, vendar to verjetno sploh ne bi bil napačen nasvet. Pri moških je to sicer nekoliko lažje, saj med britjem hitreje zatipajo morebitne posebnosti. Tudi če na območju ščitnice zatipate nenavadno bulico, se ne smete prehitro prestrašiti. Čeprav je to lahko tipičen simptom raka ščitnice, pa gre na srečo v približno 90 odstotkih za povsem benigne tvorbe. Vsekakor pa je to nekaj, o čemer morate čim prej obvestiti zdravnika.

Hripav glas

Živec, ki je močno povezan z našimi glasilkami, poteka neposredno za ščitnico. Tako lahko potencialna rakava tvorba na ščitnici vpliva tudi na vaš glas, ki običajno postane precej bolj hripav – podoben tistemu, kot ga imajo velikokrat (dolgoletni) kadilci. Tudi hripavost je seveda lahko simptom drugih težav. Morda gre na primer v resnici zgolj za prehlad, a previdnost vendarle ni odveč.

- Oglas -

Kronično kašljanje

Tudi kašelj sam po sebi v večini primerov ne pomeni nič resnejšega – običajno po določenem času preprosto izgine oziroma se umri. Vendar pa si po drugi strani vašo pozornost zagotovo zasluži kašelj, ki preprosto ne mine – in ki postaja morda celo močnejši. Med drugim je lahko namreč to tudi eden izmed simptomov raka ščitnice.

Težave pri požiranju

Pri težavah s požiranjem seveda ne moremo več govoriti o zgodnejših simptomih, ampak je to lahko znak, da je rak ščitnice že precej napredoval. Panika je sicer tudi v tem primeru odveč, saj se lahko izkaže, da gre za nekaj povsem drugega, verjetno precej manj resnega, vendar vam kljub temu svetujemo, da z obiskom zdravnika ne odlašate predolgo. Še posebej nevarno je seveda lahko, če se težavam s požiranjem pridruži tudi oteženo dihanje.

Rak ščitnice in bolečine v vratu

Pri tem simptomu imamo seveda v mislih nekoliko drugačne bolečine v vratu od tistih, na katere običajno pomislimo ob tem izrazu. Če gre za enega izmed simptomov ščitnice, se namreč bolečine, kar je tudi logično, pojavijo v sprednjem delu vratu. Včasih pa se lahko nato tudi širijo in potujejo navzgor proti ušesom. Tako kot pri mnogih drugih boleznih je sicer tudi tu pomembno, da simptomov ne opazujete izolirano, ampak je običajno šele specifična kombinacija tista, ki usmerja proti določeni diagnozi, za katero je seveda na koncu pristojen zdravnik.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -